MAKÜ’de “Türkiye’nin Enerji Dosyası; Yeni Gelişmeler ve Öneriler” Konulu Panel Gerçekleştirildi

04.12.2017

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Enerji Dosyası; Yeni Gelişmeler ve Öneriler” konulu panel, MAKÜ Avşar Han’da düzenlendi.

Günümüz enerji dünyasında yaşanan gelişmelerin, sorunların ve önerilerinin konuşulduğu panelde Kyoto Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naoyuki AMEMİYA, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan GÜNDOĞDU, Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK, Ankara Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Süperiletken Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESUR) Prof. Dr. Ali GENÇER sunumlarını gerçekleştirdiler.

“Enerji üretimi teknolojilerinin önümüzdeki 20 - 30 yıl içinde yenilenebilir çevre dostu enerji kaynaklarının, süper iletkenlerin, genel adıyla nano teknolojinin, yakıt hücrelerinin ve hatta nükleer füzyon teknolojisinin günlük hayatta kullanılıyor olacağı enerji sektörü analistlerinin, akademisyenlerin ve hükümetlerin gelişme raporlarında belirtilmekte olduğu söylendi. Önümüzdeki 10 - 15 yıl içinde Amerika ve Avrupa’da arabaların yaklaşık yarısının elektrikli olacağı konusunda bilgi veren konuşmacılar, süper iletkenlik, nükleer enerji, Türkiye’nin enerji kaynakları,  enerji kullanımı, dünyadaki nükleer santraller, tıp sektöründeki nano teknolojik araçlar, nano teknoloji ve çok yüksek hızlı trenin hizmete sunulması çalışmaları dünyada devam ederken ülkemizdeki gelişmelerin umut verici olduğu belirtildi.

Panelde “Enerji taleplerimizi yeni teknolojiler yolu ile karşılanması üretme-kullanma- depolama üçgeninde ileri teknoloji kullanımı çalışmaları yapılmaktadır. Türkiye için bu süreç aynı teknolojileri şu anda gelenekselleştirmiş ülkelere göre daha kolay ve az maliyetli olacaktır” denildi.

Panelistlerden Kyoto Üniversitesinden Prof. Dr. Naoyuki Amemiya da Japonya’da Nagoya ve Tokyo arası yapılan çok yüksek hızlı trenin saate 500 km hıza ulaştığını ve denemek için 140 bin kişinin bu hızda yolculuk yaptığını ve bu treninin havada temassız hareket ettiğini ve 2027 yılında tamamen aktif hale getirileceğini söyledi.

Panel, misafirler ve öğrencilerden gelen sorunların yanıtlanması ile son buldu.