MAKÜ’de AKTS Bilgi Paketlerinin Etkin Yazımı Çalıştayı düzenlendi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından, akreditasyon standartları çerçevesinde “AKTS Bilgi Paketlerinin Etkin Yazımı Çalıştayı” düzenlendi.

Yayın Tarihi | 22 October 2025, Wednesday

Teknofest

Eğitim Fakültesi ve Kalite Koordinatörlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda, kalite süreçlerinin güçlendirilmesi ve akreditasyon hedeflerine ulaşılması amacıyla önemli değerlendirmeler yapıldı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar yaptı. Çakar konuşmasında, yükseköğretimde kalite güvence sisteminin temel amacının eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerinin sürekli iyileştirilmesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

“Kalite kültürünün yerleşmesi, program tasarımı, öğrenme çıktıları ve AKTS bilgi paketlerinin bütüncül biçimde yapılandırılmasıyla mümkündür. Bu çalıştay, programlarımızın akreditasyon hedeflerine ulaşmasında ve eğitim-öğretim süreçlerimizin sürekli iyileştirilmesinde stratejik bir öneme sahiptir.”

 

Prof. Dr. Çakar, MAKÜ’de 13 lisans programı olmak üzere toplam 18 programın akredite olduğunu, üniversite genelinde ise 378 program bulunduğunu belirterek çalıştayın bu süreci desteklemek amacıyla iki oturum şeklinde planlandığını ifade etti.

 

 “Akademisyenlik, öğretmenliğin en ileri formudur”

Çalıştayda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Öner ise üniversitelerin yalnızca eğitim kurumları değil, aynı zamanda araştırma, geliştirme ve yenilik üretme merkezleri olduğunu vurguladı.

 

“Akademisyenler sadece ders veren değil, aynı zamanda araştırma yapan, proje geliştiren ve bilgi üreten bilim insanlarıdır. Unutmamalıyız ki hepimiz aynı zamanda öğretmeniz. Akademisyenlik, öğretmenliğin en ileri formudur.”

 

Öner, derslerin öğrenme çıktılarının program çıktılarıyla uyumlu olmasının önemine dikkat çekerek, bu sayede öğrencilerin hangi becerileri kazandığının daha net biçimde değerlendirilebileceğini belirtti. Ayrıca, ölçme-değerlendirme süreçlerini dijital ortama taşıyacak yeni bir yazılım programının yakın zamanda öğretim üyeleriyle paylaşılacağını açıkladı.

 

Uzman isimlerden bilgi paylaşımı

Çalıştayın Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ilk oturumunda Prof. Dr. Ramazan Sağ, “Bologna Süreci ve Avrupa Kredi Transferi” konulu sunumuyla sürece genel bir çerçeve çizdi. Dr. Öğr. Üyesi Funda Uysal, “Program çıktılarının yazımı, öğrenme çıktıları ve iş yükü hesaplama” başlıklarında katılımcılara bilgi verdi.


Doç. Dr. Şeyma Uyar, Doç. Dr. Neşe Öztürk Gübeş ve Dr. Öğr. Üyesi Hatice İnal ise “Öğrenmede değerlendirme yaklaşımları, öğrenci performanslarının değerlendirilmesi ve kullanılan araçlar” üzerine sunumlar gerçekleştirdiler.

 

Lavanta Tepesi Otelde öğleden sonra düzenlenen ikinci oturumda 11 ayrı masada düzenlenen atölye çalışmalarıyla katılımcılar, AKTS bilgi paketlerinin yazımına ilişkin uygulamalı örnekler üzerinde çalıştı. Günün sonunda, gerçekleştirilen çalışmaların değerlendirme raporu sunularak çalıştay sona erdi.