Avrupa’da Katil Sümüklüböcek Olarak Bilinen Arion Vulgaris, Ülkemizde de Görüldü
Rektörlük 08.09.2017

Avrupa’nın birçok ülkesinde görülmeye ve çok ciddi hasarlar oluşturmaya başlayan Arion vulgaris (Moquin-Tandon 1855) karasal sümüklüböceğine ülkemizde de rastlandı.

Aldığı gül saksısında bu cinse rastlayan MAKÜ öğretim üyesi Prof. Dr. M. Zeki YILDIRIM, Avrupa’nın en kötü ve zararlı 100 canlı türleri arasında gösterilen Arion vulgaris cinsi sümüklüböceğin ülkemizde yayılış göstermediğini belirterek “Son yıllarda yaptığımız saha incelemelerinde katil sümüklüböcek olarak isimlendirilen ve Avrupa ülkelerinin çoğunun baş belası olan bu türe ülkemizde rastlamıyorduk. Avrupalı meslektaşlarımız bu konuyu sürekli gündeme getirmelerine karşın bizim ülkemizde olmamasından dolayı pek ilgilenmiyorduk ancak şimdi bu zararlı canlıya tesadüfte olsa rastladık. Geçen hafta Antalya’da mevsimlik bitkileri satan bir kuruluştan aldığım bir gülün saksısında bu türe ait bir örneğe rastladım. Bu konuda iki olasılık söz konusu olabilir: bunlardan ilki ve olumlu olanı: bu türe ait örnek yurtdışından ithal edilen ve sümüklüböcek bulunan gülfidanını ben almış olabilirim. Yani böyle bir durumda telaş edilecek bir konu yok. Ancak bu konuda kötü senaryo türün yurtdışından bitki alımıyla bu sümüklüböceğin ülkemize geldiği ve orada belirli bir üreme etkinliği gerçekleştirdi ve benim aldığım gülfidanına kadar yayılma şansı buldu. Birinci ihtimal doğru olsa bile bu sümüklüböceğin yayılma potansiyeli çok yüksek. Bu nedenle bitki ithal eden firmalarımızın, bitki üretimi yapan ve satan firmalarımızın bu konuya hassasiyetle eğilmesi gerekmektedir. Eğer bu tür canlılar geldiği ve ürediler ise bunların çok fazla yaygınlaşmadan ortadan kaldırılması ya da kontrol altına alınması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da Katil Sümüklüböcek, İspanyol sümüklü böceği gibi isimler ile adlandırılmakla birlikte Katil unvanını almasında en büyük etken ise bu türün istilacı ve yaşadığı alanlarla büyük zararlar oluşturmasıdır. Omnivor hatta zaman zaman kanibal (yamyamlık) bir beslenme düzeyi görülmektedir.