Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteği ile Burdur İl Özel İdaresi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde yürütülen “Burdur Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi” kapsamında üretilen “Burdur Keçi Tulum Peyniri” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Lavanta Tepesi Otelde
gerçekleştirilen toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın
okunmasıyla başladı. Toplantı MAKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Türk Halk
Oyunları Bölümü tarafından hazırlanan Yörük Kervanı isimli halk oyunu gösterisi
ile devam etti.
Tanıtım toplantısına Burdur
Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Rektör Prof. Dr.
Adem Korkmaz, Baro Başkanı Ramazan Gedik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım
Ertilav, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler, Burdur
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş
Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Protokol Üyeleri,
Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri,
akademisyenler, sektör temsilcileri, keçi yetiştiricileri, süt ve süt ürünleri
sektöründe görev yapan uzmanlar ve basın mensupları katıldı.
MAKÜ Kurumsal İletişim Merkezi tarafından
hazırlanan Burdur Küçükbaş Süt Toplama Ağı SOGEP Projesi Tanıtım Filminin
gösterimi ile devam eden toplantıda Burdur Keçi Tulum Peynirinin özellikleri ve
yapım aşamaları MAKÜ Süt Ürünleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma
Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlhan Gün ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Aslı
Albayrak Karaoğlu tarafından anlatıldı.
Sunumlardan sonra Burdur Tarım ve
Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri
Volkan Güler ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav birer konuşma
yaptılar.
Daha sonra Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz da bir konuşma yaptı. Rektör Korkmaz konuşmasında su ifadelere yer verdi: “Gelişim dediğimiz şey, çok karmaşık, çok dinamik ve çok boyutlu bir süreç. Bütün dünyada gelişme sergileyen ülkeler ve şehirlerin özellikle en büyük hikayesi kendi içsel potansiyellerini harekete geçirmek. Eğer biz Burdur olarak bir gelişim dinamiğini ortaya koyacak isek, sahip olduğumuz kültürle bezenmiş, kendi kültürümüzden aldığımız, kendi tarihimizden kendi ekonomik potansiyelimizden, doğamızdan aldığımız gelişme ve dinamiklerin çok daha başarılı olacağının onlarca örneği var. Bir şehrin aklını bugün burada görebiliyoruz. Bizlere düşen bu potansiyeller üzerinde nitelikli odaklanmaları yaparak hareket etmek. Bu sorumluluğu bizim yerine getirmemiz gerekiyor. Bu proje özünde burada bir hikâye ortaya konuluyor. Evet bir hikâye, Burdur tulum peyniri bir hikayedir. Ama bu hikayelerden onlarcasına, yüzlercesine ihtiyacımızın olduğunu ifade etmek istiyorum ve bu işin formülü de ortak akıl üretmek. Devletin kurumları, sivil toplum örgütleri, üretici birlikleri ve sektör temsilcileriyle bir araya gelmiş bir aklı ürettiğimiz zaman tarım hayvancılıkta sosyal ve ekonomik gelişmeyi, katma değeri, göçün azaldığını, üretimin ve refahın arttığını, nüfus hareketliliğinin sosyal nedenlerle azaldığını çok net bir şekilde gözlemleyebiliriz. Onun için bu projenin böyle sembolik bir anlamı var. Süt ürünleri pazarına da bir giriş yapmanız gerekiyor. Bu konuda yine bir ortak akıl çalıştayı yaptık. Hep beraber burada yine değerli temsilcilerimiz bu çalıştayda fikirlerini ortaya koydular. O çalıştayın temel rapor sonuçlarında ortaya koyduğumuz çerçevede keçi tulum peyniri vardı. Ortak akıllar üretme noktasında da biz üniversite olarak kendimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Süt Teknolojileri Araştırma Merkezini kurduk ve Burdur’un süt ürünlerinin katma değerli hale gelmesi konusunda ciddi bir altyapı oluşturduk. Sürdürülebilirlik kavramından sıkça bahsediyoruz. Bu gerçekten çok önemli bir kavram. Keçi tulum peyniri hikayesinin de sürdürülebilirliği meselesinin esas kritik zamanı yeni başlıyor. MAKÜ Çiftliği olarak biz bu ürünü pazara sunuyoruz. Türkiye'de benim bildiğim güçlü bir marka olarak sunulmuş keçi tulum peyniri yok. Yani keçi-koyun ya da keçi-inek gibi karışım halindeki ürünler var. İşte biz buna çalışıyoruz. Yereldeki partnerlerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Belediye Başkanı Ali Orkun
Ercengiz ise konuşmasında “Bugün çok önemli bir projeye imza atmanın haklı
gururu yaşıyoruz. Doğayla inatlaşmadıkça doğanın bize sağlayacağı verimliliği
ve yaşam şartlarını geliştirebileceğimiz bir anlayışın bu projelerden geçtiğine
inanıyorum. Büyük ve küçük baş dengesini kurmalıyız. Yörük kültürünün bir ürünü
olan küçük başı geliştirmeliyiz. Peynir pazarında daha da iyi yere gelebiliriz.
