MAKÜ’de İl Gelişim Planı Toplantısı Yapıldı
Rektörlük 01.11.2017

Değişim ve gelişim yolunca Burdur için her türlü çalışmanın içinde yer alan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bu kapsamda paydaşı olduğu İl Gelişim Planı toplantılarından birine daha ev sahipliği yaptı.

Burdur Gelişim Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya Vali Şerif YILMAZ, Vali Yardımcısı Ali Nazım BALCIOĞLU, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, İl Planlama Müdürü Zekeriya BÖLÜKBAŞI, Gelişim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Murat ALPARSLAN, MAKÜ Gelişim Planı Moderatörleri ve moderatör yardımcıları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gelişim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Murat ALPARSLAN, Türkiye’de yapılmış 8 tane il gelişim planını incelediklerini ve hepsinin ortak noktasının il ile alakalı bir envanter çalışması olduğuna vurgu yaparak “İncelediğimiz gelişim planlarında geleceğe dair projeksiyon önerileri, kısa-orta ve uzun vadede strateji önerileri bulunmuyordu. Bu kısım dikkatimizi çektiği için odak noktamız burası olsun istedik. Hazırladığımız moderatör rapor formatında özellikle bazı başlıklar belirledik. Bulunduğumuz ilin özelliklerine göre tarım, hayvancılık, madencilik ve taş ocakçılığı, sanayi, turizm, ticaret, finans, sağlık, gençlik ve spor, çevre ve mekânsal gelişim gibi tema başlıkları oluşturduk. Bu planı 1 yıl içerisinde bitirip kitaplaştırmayı düşünüyoruz. ”şeklinde konuştu.

Planlamanın önemine değinen Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise “Bu ve buna benzer planlarda zaman çok önemlidir. Çünkü zamanlamayı iyi yapamazsanız verimli sonuçlar alamazsınız. Burdur il gelişim planında 13 tema belirlendi ancak bunlarda ekleme, çıkarma veya alt başlıklarda çalışma gibi durumlar da olabilir. Toplantıları yerinde yapmanın da faydalı olacağı inancındayım. Turizm, sanayi, ve hayvancılık gibi yerinde inceleyebileceğimiz konularda toplantıların kırsalda yapılması taraftarıyım. Böylece oradaki ilgili kişiler de katkı sağlayabilirler.” vurgusunu yaptı.

Burdur’un elinde, Burdur’da ilgili yapılacak olan çalışmalarda pek bir kaynak olmadığına dikkat çeken Vali Şerif YILMAZ da “Herkes haklı söylemlerle, farklı bakış açısına göre bir önceliği, bir görüşü var. Bu da ister istemez planlamalarda yapılan çalışmalarda tek bir ses, tek bir yumruk haline gelmemize engel oluyor. Bunun için önümüze bir hedef koyalım. Yapılması gereken çalışmayı hep beraber gerçekleştirelim. Ve nihai kararı da tüm ilimizin katmanları, tarafları, kişileri dâhil olup bu hedefi gerçekleştirme yönünde adım atalım İstedik. Böyle bir çalışmaya başladık. Ben bunun hayata geçirilmesi için de elimizde çok büyük bir kaynağın olduğunu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin de bunu yapabilecek güçte, kabiliyette olduğunu, yeterli personelin de bulunduğunu düşünerek, rektörümüzle böyle bir düşünceyi paylaşınca sevinerek karara vardık. Buradaki çalışmaları sizler yöneteceksiniz. Tüm kurum ve kuruluşlar, ilgili tüm iş ve işlemlerle ilgili herkes bu çalışmanın içine dâhil olacak. Şehir ile ilgili yapılacak her çalışmada üniversitenin katkısı olursa o üniversite şehrin lokomotifi olur ki her ilde üniversite kurulmasının sebeplerinden biri buydu. Yoksa belli yerlerde belli sayıda hoca varken bu kadar maliyete girmeye gerek yok. İlimiz çok fazla göç veren bir il değil, nüfus artışımız düşük ama göç alan bir şehir de değiliz. Ticaret ve ekonomiye bakınca da çok fazla mesafe kat eden bir şehir değiliz. Özellikle üniversite ile birlikte şehirde bir takım yeni kıpırdanmalar olmuş ancak sanayide istenilen düzeyde bir tetikleme olmamış. Hayvancılıkla ilgili üniversitemiz zaten pilot üniversite oldu. Bu konuda söylenecek söz kalmadı. Hayvancılık projesi ile beraber gelişim planının da entegre olması lazım. Biz biraz da buradan yola çıktık. Sadece üniversite değil diğer kurum ve kuruluşlarla da çalışılmalı, onlar da katkı sağlamalı. Nihai hedefimiz Burdur ile ilgili bizi yönlendirecek bir dokümanın yapılmasıdır.” şeklinde konuştu.