MAKÜ’de HAYTEK Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştirildi

23.10.2021

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinatörlüğünde Hacettepe Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi’nin ortaklığında kurulan “Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAYTEK)”nin açılışı gerçekleştirildi.

İstiklal Yerleşkesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Binasında gerçekleştirilen merkez açılış törenine MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanı Mustafa Bebek, Büyükbaş Küçükbaş Daire Başkanı Dr. Ender Burçak, Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanı Mustafa Gezici ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Engin Ünay başta olmak üzere üç üniversiteden akademisyenler, ilgili kurum temsilcileri ve özel sektör firma temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptı. Rektör Korkmaz konuşmasında; “Üç üniversitemizin ortaklığında kurulan bu merkezimiz hayvancılık sektörünün dijital çözümlemeleri, yazılımları ve teknoloji üretimi gibi belli başlı konularda ortak çalışmalar yürütecektir. Bugün açılışın ardından kurum temsilcileri ve akademisyenlerimiz yapılacak olan çalıştayda bir araya gelecekler ve ortak çalışma eksenlerimizi belirleyeceğiz. Üniversitemiz Türkiye'nin bilim alanında sayılı üniversitelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi ve Trakya bölgesinin gelişen dinamik bir üniversitesi olan Kırklareli Üniversitesi ile birlikte çalışma imkanı da bulacaktır. Ülkemizin geleceği adına inşallah yararlı ve güzel çalışmalar yapacağız. Üniversitelerin birlikte ortaklaşa iş yapma kapasitelerini geliştireceğiz. Bu umutlarla ben hepinize hoş geldiniz diyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından kurdela kesimi gerçekleştirildi ve Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Kırbaş tarafından merkezin yürüteceği faaliyetler hakkında bilgiler verildi.

Merkezin açılışı sonrası Lavanta Tepesi Otelde "Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Çalıştayı" gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan çalıştay açılışı MAKÜ'nün Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi Tanıtım Filmi gösterimi ile devam etti. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz "Konu tarım ve hayvancılık olunca işin şekli biraz daha değişiyor. Üretim ölçeklerimizin, işletme ölçeklerimizin kapasitesi ve küçüklüğü tarımsal yapının kendine özgü özelliklerinden dolayı dijital teknolojilerin geliştirilmesi ve sahaya yansıtılması diğer sektörlere göre daha büyük zorluklara sahip. Üretmiş olduğunuz teknolojilerin sahada karşılığını bulması ve bunun verimli bir şekilde uygulanması da başka bir problem olarak karşınıza çıkıyor. Teknolojiyi üretmeniz yetmiyor sosyo kültürel olarak teknoloji kullanımı bilgisi ve seviyesi de bunu gerekli kılıyor. Bu nedenle bugün yapacağımız çalıştay, ortaya konulan başlıklar çerçevesinde ülkemiz hayvancılığı için ve bu hayvancılığın ortaya koyduğu gıdanın geleceğini şekillendirecek teknolojik çözümlemeler, sektörün ihtiyaç duyduğu yazılımlar, yeni teknolojik malzeme ve ekipmanlar üretimi konusunda da önemli açılımlar sağlayacaktır. Bu çalıştayda proje fikirleri de ortaya çıkacaktır. Bu projelerin gerek bakanlıklarımızın gerekse TÜBİTAK'ın burada bulunuyor olması bizim için çok önemli anlamlar taşıyor. Üç üniversitenin öncülüğünde kurulan bu merkez, sektör temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer akademisyenlerinde katkı sağlayacağı, koordinasyonunun etkin bir şekilde yürütüleceği bir çekim merkezi olacaktır." dedi.

Daha sonra konuşan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür "MAKÜ'nün hayvancılık alanında yürüttüğü projeler büyük bir fedakarlıkla sürdürülüyor. Bu işi gönlünü koyan, katkı sunan herkesi tebrik ediyorum. Hayvancılık ve tarım çok stratejik iki konu. Özellikle küresel salgından önce de dünyadaki çok önemli kuruluşların vurguladığı iki önemli konu idi. Bunlar tesadüfen ortaya çıkmış konular değildi. Davos toplantılarında önümüzdeki yılların konusu gıda güvenliği ana başlığı altında konuşuluyordu. Burada yapılan işlerin ülkemiz adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. MAKÜ koordinatörlüğünde yapılan çalışmalara çok güçlü bir üniversite olan Hacettepe Üniversitesi ile birlikte bizde ortak olduk. Ben çok güzel işler başaracağımız inanıyorum." şeklinde konuştu.

Ardından Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran bir konuşma yaptı. Rektör Güran konuşmasında "Bugün burada iki kavramı birleştirmiş oluyoruz. Hayvancılık ve teknoloji. Özellikle de dijital teknoloji. Dolayısıyla bu iki kavramın gelecekte dünyaya hem gıda güvenliği açısından hem de teknolojik gelişmenin katma değer yaratma kapasitesi ve çevresel problemleri yönetme kapasitesi açısında çok önemli fırsatlar sunduğunu bildiğimiz bir alana girmiş oluyoruz. Çifte kazanç elde edilebilecek bir alan. Başlamak önemli ama daha da önemlisi sürdürülebilirlik." ifadelerine yer verdi.

Açılış programında Hayvancılık Genel Müdürlüğü Büyükbaş Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Ender Burçak ve Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Kırbaş'da birer konuşma yaptı.

Çalıştay sektör sorunlarının tespiti, çözüm önerilerinin tartışılması ve proje önerileri ile devam eti.x

• MAKÜ’de Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Sistemi Semineri Düzenlendi | 26.01.2022
  • MAKÜ'lü Öğretim Üyesine TÜBİTAK PRIMA Projesi Desteği | 24.01.2022
  • MAKÜ’de 60 Ton Evrak Geri Dönüşüme Kazandırılıyor | 21.01.2022