İsteğe Bağlı Pedagojik Formasyon Eğitimi Programı “Öğretmenlik Uygulaması Dersi” İle İlgili Duyuru

Yayın Tarihi | 08 February 2024, Thursday

Öğrencilerimizden gelen talepler doğrultusunda Pedagojik Formasyon Eğitimi Programı “Öğretmenlik Uygulaması Dersi” almak isteyen öğrencilerimize aşağıdaki açıklamaların tekrar yapılması gerekli görülmüştür.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından Pedagojik Formasyon Eğitimi Programının üniversitelerde öğrencilerin eğitim-öğretim süreçleri içerisinde verilebilmesi ile ilgili alınan karar doğrultusunda 2022-2023 Bahar yarıyılından itibaren YÖK’ün belirlediği usul ve esaslar ile Milli Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatları çerçevesinde program kapsamındaki dersleri almak isteyen öğrencilerimize üniversitemiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda her türlü imkân sağlanmaktadır.

Pedagojik Formasyon Eğitimi Programı kapsamında öğrencilerimizin 1. yarıyıl teorik dersler (4 ders) ile 2. Yarıyıl teorik dersler (4 ders) ve “Öğretmenlik Uygulaması Dersi” alması gerekmektedir. Program kapsamında öğrencilerimizin alması gereken teorik derslerde (toplam 8 ders) herhangi bir kontenjan sorunu bulunmamakta yani isteyen bütün öğrencilerimiz söz konusu dersleri Seçmeli Dersler olarak alabilmektedir.

Ancak Öğretmenlik Uygulaması Dersi ilgili mevzuat hükümlerine göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilimizde bulunan okullarda ilgili atama alanında bulunan ve “Öğretmenlik Uygulaması Danışmanlığı Eğitim Kursu Belgesine” sahip öğretmenler tarafından (1 Öğretmen EN FAZLA 6 öğrencinin Danışmanlığını yapabilir) yürütülmek zorundadır. Bunun yanında programdan yararlanabilecek öğrenci sayısının belirlenmesinde Milli Bakanlığına bağlı ilgili okulların kapasitesi ile üniversitemizdeki uygulama öğretim elemanı (Eğitim Bilimleri alanından öğretim elemanı) sayısı da dikkate alınmak zorundadır.

Bütün bu açıklamalar doğrultusunda, ilimizde farklı atama alanlarında/branşlarında görev yapan Danışman olabilecek niteliklere sahip öğretmen sayısı da dikkate alınarak Burdur İl Müdürlüğü ile koordinasyon halinde yapılan çalışmalarla mümkün olan en fazla sayıda öğrencimizin “Öğretmenlik Uygulaması Dersinin alabilmesi ile ilgili çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Ancak “Öğretmenlik Uygulaması Dersini” almak isteyen öğrencilerimizin atama alanında ilimizde yeterli öğretmen bulunmaması durumunda kontenjan uygulaması yapılması bir zorunluluktur. Kontenjan uygulaması yapılması durumunda dersi alacak öğrenciler belirlenirken Üniversitemiz Senatosunca belirlenen aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulacaktır:

1) 2023-2024 Öğretim Yılı Güz döneminde açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Programı derslerinin tamamından başarılı olan öğrencilerin Bahar Döneminde Öğretmenlik Uygulaması Dersini öncelikle alabilmesine ve ilgili alanda kontenjan bulunması durumunda bu öğrencilerin AGNO’suna göre sıralanmasına,

2) Öğretmenlik Uygulaması Dersi Kontenjanı dolmayan birimlerde ise öğrenciler belirlenirken sıra ile;

a) 3 dersten başarılı olan öğrencilerin AGNO’suna göre sıralanmasına,

b) Kontenjan dolmaması halinde 2 dersten başarılı olan öğrencilerin AGNO’suna göre sıralanmasına,

c) Boş kontenjan kalması halinde 1 dersten başarılı olan öğrencilerin AGNO’suna göre sıralanmasına,

3) Güz döneminde tüm derslerden başarısız olan öğrencilerin YÖK Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın 08.01.2024 tarihli yazısında da ifade edildiği üzere nitelikli öğretmen adaylarının yetiştirilmesi için gerekli olan Öğretmenlik Uygulaması Dersini almasının uygun olmadığına karar verilmiştir.

 

Öğrencilerimize önemle duyurulur.