MAKÜ’de “Türkiye’de Kadının Konumunu Bugünden Okumak” Konulu Konferans Düzenlendi

09.03.2018

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile “Türkiye’de Kadının Konumunu Bugünden Okumak” konulu konferans düzenlendi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül SALLAN GÜL ve MAKÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Doktor Öğretim Üyesi. Ayşe DEMİRCİOĞULLARI ERGUN’un konuşmacı olarak katıldığı konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel KARAKELLE, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin BARDAKÇI, Sosyoloji Topluluğu Akademik Danışmanı Doktor Öğretim Üyesi Mim Sertaç TÜMTAŞ, MAKÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Cem ERGUN, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını Sosyoloji Topluluğu Akademik Danışmanı Doktor Öğretim Üyesi Mim Sertaç TÜMTAŞ’ın yaptığı konferansta, “Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair tartışmaları yapmamız gerektiği ve kendi aramızdaki tartışmalarda ortaya çıkmıştı. Bu anlamda 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde böyle bir etkinliği düzenledik” diyerek, “Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Bir toplumbir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin” sözü ile başlayan SDÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül SALLAN GÜL de konuşmasında; “Biz üniversitedeyiz aslında en şanslı kadınlar bizleriz. Türkiye’de üniversitede okumak hem kadınlar hem de erkekler için bir gereklilik olarak görülen ve hayatta kendimizi bir yere getirebilmek için ve hayatın eşitsizlikleri ile mücadele edebilmek için bu eğitimi alıyoruz. Üniversite eğitimi sadece meslek edinmek için değildir. Kadınların mücadeleleri eğer onlara fırsat verildiğinde ne kadar başarılı olunduğunun bir göstergesi üniversitelerdir” dedi.

Kadınların istihdam edilme oranlarına da değinen SALLAN GÜL, “Erkeklerde yüzde 65 olan istihdam edinme oranı kadınlarda bu rakam yüzde 31. Türkiye’de 4 kadından biri çalışıyor. Avrupa Birliğindeki birçok ülkeden çok daha gerideyiz. İstihdamda kadınların durumu kötü bir durumda” dedi.

Prof. Dr. SALLAN GÜL; “Kadınlarımızın mücadelede başarısız olduğu alan şiddet. Türkiye ne zamandır çocuğa yönelik cinsel istismarı konuşuyor. Birkaç yıl önce de kadına yönelik şiddeti konuşuyorduk. Bu 1400 kat artmış durumda. Her gün bir haberde bir kadının katledilişini görüyoruz. Daha 2 gün önce üniversite mezunu bir genç karısını öldürüyor ve öldürmeden önce sosyal medya hesabından karımı öldürürsem 7 yıl yatacağım diyor. Kadına şiddeti sadece ilkokul mezunları ya da cahil insanlar yapmıyor. Üniversite mezunu kişiler de yapıyor. Temel sıkıntımız bu. Aslında şiddetin alanı eğitim ve eğitme niteliğine bağlı olan bir alan. Toplumsal cinsiyet eşitsizlik açığı dediğimiz şey arttıkça şiddet fazlalaşıyor. Önce evimizde başlıyor, sonra sokakta devam ediyor, sonra toplumsal şiddetin en kötü boyutu çocuklara kadar geliyor. Daha geçen hafta 3 aylık erkek çocuğuna tecavüz edildi. Ve bu annenin bilgisi dahilinde 3 ay sürdü ve çocuğun ölümü ile sonuçlandı. Ne kadar acı bir tablo. Kadınlarımızın eğitim düzeyi yükseldikçe daha iyi iş bulup, daha iyi gelir elde ediyorlar. Türkiye’de bir kadının yaşamı boyunca fiziksel şiddet görme oranı yüzde 37, kırsalda bu oran yüzde 44. Bu oran yaşamı boyunca devam ettiğinde her kadının şiddet görme olasılığının daha da yükseldiğini gösteriyor” dedi.

Kadınların yaşamlarının daha kaliteli ve haklarını savunabildikleri, değer gördükleri bir dünyada yaşamak istediklerini ve bunun da zor olmadığını söyleyen SALLAN GÜL, “Tüm kadınların kadınlar gününü kutluyorum” dedi.

Son konuşmayı da MAKÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Doktor Öğretim Üyesi  Ayşe DEMİRCİOĞULLARI ERGUN yaptı. DEMİRCİOĞULLARI ERGUN konuşmasında yaş oranlarına göre yoksulluğa, kadınların haklarına, kadınların yaşamlarında etkilendikleri durumlara, kadına yönelik şiddete değindi.

• 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024
  • 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024