\'Türk Dünyasında Nevruz Bayramı\' Konferansı Gerçekleştirildi

15.03.2018

MAKÜ Tarih Bilim ve Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri TEMİZYÜREK'in konuşmacı olarak katıldığı 'Türk Dünyasında Nevruz Bayramı' Konferansı, Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Tarih Bilim ve Ekonomi Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Uğur TOZKOPARAN yaptı. TOZKOPARAN konuşmasında “Nevruz Bayramı, Balkanlar, Ortadoğu, Avrasya ve Orta Asya’yı kapsayan çok büyük bir coğrafyada milyonlarca soydaşımızın coşkusu ile kutlanıyor. Yakın tarih içinde yaşadığımız ağır kültürel erozyona ve yabancı kültürlerin yoğun tesirine rağmen diline, değerlerine ve geleneklerine sahip çıkarak kendi öz değerlerini nesilden nesile aktarmayı başaran büyük Türk Milleti için Nevruz, sevinci ve kıvancı sınır ötesine de taşan gerçek ve köklü bir milli bayram günüdür.” dedi.

Daha sonra Doç. Dr. Fahri TEMİZYÜREK tarafından 'Türk Dünyasında Nevruz Bayramı' konulu sunum gerçekleştirildi.

Nevruz’un Türk Milli Kültürü’nde baharın müjdecisi gece ile gündüzün eşit olduğu ve tabiatın en adaletli günü olarak kabul edildiğine dikkat çeken TEMİZYÜREK, Türk dünyasında kutlanan Nevruzlar hakkında bilgiler vererek “Özbekistan’da Nevruz sabahı yeni elbiseler giyen halk, hazırladıkları halim, sümelek, samsa, çorba, pilav gibi yiyecekleri alıp kırlara çıkıyor. Sofralara ‘s’ ile başlayan yedi yiyecek konuluyor. Türkmenistan’da ise hazırlıklara bir hafta önceden başlanıyor. Kazakistan’da Nevruz’da baharın giriş bayramı olarak açık renkli elbiseler giyiliyor. Azerbaycan’da niyet tutanlar akşamları ‘kulak pustu’ya çıkıyor. Niyet tutup kapıyı dinliyor, eğer evden kötü söz gelirse niyetlerinin kabul olmayacağına, iyi söz gelirse kabul olacağına inanılıyor. Nevruzun bir şölen havasında kutlanması gerekiyor. Biz istiyoruz ki Anadolu’da geleneksel kültür değerlerimizin, sanat ürünlerimizin de tanıtımını gerçekleştirelim. Nevruz programları bunun için bir fırsattır.” şeklinde konuştu.

Konferans, konuşmaların ardından Rektör Danışmanı Doktor Öğretim Üyesi Mustafa KILINÇ tarafından Doç. Dr. Fahri TEMİZYÜREK’e anmalık verilmesi ile son buldu.