.

Kibyra Antik Kenti’nde Türküler Senfoni Orkestrası Eşliğinde Seslendirildi

25.09.2017

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ, dünyanın en önemli antik kentleri arasında yer alan ve kazı çalışmaları Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nce yürütülen Gölhisar'daki Kibyra Antik Kenti'nde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından verilen ‘Senfonik Türküler Konseri’ni izledi.

Bakan KURTULMUŞ, Senfonik Türküler Konseri öncesinde Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü’nde incelemelerde bulundu. KURTULMUŞ'a ziyarette, eşi Prof. Dr. Sevgi KURTULMUŞ, Burdur Valisi Şerif YILMAZ, Bakan Yardımcısı Hüseyin YAYMAN, Antalya Valisi Münir KARALOĞLU, Burdur milletvekilleri Bayram ÖZÇELİK, Reşat PETEK, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ ile bazı ülkelerin büyükelçileri eşlik etti.

Bakan KURTULMUŞ, Salda Gölü'nün çok fazla tesislerle doldurulmadan, güzelliğinin ve bakir halinin korunması gerektiğini vurgulayarak  “Salda Gölü, çok fazla bilinmiyor. Türkiye'nin saklı cennetlerinden birisi. İnşallah bu vesile ile tanınmış olur. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi de sağolsun bize burada gerçekleşen öğle yemeğinde ev sahipliği yaptı. Güzel bir gün oldu. Misafirlerimiz keyif alıyorlar. Az sonra da Kibrya'ya gideceğiz. Antik kentte çok güzel bir şölen olacak. İşin güzelliği antik bir kentte senfoni orkestrası formunda ve yerli türkülerin dile getirildiği türkülerden oluşan bir senfoni dinletisi olacak." diye konuştu.

Bakan KURTULMUŞ ve beraberindeki heyet daha sonra Kibyra Antik Kenti ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından kazı çalışmalarının yürütüldüğü Kibyra Kazı Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın da yer aldığı incelemelerde Bakan KURTULMUŞ, yetkililerden gerçekleştirilen kazılar hakkında bilgi aldı.

Kibyra Kazı Merkezi'ndeki incelemelerden sonra dünyanın en önemli antik kentleri arasında yer alan Kibyra Antik Kenti'nde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından verilen ‘Senfonik Türküler Konseri’ne katıldı.

Bakan KURTULMUŞ, konser öncesi yaptığı konuşmada, Anadolu'nun engin kültürel zenginliklerinden birini temsil eden Kibyra Antik Kenti'nin Frigyalılar, Likyalılar, Pisidyalılar ve Helenistik Roma döneminde, 150 bin civarında nüfusu bulunan bir kent olduğunu söyleyerek “Kibyra Antik Kenti, tribünü, su ve kanalizasyon yolları ile muazzam bir tarihi eser. Burada hâlihazırda devam eden işler için bakanlık olarak gereken her türlü gayreti göstereceğiz.” Dedi ve sözlerine şöyle devam etti “Konserin Kibyra Antik Kenti'nde icra edilmesi açısından, yer ve formunun son derece dikkat çekici olduğunu söylemek isterim. Konseri, senfoni orkestrası formunda icra edecekler ve çalınacak olan eserler de Türk halk müziğinin son derece değerli türküleridir. Yani Anadolu topraklarının bütün kültürlerini hem mekân olarak hem burada icra edilen sanatın şekli ve türküleriyle bir araya getiren çok güzel bir etkinliğe şahit olacağız." dedi.

Kibyra Antik Kenti'nde konser için hazırlanan ses ve ışık sisteminin tarihi kentin yapısına zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı bilgisinin paylaşılmasının ardından konsere geçildi.

Telli Turna Suiti ile başlayan konserde, Feracemi Al İsterim, Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok, Hekimoğlu, Gönül Dağı gibi türküler de seslendirildi. Konserde ayrıca Azerbaycan potpurisi büyük beğeni aldı. Konserde Bakan KURTULMUŞ ve Eşi Sevgi KURTULMUŞ için özel anlam taşıyan Zeynebim türküsü de seslendirildi.

Konser, Bakan KURTULMUŞ’un, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası şefi Burak TÜZÜN’e çiçek vermesi ile son buldu.

Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024