.

Uluslararası Türkiye Veteriner Anatomi Kongresi Başladı

14.09.2017

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Türkiye Veteriner Anatomi Kongresi Afyon iline bağlı Sandıklı' ilçesinde başladı. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER’in katılımıyla gerçekleştirilen kongre dört gün sürecek. İlk iki gün bilimsel çalışmaların yapılacağı kongrede, üçüncü ve dördüncü gün sosyal aktiviteler gerçekleştirilecek. Kongrenin 8’i yabancı olmak üzere 103 katılımcısı bulunuyor.

MAKÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü tarafından verilen mini konserle başlayan kongrede ilk konuşmayı Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özcan ÖZGEL yaptı. ÖZGEL konuşmasında; "2016 yılının Kasım ayında yapılan Veteriner Anatomi Derneği toplantısı sonrası dernek başkanımızın 10. Ulusal Veteriner Anatomi Kongresi düzenleme görevini bana tebliğ ettiğinde duyduğum heyecanı, bugün gerçeğe dönüştürmenin onurunu yaşamaktayım. İnanıyorum ki bu yolda beraber çalıştığım tüm arkadaşlarım da aynı duygulara sahiptir. Bu çerçevede Veteriner Anatomi Derneği Başkanımız Prof. Dr. Önder ORHAN'ın büyük destekleriyle kongremizi uluslararası boyuta taşımaya karar verdik. Sonuçta yerli ve yabancı 103 meslektaşımız ile programımız en geniş katılımcının yer aldığı uluslararası kongre düzeyine ulaşmıştır. Kongremize bilimsel katkı sağlayan tüm hocalarımıza emekleri için şimdiden teşekkür ederim” dedi. Veteriner Anatomi Derneği Başkanı Profesör Dr. Önder ORHAN da bir konuşma yaparak; "Kongrenin düzenlenmesinde MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ'ın, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER’in destekleri için çok teşekkür ediyorum. Kongremize 103 meslektaşımız katılmış bulunuyor. Kongremizi uluslararası boyutta yapmamızdaki amacımız,  Veteriner Anatomi Bilim Dalı içerisindeki gelişmeleri takip edebilmek, yurtdışındaki meslektaşlarımızla tanışmaktır. Hatta onlarla birlikte ileride çalışmalar yapmayı umut ediyoruz. Bundan sonraki kongrelerimiz de uluslararası olarak devam edecektir. Katılımlarınızdan dolayı Veteriner Anatomi Derneği adına teşekkür ederim” dedi.

Sonra kürsüye Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER geldi. ÖNER konuşmasında; “2015 yılında YÖK ve Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı başlattı. 2006 yılı ve sonrasında kurulan 40 üniversite arasından 5 pilot üniversite Bölgesel Kalkınma Odaklı alanlarda desteklenmeye hak kazandı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi hayvancılık alanında bir proje sundu. Projemiz YÖK tarafından onaylandı ve belki de projemizde açıklanan 5 üniversite arasında doğru adımlarla ilerleyen tek üniversite Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi. Projenin koordinatörlüğünü üstlendik ve fakültemiz yapmış olduğu çalışmalarla Veteriner fakültelerinde Hayvancılık alanında yapacağı katkıları da ortaya koyarak, Türkiye'deki en önemli eğitim kurumlarından biri olduğunu bir kez daha göstermek ve bu konuda farkındalık oluşturmak çabası içerisindeyiz” dedi.

“Anatomi tıbbın temelidir, hekimliğin de temel taşıdır anatomisiz hekimlik olmaz” diyen ÖNER; “Düzenlemiş olduğumuz kongrede anatomi alanında geniş bilimsel çalışmalar ortaya koyacağımızı umuyorum. Anatomi ailesinin bir arada bulunacağı kongremizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların sonunda Veteriner Anatomi alanında yıllarca emek veren birçok hocanın yetişmesinde katkısı bulunan ve rahatsızlıklarından dolayı katılamayan Prof. Dr. Tayyip ÇALIŞLAR ve Prof. Dr.  Nejdet DURSUN adına Prof. Dr. Oya KAHVECİOĞLU ve Prof. Dr.  Ahmet ÇAKIR ile Anatomi Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr.  Merih  HAZIROĞLU’na Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Hakan ÖNER tarafından MAKÜ anmalığı verildi.

Açılış töreninin ardından sunumlarını gerçekleştiren akademisyenler bilimsel olarak bilgilerini paylaştılar.

BİR HAYVANIN TAHNİT YAPILMASI İÇİN ÖLDÜRÜLMESİ BARBARLIKTIR

Yaptığı sunumda tahnit için hayvanların öldürülmesini barbarlık olarak nitelendiren Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan DÜZLER sunumu ile birlikte tahnit hakkında şunları söyledi; “Geleneksel ve modern tahnit denilince yapılması ile belki irite edici bir olay. Canlı bir hayvanın içinin doldurulması, hem etik açıdan, hem de yasal olarak rahatsızlıklar verebilir. Zaten tahnitin yapılması Türkiye’de yasak. Ancak belli koşullara tabi olarak yapılıyor. Ama bunun yasal olmasından ziyade vicdanlarımızı rahatlatacak şekilde olmasından yanayım” dedi.

“Tahnit, etik değerlere önem verilerek yapılması gereken bir sanat” diyen DÜZLER, “Özellikle bir hayvanın öldükten sonra çürüyüp yok olması yerine, doldurulması açısından bakıldığında insani bir boyuta geliyor. Yoksa bir hayvanın tahnit yapılması için öldürülmesi barbarlıktır, insanlık dışı bir davranıştır” dedi.

Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024