.

Toplumsal Değerlerin İnşasında Ahilik İlkeleri

21.09.2017

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Toplumsal Değerlerin İnşasında Ahilik İlkeleri” konulu panel, MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panel, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet KARAGÜL’ün oturum başkanlığı yaptığı panelde Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa GÜNEŞ ve Ahi Evran Üniversitesi Öğr. Gör. Kazım CEYLAN, Ahilik ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panel açılış konuşmasını yapan Dekan KARAGÜL, insanların sahip olduğu değerler sistemine göre davranış sergilediklerine dikkat çekerek, “Varlığımızı yeme içme uyuma gibi temel faktörlerle sürdürürüz ama ruhsal varlığımızı sürdürmek değerlerimizle mümkündür. Yaptığımız her işte bir onay veya değerlendirme alma içerisindeyizdir. Bizler hep beğenilmek üzere davranışlarımızı şekillendiririz. Toplum bizi ne zaman beğenir? Onun değerlerine uygun davranışlar sergilediğimizde. O zaman toplumda faydalı, kabul gören bireyler olarak yaşayacağız. İşte bugünkü konumuz bu değerler. Toplum hangi değere sahipse biz de o değere göre yaşarız ve topluma uygun olarak yaşarız. Ahilik ve değerlerin arasındaki bağlantıyı açıklayacak olursak; Müslüman-Türk devletinin kurduğu, yeşerttiği bir yapıdır ve önemlidir. Çünkü tamamen bir değerler manzumesidir. Osmanlı devletinin kuruluşunda Ahiler önemli rol oynamışlardır. Söz sahibi olmak istememiş ve sanat ticaretle uğraşarak mütevazı hayatlarına devam etmişlerdir. Dünyaya şekil veren, orta çağı kapatıp yeniçağı açan bir kurumdur Ahilik.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan Öğr. Gör. Kazım CEYLAN ise Ahiliğin tarihçesi ve günümüze yansıması konulu sunumunu yaptı. CEYLAN, Ahiliğin Osmanlı Devleti’nin cihan devleti olmasını sağlayan bir sistem olduğuna dikkat çekerek sözlerine “Ahilik hem dünyevi hem de uhrevi bir sistemdir. Meslek hareketi olmanın ötesinde bir devlet felsefesidir. Şehzadeler arasında hakem görevini üstlenip Anadolu’yu işgale gelen Moğollara karşı en etkin mücadeleyi Ahiler vermişlerdir. Ahiler fiilen kötülükleri kaldırmaya çalışan insanlardır. Bu sebeple Anadolu’nun fethinde çok önemli rol üstlenmişlerdir. Devletle birlikte sitemi oluşturmuşlardır. Adaletli bir sistemin oluşmasını sağlamışlardır. Dünyada ilk defa kadın teşkilatı olan Anadolu Kadınlar Teşkilatını dünyada Ahilerin kadın kolları olan Bacı Teşkilatı kurmuştur. Kendilerine has iktisadi model oluşturmuşlardır ve günümüzdeki sendikacılık, işçi işveren ilişkileri, kooperatifçilik gibi birçok model geliştirmişlerdir. Bugüne gelecek olursak; bizler çocuklarımıza bilgi veriyoruz ama davranış kazandıramıyoruz. Günümüz çocukları Türkçe İngilizce konuşabiliyor ama misafirlerine hoş geldin demiyor, internette her şeyi biliyor ama bir ekmek almıyor, bin bir çeşit oyuncağı var ama en yakın arkadaşı ile onu paylaşmıyor. İşte bu Ahilik sistemi çocuklara davranış biçimi, edep kazandıran bir sistemdir. Ahilik kâmil insan olmayı öğretir. Ahiler, insanlara karşı sabırlı, merhametli, alçak gönüllü bireyler yetiştirmişlerdir. Ahiliğin kendine has aile modeli vardır. O eğitim ve ahlak anlayışını vermemiz bugün de mümkündür.” şeklinde devam etti ve sunumunu Ahilik yeminini okuyarak bitirdi.

Mehmet Akif Ersoy’un adını taşıyan bir üniversiteye konuk olmaktan gurur duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Doç. Dr. Mustafa GÜNEŞ ise Mehmet Akif Ersoy’un da ahi olduğunu vurgulayarak “Mehmet Akif Ersoy bir dert adamı, dava adamıydı. Mehmet Akif de önemli bir ahi idi. Ahilerin din bilgileri çok fazladır. Ahilik kardeş demektir. Bizim medeniyetimiz verme odaklı bir medeniyettir. Batı medeniyeti değiliz, bazı değerlerini alıyor olabiliriz ama bizler sömürücü bir millet değiliz, hiç olmadık.  Ahilerin en önemli özelliği cömert olmalarıdır. Ahilik böyle bir medeniyetin tam ortasındadır. Bizler onurlu bir medeniyetiz ve bunu sürdürmek istiyoruz. Bunu yaparken de kendi gücümüzle gerçekleştirmek istiyoruz. Bizim genlerimizde bu var. Sizler umutsuzluğa düşmeyin. Bunun için ahilik gibi kurumlardan ilham almalıyız. Mesleğiniz ne olursa olsun ahilikten ilham alınız.” diyerek sunumunu sonlandırdı.

Panel,  Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ ve Prof. Dr. Mehmet KARAGÜL tarafından panelistlere teşekkür belgelerinin verilmesiyle son buldu.

Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024