.

MAKÜ’den Balkan Üniversiteleri ile Akademik İş Birliği

02.11.2017

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlediği kongre, sempozyum ve konferansların yanında, önemli bir programa daha ev sahipliği yaparak Arnavutluk, Makedonya ve Bosna Hersek’teki üniversitelerin rektörlerini Burdur’da ağırladı.

Geçtiğimiz aylarda bir dizi temaslarda bulunmak üzere Balkan ülkelerindeki üniversiteleri ziyaret eden Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler alanındaki bu temasları meyvelerini vermeye başladı.

Balkan ülkelerinin rektörlerini Burdur’da misafir eden Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, konuklar için ilk olarak Taşoda’da kahvaltı programı düzenledi.

MAKÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen kahvaltı programına Vali Şerif YILMAZ, Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ, Balkan ülkelerinden gelen Arnavutluk Alexander Xhuvani Elbasan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Skender TOPİ, Tiran Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mynyr KONİ, Luigj Gurakuqi Shkodër Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem BEKTESHİ, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina HADZİGRAHİC, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan TÜRE, Makedonya Tetova Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hazir POLLOZHANİ, MAKÜ Rektör Yardımcıları ve Danışmanları, KİMER Müdürü ve çalışanları ile basın mensupları katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali YILMAZ, misafir rektörlere Türkiye’ye ve ilimize hoş geldiniz diyerek sözlerine başladı. YILMAZ konuşmasının devamında; “Mehmet Akif Ersoy Üniversitemize de bu buluşmayı sağladıkları için teşekkür ediyorum. Tarihi bağları olan bu coğrafyadaki insanlarımızın bundan sonraki süreçte daha sık bir araya gelmeleri hem siyasi hem ekonomik hem de bilimsel iş birliği içerisinde olması, iş birliği yapması bölgemiz açısında da gönül coğrafyamız açısından da çok önemli. Bunları da gelecek nesillere aktaracak olan sizlersiniz, onun içinde biz bu tarz birliktelik ve iş birlikteliklerini çok fazla önemsiyoruz ve bunun artarak devam etmesini talep ediyoruz. Çünkü bizim ayrıldığımız zaman, ayrıştığımız zaman ne hale düştüğümüzü herkes biliyor” diyerek, tüm katılımcılara programa iştirak ettikleri için teşekkür etti.

Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ ise; “Soydaşlarımızla uzun zamandır birlikte yaşadığımız o güzel toprakların insanlarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz” diyerek bütün rektörlere “Burdur’umuza hoş geldiniz” dedi.

Kahvaltıda konuşan Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ da Arnavutluk, Makedonya ve Bosna Hersek’teki üniversite rektörleriyle akademik anlaşmalar imzalayıp, birincisini MAKÜ’de düzenledikleri Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu ile Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödül töreninin ikincisini Aralık ayında Arnavutluk’ta düzenleyeceklerini söyledi ve Balkanları Mehmet Akif Ersoy Coğrafyası olarak nitelendirdiklerini de sözlerine ekledi.

Kahvaltı programından sonra Gelişim Merkezinde yapılacak olan toplantıya geçildi. Burada ilk konuşmayı yapan Rektör KORKMAZ; “Fakülte dekanlarımızın ve rektörlerimizin karşılıklı sunuş ve görüşmelerinde çok daha noktasal, çok daha somut iş birliği alanlarını beraber değerlendireceğiz. Bu coğrafya ile ilgili tarihten gelen çok ortak ve güçlü bağlarımız var. Sizlerle aramızda bir sıcaklık ve benzerliğin olduğunun farkındayız. Bizim için tüm bunların ötesinde bu birliktelik Mehmet Akif ortak değeri üzerinden farklı bir anlam ve boyut taşıyor. Biz Balkanlarda ya da Trakya’da bir üniversite değiliz. Ancak aramızdaki bağ, coğrafi yakınlığın ötesinde güçlü bir partnerliği ve birlikteliği ifade ediyor. Burada bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğumu ve bu davetimize katılımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu çalışma bundan sonraki çalışmaların bir başlangıcı olur” diye konuştu.

Daha sonra Balkan üniversiteleri rektörleri tek tek sunumlarını yaparak hem üniversitelerini tanıttılar hem de ziyaret hakkındaki düşüncelerini aktardılar.

