IŞIK; “Türkiye, Tür ve Ekosistem Çeşitliliği Bakımından Gurur Verici”
Fen-Edebiyat Fakültesi 14.03.2017

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Öğrenci Konseyi tarafından “Sistem ve Ekosistem Açısından Biyolojik Çeşitlilik” konulu konferans düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kani IŞIK’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Program Prof. Dr. Kani IŞIK’ın özgeçmişinin okunması ile başladı. Prof. Dr. Kani IŞIK ilk olarak 12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü’nün yıldönümü dolayısı ile Mehmet Akif ERSOY’un ismini taşıdığı üniversitede olmaktan duyduğu gururu belirterek, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle ve minnetle andı.

Konferansına bir bilmece ile başlayan Prof. Dr. Kani IŞIK, Salda Gölü ile çöl fotoğrafının karşılaştırmasını yaparak, 3 soru sordu. Çeşitlilik konusunda sorduğu soruları bir ömür boyu düşünme şansının olduğunu söyledi.

Sistem, ekosistem, biyolojik çeşitlilik, sistem ve ekosistemin parçaları, ekosistemin çeşitliliği, çeşitliliğin sağladığı üstünlükler, sitemin parçaları ve bu parçaların sökülüp atılırsa neler olabileceği, türlerin nesli tükenirse neler yaşanacağı ve Türkiye’deki biyolojik çeşitlilik konusunda örneklerle bilgiler verdi. “Sistem sadece varlıklar değil, kurumlar ve kuruluşlar da bir sistemdir” diyen IŞIK, konuşmasının sonunda da; Türkiye’nin tür ve ekosistem çeşitliliği bakımından gurur verici bir durumda olduğunu ve jeo-biyotik öneminin de yüksek olduğunu vurguladı. “Gurur ve kaygı bir arada olmasın” diyen IŞIK; “Kaygılarımızı azaltarak, gururumuzu çoğaltırsak ancak o zaman atalarımızın yedi düvele karşı İstiklalimizi kazanıp, bizlere emanet ettikleri gibi, şimdi bizler de İstikbalimizi bilimin rehberliğinde sürdürülebilir biçimde gururla devam ettirebileceğiz” dedi.

Konferansın sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz İNNAL ve konferansa katılan akademisyenlerle birlikte Prof. Dr. Kani IŞIK’a Safahat, Mehmet Akif ERSOY portresi ve çiçek takdim edildi.