Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na MAKÜ’den Fahri Doktora Payesi

05.12.2017

Arnavutluk’ta gerçekleştirilen 2.Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni’nin ardından Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na fahri doktora payesi takdim edildi.

Tören, Rektör KORKMAZ tarafından Üniversite senato kararının okunmasının ardından Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na fahri doktora payesi sunulması ve binişleri giydirilmesi ile devam etti.

Binişini giyen ve artık Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ailesinin bir ferdi olan Dışişleri Bakanı ÇAVUŞOĞLU, bir konuşma da yaptı. Dost ve kardeş ülke olan Arnavutluk’ta bulunmaktan duyduğu onur ve mutluluğu dile getirerek sözlerine başlayan Bakan ÇAVUŞOĞLU  “Düzenlenen sempozyum ve bilim ve sanat ödüllerinden dolayı kutluyorum. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy adına düzenlenmiş bu ödülü hak eden tüm dostlarımızı da canı gönülden tebrik ediyorum. Şahsıma verilen fahri doktora unvanı için MAKÜ senatosuna da şükranlarımı sunuyorum. Daha önceki görevlerimde de özellikle Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi görevlerinde de farklı üniversitelerden, şehirlerden de doktora ve profesör unvanı aldım fakat milli şairimizin adını taşıyan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden bu unvanı almak beni onurlandırdı. Girişimci ve insanı dış politikamızla tüm dünyaya örnek olmaya çalışıyoruz. Var olan sorunlara, çatışmalara bu girişimci ve insanı ruhla çözüm arıyoruz. Güven arttırıcı adımlarla Balkanların, Kafkasya’nın ve bulunduğumuz coğrafyanın katkı sağlamaya çalışıyoruz. Dünyanın her yanında yardım bekleyen insanlara Türk insanının cömert yardımlarını ulaştırıyoruz.  Kalkınma desteklerimizle de var olan birçok sorunu olan yokluk, işsizlik, ekonomik sıkıntılar gibi sorunların aşılmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Son bir yıldır Rusya ve İran ile saffetimiz çabalarla çatışmalar yüzde 90 oranında durmuştur. Şimdi hedefimiz siyasi çözümdür. Çünkü kalıcı çözüm, siyasi çözümdür. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Türkiye’deki kardeşlerinizin selamlarını getirdim. Bizler Arnavutluk’un istikrarını ve refahını kendiminkinden ayrı görmüyoruz. Ayrıca Arnavutluk’un istikrarı, refahı ve gücü demek Balkanların Doğu Avrupa’nın hatta ötesinin istikrarı ve güvenliği demektir. Kardeş Arnavutluk’un Avrupa Atlantik Bölgesi’nde oynadığı kritik rolü canı gönülden destekliyoruz ve Batı Balkanların istikrarı için Arnavutluk’un rolünü önemsiyoruz. Arnavutluk’ta sizin sevinciniz en çok bizi mutlu eder, sizin bir derdiniz bizi üzer. Kendimizi şu anda evimizde hissediyoruz. Arnavutluk’ta evet sınırlarımız yok ama buradaki herkesin söylediği gibi Arnavutluk ile kendimizi komşu hissediyoruz. Komşu olmak için ortak sınırlarımızın olmasına gerek yok. Arnavutluk’la ilişkilerimizi her alanda siyasi, kültürel, güvenlik ve askeri gibi her alanda derinleştirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. NATO çatısı altında karşı karşıya kaldığımız sınamaların üstesinden gelmek için Arnavutluk’ta da yakın işbirliği içindeyiz. İlişkilerimizin elbette en önemli boyutlarından biri de kültür ve eğitimdir. Türk kültürü Arnavutluk’un,  Arnavutluk ise Türk kültürünün bir parçasıdır. Günlük yaşantıda, kullanılan dilde, yemeklerde kültür ve sanatta bunu görüyoruz. Ülkemizde milyonlarca Arnavutluk kökenli vatandaşımız var. Bunlar iki ülke arasında en önemli bağdır, köprüdür. Mehmet Akif Ersoy’un babası Mehmet Tahir Efendi de Kosova’dan İstanbul’a gelmiştir. Bunun yanında ismini sayamayacağımız birçok bilim insanı Arnavutluk kökenlidir. Tiran Üniversitesi Arnavutluk’un en köklü üniversitesidir. Burada Türkoloji bölümü var. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde de buradaki dostlarımıza Türkçe öğretmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Elbette eğitim önemlidir dedik. Türkiye’de 200’e yakın üniversitemiz mevut. Bu üniversitelerimizde yaklaşık 110 bin yabancı kardeşimiz eğitim görüyor. Bizler daha çok öğrencinin Türkiye’de eğitim görmesini istiyoruz. Değişim programlarıyla Türkiye’den Arnavutluk’a birçok öğrencimizin gelmesini istiyoruz.  Halen dünyanın 160 ülkesinden 16 bin öğrenci Türkiye burslarından yararlanıyor. Arnavutluk’ta burstan yararlanan öğrenci sayısına baktığımız zaman 1992 yılından bu yana 663 öğrencidir. Bu akademik yıl içinde Arnavutluk’tan 58 öğrencimiz Türkiye burslarından yararlanıyor. Biz bu sayıları arttırmak istiyoruz. Dünyada yaşanılan sorunlara herkes sessiz kalsa bile Türkiye olarak biz sessiz kalmayız. Huzur ve kalıcı barış için birlikte çalışmalıyız. Şahsıma verilmesi uygun bulunan fahri doktora unvanını büyük bir gururla kabul ediyor, bu vesileyle aranızda bulunmaktan dolayı onur duydum.” ifadelerini kullandı.

• Erasmus + Personel Hareketliliği Başvuruları 29.03.2024 tarihine kadar uzatılmıştır | 28.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024