MAKÜ’de İİBF ve İlişkili Fakülte Dekanları Toplantısı Gerçekleştirildi

10.11.2021

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Sosyal Bilimler Eğitim Konseyi Başkanlığı himayesinde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İlişkili Fakülte Dekanları Toplantısı gerçekleştirildi.

Türkiye’nin 55 farklı üniversitesinden katılımın sağlandığı toplantı Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirildi. 55 üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanının buluştuğu toplantının Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz başkanlığında 10 Kasım Çarşamba günü açılış oturumu gerçekleştirildi.

10-11 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen İİBF ve İlişkili Fakülte Dekanları Toplantısında ilk konuşmayı MAKÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kayalar yaptı. Kayalar konuşmasında; “Türkiye’de ilk kez İİBF ve ilgili Fakülteler Dekanları toplantısını yapacağımız için hemen harekete geçtik. 55 fakültemizin dekanı ile bugün tartışacağımız İİBF ve ilgili fakültelerimizin ortak sorunlarını 4 başlık altında belirledik. Bugün genç öğrenciler olarak girdiğimiz İİBF'lerin sorunlarını dekanlar olarak tartışacağız ve önerilerimiz fakültelerimizin geleceğini şekillendirecek.” dedi.

Daha sonra Üniversitelerarası Kurul Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdülkerim Çalışkan da bir konuşma yaparak; “Burada alınacak kararların Ankara’da takipçisi olacağız. Gücümüz yettiğince bunların uygulamaya geçmesi için her türlü çabayı göstereceğimizi bilmenizi istiyorum. Sorunlarımız ortak, bizler de bunların takipçisiyiz.” diyerek ÜAK ile ilgili bilgiler aktardı.

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Sosyal Bilimler Eğitim Konseyi Başkanı Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz da bir konuşma yaparak; İİBF dekanlarını MAKÜ’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gündem konuları ile ilgili görüş alışverişinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Korkmaz, gelecekte yapılması planlanan organizasyonlara bu konuların ışık tutabileceğini vurguladı. Rektör Korkmaz konuşmasının devamında; “Üniversitelerarası Kurul, yönetim süreçlerinde akademisyenlerin ve akademisyenleri temsilen dekanlarımızın katıldığı ve görüşlerini aktardığı bir platform. Türkiye’nin her bölgesinden 55 üniversitemizin İİBF dekanları ile böyle bir çalışma yaparak bu toplantıda tartışacağımız konuları ve gündemleri tespit ettik. Bundan sonra da diğer Sosyal Bilimler alanındaki fakültelerimizle de toplantılarımızı gerçekleştirmek gerekiyor. Genellikle yasa değişikliğinden sonra Üniversitelerarası Kurul kendi içinde konsey ve yönetim kurulları aracılığıyla süreçleri takip etme noktasına geldi. Akademinin problemlerini ve yaşanan süreçleri aktarma noktası biz konseyler üzerinde kaldı. Benim görev yaptığım dönem içerisinde ortaya çıkan uyuşmazlıklar, bireysel problemler dahil olmak üzere bu çözümleri ÜAK Yürütme Kuruluna aktarıyoruz. Bu çalışmamızda rutin klasik görevlerimizin dışına taşarak fakültelerimizin yapısal problemlerine odaklanmanın daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yılın yerleştirmelerine baktığımızda birkaç yıl önceden veriler bir şekilde kendini göstermeye başlamıştı. 50 programlı bölümlerin merkezde 3-5 üniversiteyi hariç ettiğimizde ciddi sıkıntılar ve yüzleşmelerle karşı karşıya olduğunu gözlemlemeniz gerekiyor. Bir öğrencinin Anadolu’nun herhangi bir yerinde bir İşletme Bölümünü neden tercih etmesi gerekiyor konusunda artık çok daha ciddi analizler yapması gerekiyor. Artık günümüzde dijital dünya çok başka süreçleri tetikliyor. Dünyada dijital üniversiteler kapıda. Trendlere göre de akademinin cevap vermesi gerekiyor. Bu çalıştayda bir perspektif koymamız gerekir diyorum ve bu perspektifi de YÖK Başkanımıza ve gerekiyorsa ilgili diğer kurumlara raporlamalarımızı yaparak yapısal değişim gerektiren konularda önlemler alınmasına hizmet edecek bir toplantı olmasını arzu ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya çevrimiçi olarak katılan Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç da konuşmasında; “Bu panelde iktisat fakültelerinin sorunlarını ele alacağız. Bu panel ile iktisat fakültelerine, iktisat mezunu çocuklarımıza ve hocalarımıza katkı sağlayacak kararların alınacağına gerçekten eminim. Temel noktada baktığımızda iktisadi idari bilimler fakülteleri tüm çocuklarımıza, topluma yön veren, toplumun karşılaştığı sosyal sorunlara, sosyo-ekonomik sorunlara, kültürel sorunlara çözüm üreten, devlet politikalarının üretilmesine yardımcı olan, devlet politikaları ile birlikte bu politikaların halka anlatılmasında öğrencilere anlatılmasında devletin ortaya koyduğu kanunlar ve nizamlar noktasında sektörlere, sivil toplum kuruluşlarına, özel sektörlere insan yetiştiren en değerli kurumlardır.” diyerek toplantının sonuçlarının sorunlara çözüm olacağına inandığını aktardı.

Toplantı açılış konuşmalarından sonra eş anlı toplantılar ile devam etti.

• MAKÜ’de Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Sistemi Semineri Düzenlendi | 26.01.2022
  • MAKÜ'lü Öğretim Üyesine TÜBİTAK PRIMA Projesi Desteği | 24.01.2022
  • MAKÜ’de 60 Ton Evrak Geri Dönüşüme Kazandırılıyor | 21.01.2022
  • İstiklal Yerleşkesi Beyaza Büründü | 18.01.2022