“Burdur Vilayeti Tarihi, Halkiyatı ve Harsiyatı” Kitabı Rektörlüğümüz Tarafından Bastırıldı
Rektörlük 03.03.2015

Türkiye’de folklorun bir bilim dalı olarak kabul edildiği ve bu yöndeki çalışmaların bireysel ve kurumsal anlamda artmaya başladığı 1928 yılında Burdur Valisi Mahmut Cemaleddin Bey’in bizzat öncülüğünde ve Rıza Erdem’in başkanlığında bir komisyon kurulur.

Bu komisyondaki aydınların gayretleriyle Burdur ve yöresinin tarihi, folkloru ve kültürü derlendikten sonra Arap alfabesiyle ve el yazısıyla iki kopya halinde “Burdur Vilayeti Tarihi, Halkiyatı ve Harsiyatı” hazırlanır. İki kopya halindeki bu eserden birisi Rıza Erdem tarafından Halkevine, ikincisi ise Maarif İdaresi’ne verilir; ancak daha sonra kendisi tarafından geri alınır.

Rıza Erdem’den sonra, 1940 yılında Burdur Halkevi Başkanı olan Diş Hekimi A. Feyzi Bayraktar’ın ısrarlı takibi ve Antalya Mebusu Rasih Kaplan’ın destekleri, Antalya Tapu Sicil Muhafızı Faik Çevik’in gayretleriyle bir adet kalan bu kitap, aslından yeniden daktilo edilerek gün ışığına çıkarılır ve bugüne ulaştırılır.

Merhum Diş Hekimi A. Feyzi Bayraktar’ın mirasçıları, Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Av. Nurcan Bayraktar, Elektronik Mühendisi Kerim Alpmen ve İnşaat Mühendisi Dr. Selim Alpmen, 2014 yılının sonlarında, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa SAATCI’yı ziyaret etmişler ve üniversitemizde öğrenim gören gençlerimize hem ilimizi ve çevremizi tanıtmak hem de bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşmak istedik­lerini belirtmişler; çalışmanın fikrî ve telif hakkını Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne bağışlamışlardır.

“Burdur Vilayeti Tarihi, Halkiyatı ve Harsiyatı” adlı bu eser, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teke Yöresi Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şevkiye KAZAN NAS tarafından yayıma hazırlanmış ve Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından bastırılmıştır.

Bu çalışmanın Burdurlulara ve Burdur hakkında çalışma yapacak araştırmacılara ve Burdur sevdalılarına faydalı olması dileğiyle...