‘Asım Kitabı ve Âkif’ yayınlanmasının 100. yılında anıldı

MAKÜ Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Bir Yıldız; Bir Hilal, İlelebet İstiklal’ temalı Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 88. yıldönümünde anma etkinliği yapıldı.

Yayın Tarihi | 31 December 2024, Tuesday

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen, ‘Bir Yıldız; Bir Hilal, İlelebet İstiklal’ temalı anma etkinliği, Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 88. yıldönümünde gerçekleştirildi. Etkinlikte, ‘Yayınlanmasının 100. Yılında Asım Kitabı ve Akif’ konusu ele alındı.

 

MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen programın moderatörlüğünü Prof. Dr. Zafer Gölen üstlendi. Gölen, açılış konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un mücadelesine ve mirasına dair önemli mesajlar verdi.

 

“Sessiz Yaşadım, Kim Beni Nereden Bilecek?”

Prof. Dr. Gölen konuşmasında, Mehmet Akif’in mütevazı ve mücadele dolu hayatına dikkat çekerek, şairin şu dizelerini hatırlattı:

 

‘Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince heyhat,
Günler şu heyulayı da, er geç, silecektir.
Rahmetle anılmak, ebediyet budur amma,
Sessiz yaşadım, kim beni, nerden bilecektir?’

 

Gölen, Mehmet Akif’in bu sözleriyle gelecekte unutulacağı endişesini taşıdığını, ancak İstiklal Marşı ve fikirleriyle Türk milletinin hafızasında kalıcı bir yer edindiğini vurguladı. “Akif, bağımsızlık ve hürriyetin sembolü olan İstiklal Marşı’mızın yazarıdır. Onun mücadelesini anlamak, milletimizin tarihine ve geleceğine ışık tutacaktır.” dedi.

 

Alanında Uzman İsimler Asım’ı Anlattı

Etkinlikte, Safahat kitabının tıpkı basımı da tanıtıldı. Akademisyenlerin katkı sunduğu panelde Dr. Öğr. Üyesi Senem Karagöz Gömük ‘Safahat’i Transkript Etmek’, Dr. Öğrencisi Zuhal Kondu ‘Âkif’i Yazmak’, Prof. Dr. Parvana Bayram ‘Asım Kimdir?’, Prof. Dr. Abidin Temizer ‘Asım’da Tarihî Öğeler’konuları ele alındı. Akif’in eserlerini ve düşüncelerini detaylı şekilde ele alan bu sunumlar, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

 

Panele, MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Gürsoy’un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Katılımcılar, Mehmet Akif Ersoy’un hem edebi hem de milli mücadele açısından önemini daha derinlemesine kavrama fırsatı buldu.