21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü Etkinliklerle Kutlandı

05.03.2019

Yeşilova İsmail Akın Meslek Yüksekokulu tarafından 21 Şubat Dünya Rehberler Günü kapsamlı etkinliklerle kutlandı. 1 Mart 2019 Cuma akşamı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Yeşilova İsmail Akın Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından “Tiyatro, Müzik ve Şiir Dinletileri” sergilendi. Geceye MAKÜ mezunu Serkan ÖZDEMİR’in şarkı ve türkü dinletisiyle devam edildi.

Öğr. Gör. Özcan ÖZDEMİR ve Öğr. Gör. Uğur TOZKOPARAN koordinatörlüğünde hazırlanan programın açılış konuşmasını yapan Yeşilova İsmail Akın Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet UYUMAZ “Turist rehberleri ülkemizin yükselen değerlerini korumaya, ülke imajımızı tazelemeye ve en iyi şekilde yansıtmaya çalışan turizm sektörünün vazgeçilmezleri, gecesi gündüzü olmayan, çoğu evlerinden ve ailelerinden uzakta çalışan emektar elçileridir. Rehberlik mesleği, hayli yoğun tempo ve enerji gerektiren bir meslek olmasından dolayı, çalışma koşullarına nazaran turist rehberleri hak ettikleri değeri bulamamaktadırlar. Bu sebeple, turist rehberlerinin gerek çalışma koşulları gerekse de turist rehberlerinin aldıkları ücretlerin sahip olmaları gerekenden daha az değere sahip olması Turist rehberliği meslek yasasının çıkarılmasını hızlandırmıştır. Turist rehberliği mesleğini etik kurallar çerçevesi içerisinde icra etmek, turistlere doğru ve güvenilir bilgiler aktarmak, mesleğin süreğenliğini sağlamak amacıyla “Turist Rehberliği Meslek Yasası” 22 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Meslek yasasının çıkmasının ardından, kaçak rehberlere yönelik yapılan denetlemeler hızlandırılmış, mesleğe yönelik uygulamalarda olumlu değişikliklere gidilmiş, meslek kurumsallaştırılma yolunda hayli yol kat edilmiştir. Turist rehberliği mesleğinin saygınlığı artırılmış, meslek ülke genelinde korunan ve gözetilen bir yasaya kavuşmuştur. Bizler de Yeşilova İsmail Akın Meslek Yüksekokulu olarak, turist rehberliği bölümünü okuyan öğrencilerimizin, turist rehberliği meslek yasasına uygun şekilde yetiştirilmesi ve mesleğin etik kurallara uygun olarak yapılması için Turist Rehberleri Birliği’nin sürekli destekçisiyiz.” ifadelerini kullanarak Turist Rehberliği Bölümü Öğr. Gör. Özcan ÖZDEMİR ve Öğr. Gör. Uğur TOZKOPARAN’a; ayrıca programın gerçekleşmesine katkı sunan Tarih, Bilim ve Ekonomi Topluluğu ile Kültür ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu’na desteklerinden dolayı teşekkür etti. Doç. Dr. Ahmet UYUMAZ’ın konuşmalarının ardından, Turist Rehberliği Bölümü Öğr. Gör. Özcan ÖZDEMİR günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Turist rehberliği müfredatı ve turist rehberlerinin sorunları ile alakalı olarak hazırlanan program sonunda etkinlikte rol alan öğrencilere Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Ahmet UYUMAZ ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ali ELİBOL tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Etkinlik müzik dinletisiyle sona erdi.

• MAKÜ Üniversite Adaylarına “Tercih Zamanı” Adlı Televizyon Programı Hazırladı | 29.07.2022
  • MAKÜ’de Hasat Zamanı | 29.07.2022
  • MAKÜ Mobil Mikroskobun Patentini Aldı | 29.07.2022
  • Rektör Korkmaz Burdur’un Nabzı Programında MAKÜ’yü Anlattı | 28.07.2022