İlk sunumu Luigj Gurakuqi Shkodër Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem BEKTESHİ yaptı. BEKTESHİ; “Luigj Gurakuqi Shkodër Üniversitesi Kuzey Arnavutluk’ta bulunan bir devlet üniversitesidir. Bu sene 60. yılımızı kutluyoruz. 35 yüksek lisans ve 18 doktora programımız mevcut. Üniversitemizin temel alanı öğretmen yetiştirmek. Bunun yanında Sağlık Bilimleri Fakültemizde hemşirelik ve ilk yardım bölümlerimiz de var. Daha öncesinde öğrencilerimize Türkçe’yi öğretmeleri için Yunus Emre Vakfı ile yaptığımız anlaşma var. Geçtiğimiz yıl da Antalya’ya 10 günlük bir Türkçe Eğitim programı için öğrencilerimizi gönderdik. Bugün de burada yapacağımız anlaşma ile Türk ve Balkan üniversiteleri olarak sadece bu iki üniversite değil, bütün bu coğrafyadaki üniversiteler bu anlaşmaları imzalamalı. Çünkü öğrencilerimiz için gayet kapsamlı ve faydalı anlaşmalar olacaktır. Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’a bizleri davet ettiğiniz için teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra Tuzla Üniversitesi Prof. Dr. Nermina HADZİGRAHİC bir konuşma yaptı. Tuzla Üniversitesi’nin 1975 yılında kurulduğunu ve 10 bin öğrencisinin olduğunu belirten Rektör HADZİGRAHİC; “13 fakültemiz ve çok sayıda doktora öğrencimiz mevcut. Üniversitemizde Türkçe öğrenen birçok öğrencimiz var. Türkiye’den 14 üniversite ile ikili anlaşmalarımızı yaptık. Erasmus programı anlaşmalarımız var. Akademik kadrolarımızı da bu anlaşmalar yolu ile geliştirdik. Türkiye ile artan birçok bağımız var. Ayrıca Erasmus programı çerçevesinde 12 Türk öğrenciyi de Tuzla Üniversitemizde misafir ettik. Üniversitemizde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüz de var. 5 yıldır bu alanda eğitim veriyoruz. Bunun yanında Yunus Emre Enstitüsü ile yaptığımız bir anlaşmamız var. Bu sayede Türkçe öğrenen öğrencilerimizin sayısı oldukça fazla. Bugün de burada Erasmus Plus ve ikili anlaşmalarımız çerçevesinde daha fazla anlaşma ve iş birliği yapacağız” diye konuştu.

Alexander Xhuvani Elbasan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Skender TOPİ de sunumunu yaptı. TOPİ konuşmasında Alexander Xhuvani Elbasan Üniversitesi’nin yaklaşık 13 bin öğrencisinin olduğunu, 273 akademik personellerinin bulunduğunu, 5 fakülte, 39 yüksek lisans ve 2 doktora programlarının olduğunu söyledi. Daha önce Avusturya, İtalya, Fransa ve Almanya ile iş birliklerinin olduğunu belirten Rektör TOPİ, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile yapacakları anlaşma ile Türkiye ile olan bağlarının daha da güçleneceğini belirtti.

Tiran Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mynyr KONİ de bir konuşma yaptı. İlk olarak yapılan bu organizasyon için teşekkür eden Rektör KONİ; “Tiran Üniversitesi Arnavutluk’taki en eski ve en büyük devlet üniversitedir. 1946 yılında Eğitim Enstitüsünün kurulumu ile ilk adımları atıldı ve o zamandan bu yana halen devam ediyor. Toplamda 6 fakültemiz, 2 araştırma enstitümüz var. 27 bin öğrencimiz mevcut. Çok sayıda lisans, yüksek lisans ve doktora programlarımız var. Tiran Üniversitesi Arnavutluk’ta doktora eğitimi ve profesör unvanı veren tek üniversite. 800 kadrolu personel ve 400 kısmi zamanlı ders veren personelimiz var. Toplamda 1.200 kişilik akademik kadromuz var. 35 lisans programı, 50 yüksek lisans programı ve 50 doktora programımız bulunmakta. Tiran Üniversitesi ilk üniversite olma özelliğini taşıdığı için diğer illerdeki üniversitelerin açılışında da büyük payı var. Akademik çalışmalarımızı geliştirmek amacıyla hem Avrupa’da hem Amerika’da hem de Türkiye’de yapmış olduğumuz ikili anlaşmalarımız mevcut. Bu anlaşmalara dayanarak akademisyen ve öğrenci değişim programlarımız var. Bu ikili anlaşmalar üniversitemizin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. En önemli anlaşmalarımızdan bir Erasmus Plus dediğimiz değişim programıdır. Bir diğer değişim programımız da Mevlâna değişim programıdır. Yaklaşık 50 akademisyen ve öğrenci bu değişim programına katıldı. Yabancı Diller fakültemizde Türkoloji Bölümü mevcuttur. Sadece Türkçe değil, Yunanca, Almanca, Fransızca gibi birçok dil bulunmaktadır. Kültürler arası etkileşim ve iş birliğini daha da fazla ileriye götürmek istiyoruz. Amacımız Türkoloji departmanı kurmak. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile yapacağımız ikili anlaşma dahilinde de sizden bu konuda desteğinizi talep edeceğiz. Arnavut dili bölümü Arnavutça dediğimiz bölümün açılmasıyla biz de size destek vermeye hazırız” dedi.