Dünya piyasasında söz sahibi olabildiğimiz kalemlere bakmalıyız. Ürünlerin
belli bir standardını yakalayarak ve bunu sürdürerek varlığımızı
sürdürebiliriz. Biz de bugün tanıtım toplantısını yaptığımız Burdur keçi
peynirinin adlandırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu peyniri daha çok
insana ulaştırmanın yolunu bulmalıyız. Burada gurmelerimiz bulunuyor. Bugün
buradaki tanıtımı koyun, keçi ve onların ürünlerine değer verilmesi ve bir
marka kazandırılması için önemli buluyorum. Emeği geçen herkese teşekkür
ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Son olarak Vali Ali Arslantaş da
bir konuşma yaptı. Vali Arslantaş konuşmasında; “Az önce Burdur keçi tulum
peynirinin üretimine dair videoyu izlerken kıymetli akademisyenlerimiz popüler
söylemle peynir üretimine dair Know-How bilgisi verirlerken aklımdaki listeyi
yokladım ve listenin ilk basamaklarının kusursuz tamamlandığı noktasında
mutmain oldum. 2021 yılında gerçekleştirilen çalıştayda alınan kararlarda sebat
edilerek hedef kazanımların inanmışlık ve azimle hayata geçirilmesi, üreticinin
bilgilendirilmesi, gerekli hibe desteğinin sağlanması, meşakkatli bir üretim
sürecinin neticesinde kendine has tadıyla muadillerinden ayrılan bir ürün elde
edilerek lezzet standardının yakalanması azımsanacak başarılar değildir. Bu
muvaffakiyetteki paye projede yer alan tüm paydaşlarımıza aittir. Bu ürünün
reklamı Burdur alacasıyla paketlenmiş tulum peynirimizi sofralarımıza dahil
etmekle başlıyor. Komşumuzu çağırdığımız bir kahvaltı sofrasında, bir parça
kızartılmış yufkanın içine, tereyağı ve tulum peynirimizi koyup üzerine bir
parça dağ kekiği serpiştirip bir bardak tavşan kanı çayla komşumuza ikram
etmekle nihayete eriyor. İnanıyorum ki ürünün lezzeti kendi reklamını kendi
yapacak ve kısa zaman içerisinde bu nefaset tat şehrimize ait bir değer vasfı
kazanacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Konuşmalardan sonra Burdur Keçi
Tulum Peyniri’nin tadımı gerçekleştirildi. Kars
Koçulu Peynircilik yetkilisi İlhan Koçulu, Erzincan Efendigil Peynircilik
yetkilisi Süleyman Yıldırım, Çorum Kargı Döğen Ticaret yetkilisi Mustafa Döğen,
Metro Gastro Dergi Editörü Nilhan Aras, İzmir Sidas Medya Şakir Sarıçay,
Kristal Otelleri Mutfak Koordinatörü Yusuf Ziya Yılmaz, İzmir Sancak Süt
Ürünleri yetkilisi Halim Ezgi, Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Ali Atak ve
tüm katılımcılar peynir tadımı sonrası görüşlerini aktardılar.
Program hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
İstiklal Yerleşkesi
Değirmenler Mah. Cevat Sayılı Bulvarı No:120/9
15200/BURDUR
+90 248 213 10 00
rektorluk@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi