Üniversitelerin Kalite Haritaları Çizilmeye Başlandı

23.11.2017

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ'ın "yeni YÖK'ün en önemli icraatı" olarak değerlendirdiği Yükseköğretim Kalite Kurulunca, Türkiye'deki 181 üniversite ve meslek yüksekokulunun iç değerlendirme raporlarının tamamlamasının ardından üniversitelerde dış değerlendirme dönemi başlatıldı.

Dış değerlendirme süreci kapsamındaki ilk uygulamalar, gönüllülük esasına göre yapıldı. Niyet beyanında bulunan yükseköğretim kurumları arasından seçilen 13 devlet üniversitesi, 6 vakıf üniversitesi ve 1 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplamda 20 yükseköğretim kurumu bu yıl dış değerlendirme sürecine alınmaya başlandı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi değerlendirme sürecine alınan 20 yüksek öğretim kurumu arasında yer alıyor. Bu çerçevede MAKÜ Yüksek Öğretim Kalite Kurulu tarafından görevlendirilen Kalite Dış Değerlendirme Takımı tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu.

YÖK tarafından Kalite Dış Değerlendirme takımına Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Alipaşa AYAŞ, Celal Bayar Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet KORKMAZ, Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Cansu ALPASLAN, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Filiz ERCAN, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Murat FINDIK ve Ege Üniversitesi Strateji Planlama Şube Müdür V. Ayşe AKKALENDER görevlendirildi.

Oluşturulan Kalite Dış Değerlendirme Takımı daha önce yapmış oldukları ön ziyarette belirlenen program çerçevesinde, 19-22 Kasım 2017 tarihleri arasında MAKÜ’yü değerlendirdiler.

Kalite Dış Değerlendirme Takımı ilk olarak Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ı ziyaret ederek, Rektör KORKMAZ’dan bilgiler aldılar. Rektör KORKMAZ sunum halinde yaptığı bilgilendirmede MAKÜ’de gerçekleşen projeler, yapımı devam eden çalışmalar ve MAKÜ’nün kalite politikası ve işleyişi hakkında bilgiler aktardı. Daha sonra Değerlendirme Ekibi MAKÜ Kalite Komisyonu üyeleri ile görüştüler.  MAKÜ Kalite Komisyonu üyeleri tarafından Kurumsal Dış Değerlendirme Ölçütleri de dikkate alınarak, MAKÜ tarafından oluşturulan kalite güvence sistemi, kalite komisyonunun kalite güvence sistemi içerisindeki ve karar alma süreçlerindeki yeri, eğitim-öğretim, araştırma ve idari süreçlerde kurumun yönetimsel yaklaşımı ve bu kapsamda elde edilen sonuçlar, Kurumsal Dış Değerlendirme Ölçütlerine ilişkin çalışmalar ve tüm birimler için ortak diğer unsurlar hakkında komisyon üyelerine sunumlar gerçekleştirildi.

Değerlendirme Takımı daha sonra Senato ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile görüştü.  Değerlendirme Takımı, ilk gün 2’şerli guruplar halinde Veteriner Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Dekan ve Dekan Yardımcıları ile de görüştürler.  İkinci gün Fen Edebiyat Fakültesi, Turizm Yüksekokulu, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık MYO yöneticileri ile görüştüler. Bu okullarda da akademik personel ile görüşme yapan heyet, daha sonra öğrenciler ile de görüştürler. Değerlendirme Takımı MAKÜ Paydaşları ile de görüşmeler yaparak, paydaşların üniversite hakkında görüşlerini dinlendi.

MAKÜ’de bulunan Daire Başkanları, İdari Personel, Birim Koordinatörleri, Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürleri Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü ile de görüşmeler yapıldı ve kurum içi iletişim ele alındı.

Son gün ise, Değerlendirme Takımı Rektör KOKMAZ ile çıkış bildiriminde yer alacak hususları görüştüler. MAKÜ Kalite Kurulunda görev alan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin BARDAKÇI, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel KARAKELLE,  İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet KARAGÜL, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan ÖZGEL, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş ACAR, Prof. Dr. Mehmet KARACA ve Bucak Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Adnan KALKAN çıkış bildirimlerini sözlü sunum ile tamamlandılar.

Değerlendirme Takımı nihai raporlarını yazmak için MAKÜ’den ayrıldılar.

• Spor Argem'de Yaza Hazırlık için Ücretsiz Pilates Kursu | 26.04.2024
  • Rektör Dalgar'ın Kurumsal Akreditasyon ile ilgili Açıklaması | 25.04.2024