Tetova Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hazir POLLOZHANİ de konuşmasına teşekkürlerini belirterek başladı. Tetova Üniversitesinin 1994 yılında kurulduğunu, fakat ilginç bir tarihlerinin bulunduğunu, devlet tarafından 2004 yılında tanınabildiklerini, bunun sebebinin ise kuruldukları 1994 yılında Arnavutça eğitim vermesi olduğunu ve bu dilin de devlet tarafından yasaklanmış bir dil olmasından kaynaklandığını belirtti. Tetova Üniversitesi’nin 13 fakülte, 100 program ve 15 bin öğrencilerinin olduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı POLLOZHANİ, “Türkiye’de bir çok üniversite ile anlaşmalarımız var. Bundaki en büyük başarı Türk Hükümetinindir. Türk Hükümeti’nin Makedonya ile temasları bizler için önem arz ediyor. Aynı zamanda TİKA, Mevlâna ve Yunus Emre Enstitüsü ile anlaşmalarımız var. Erasmus Plus anlamında da Türkiye ile bağlantılarımız var.” dedi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve diğer üniversitelerle yapacakları anlaşmalarla birlikte sorumluluklarının farkında olduklarını ve yerine getireceklerini belirtti ve teşekkürlerini iletti.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan TÜRE de konuşma yaparak, Türkiye ve diğer ülkelerle olan iş birliklerini geliştirmek istediklerini ve bu konuya önem verdiklerini söyledi. Öğrenci ve akademisyenlerin Erasmus değişim programlarıyla üniversitelerine daha iyi hizmet verdiklerini, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile birlikte yapılacak anlaşma ile de çalışmalarını geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ da MAKÜ’yü tanıtır bir konuşma yaparak, 11 fakülte, 13 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul, 4 enstitü olmak üzere akademik çalışmalarını sürdürdüklerini, 32 bin öğrenciye sahip olduklarını ve Uluslararası İlişkiler anlamında da yoğun bir çalışmalarının olduğunu belirterek, “250 Erasmus anlaşmamız, 21 ikili anlaşmamız ve 150 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Burada yapacağımız anlaşmalarımızdan sonra da Balkan ülkeleriyle daha sıkı, daha nitelikli çalışmalarımızı sürdüreceğimize inanıyorum. Üniversitemizde 2 bin yüksek lisans, 160 doktora öğrencimiz var. 74 yüksek lisans ve 23 doktora programımız var. Yakın gelecekte doktora programımızı 30’a çıkaracağız” dedi.

Balkan Ülkeleri Üniversitelerinin Rektörlerinin konuşmasından sonra Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel KARAKELLE, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin BARDAKÇI, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan ÖZGEL, Mühendislik, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Latif Gürkan KAYA, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet KARAGÜL ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ONAY fakültelerini tanıtıcı birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından her bir üniversite ile MAKÜ arasında ikili anlaşmalar imzalandı.

Yapılan toplantının ardından rektörler Sagalassos Antik Kentini gezdiler ve Bucak Kent Ormanında onurlarına verilen akşam yemeğine katıldılar. Rektörler yemek sonrası 3 Kasım 2017 Cuma günü YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ ile görüşme yapmak üzere Burdur’dan ayrıldılar.

Görseller

DUYURULAR

  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 12 Mart Mesajı | 12.03.2024
  • İftar Yemeği Hakkında Duyuru | 04.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Programı KA 131 Staj Hareketliliği İlanı | 28.02.2024
  • Sektör Kampüste Programı Duyurusu | 23.02.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Yeni Yıl Mesajı | 31.12.2023
  • Çölyak Hastaları İçin Yemek Hizmeti Duyurusu | 27.11.2023