Burdur
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) Örtüaltı Yetiştiriciliğinde
Standartların Belirlenmesi Çalıştayı gerçekleştirildi. MAKÜ Senato Salonu’nda
gerçekleştirilen çalıştaya Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. Hakan Öner, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet
Kürklü, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan
Yoran, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, sektör temsilcileri ve akademisyenler
katıldı.
“Tarım
Artık Amatörce Yapılacak İş Olmaktan Çıktı”
Açılış
konuşmasını Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’ın yaptığı çalıştayda Burdur’da
örtüaltı yetiştiriciliğin geleceği konuşuldu. MAKÜ’nün tarım ve hayvancılık
sektöründe yaptığı çalışmalardan söz eden Rektör Dalgar konuşmasında şunları
söyledi; “Üniversitemizin
Tarım
ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Merkezi bildiğiniz
üzere
hayvancılık
işletmelerinin belgelendirilmesi konusunda Türkiye’de ilk olan
bir çalışmayı başlattık. İlk önce süt
sığırcılığı işletmelerinin standartlarının belirlenmesi, yani ideal bir sığırcılık işletmesi
hem bilimsel bakış açısı, hem de sektörel bakış açısıyla
bilimsel ideal standartları ne olmalı? Bunları sektörle birlikte
akademisyenlerle birlikte belirleyip sonra da TÜRKAK’tan akredite bir
program haline getiriyoruz. Bu çerçevede süt
sığırcılığı, arkasından küçükbaş hayvancılık işletmelerinde iyi sürü
ve iyi sürü plus dediğimiz bir belgelendirme sistemimiz akredite oldu. Serbest
dolaşımı tavukçuluk dediğimiz gezen tavuk bunun akreditasyonunu aldık. Şu an 3
kategoride TÜRKAK’tan akredite, Türkiye’deki ilk ve tek
yetkili belgelendirme kuruluşuyuz, program sahibiyiz. Aracılıkla
ilgili süreç devam ediyor, başvurumuzu yaptık. Hayvancılık dediğimiz alan tarım
bitkisel üretimden bağımsız değil. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde yine
çalışmalarına devam ettiğimiz ve ilgili paydaşlarımızla paylaşacağımız tarım
alanında da bir odaklanma mükemmeliyet merkezi modeli çerçevesinde önemli bir
projeyi de hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Artık tarım, amatörce
yapılacak bir iş olmaktan çıktı, iş gücü bulmanın en zor olduğu sektörlerden
birisi haline geldi. Dolayısıyla burada bilimsel standartlarda bilimsel yaklaşımlar
çerçevesinde Dünyada tarım yapılmak durumunda. Biz Dünyadaki geleceğin
sektörleri ve en önemli konularından birisi olan tarım tarafına da odağımızı
biraz genişleterek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çerçevede son yıllarda Burdur’umuzun özellikle
yayla seracılığı dediğimiz örtüaltı yetiştiriciliği
konusunda da çok ciddi yatırımlar aldığını biliyoruz. Örtüaltı
yetiştiriciliğinde işletmelerin ideal standartlar, bilimsel standartlar
ne olmalı? Belli toplantılar ve çalıştaylar sonrasında bunu
belirleyip akabinde de bunu yine akredite bir program haline getirmek
istiyoruz. Biz inanıyoruz ki bir süre sonra artık gıdanın bu kadar önemli
olduğu bir dünyada gıda terörü gibi kavramların da çok konuşulduğu bir dünyada
artık akredite, güvenilir kuruluşlar tarafından belgelendirilmiş işletmelerin
ürünleri daha kıymetli olacak. Biz de bu anlayışla, bu
öngörüyle bu çalışmaları yürütüyoruz. Arzumuz ileride örtüaltı
yetiştiriciliği yapan işletmelerin de bu işi
gerçekten ideal bir şekilde, olması gerektiği şekilde yaptıklarını
belgelendirmeliler ki, örtüaltı yetiştiriciliği
yapılan alandaki üretilen ürünün insan sağlığı açısından uygunluğu ile ilgili
kriterler de öne çıksın. Bu çerçevede bunun da yine Bakanlık tarafından
tanınması ve sahada da buna uygun üretim yapılması noktasında girişimlerimiz ve
çabalarımız üniversite olarak devam edecek.”
Akdeniz
Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kürklü konunun uzmanı olarak
tecrübeleri ile destek vereceğini aktardı. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Yoran da Burdur’da örtüaltı
yetiştiriciliği açısından neler yapılabilir bunların araştırtılacağını, hali
hazırda Burdur’da ilçelerinde örtüaltı yetiştiriciliğin gelişmekte olduğunu
vurguladı.
Burdur
Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay da Burdur’da son yıllarda seracılığın
geliştiğini ve Antalya’daki seracılık üretimin bittiğinde Burdur’da
başladığını, özellikle Karamanlı, Tefenni, Çavdır, Bucak ve İnsuyu mevkilerinde
seracılığın iyi yerlerde olduğunu, özellikle domates yetiştiriciliğinde dünya
çapında üretim yapıldığını aktardı. Burdur ve bölgesinin seracılıkta ileriye
gitmesi için daha çok çalışmaların yapılması gerektiğini, bu çalışmalarla da
daha iyi yerlere geleceğini ifade etti.
Çalıştay, açılış konuşmalarından sonra Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kürklü’nün sunumu ile devam etti. Çalıştay, örtüaltı yetiştiriciliğin standartlarının yükseltilmesi hakkında fikir alışverişleri ve sunumlarla sona erdi.
Diğer Haberler










