Türkçe Seviye Belirleme Sınavı Sonuçları

15.09.2017

2017-2018 eğitim-öğretim döneminde öğrenim görmek üzere üniversitemize yerleşen yabancı uyruklu öğrenciler için 13.09.2017 Çarşamba günü saat 10.00'da yapılan Türkçe Seviye Belirleme Sınavı sonuçları ektedir.

Öğretim dili ve Türkçe yeterlik seviyesi MADDE 12 (Değişik: MAKÜ - 21.10.2015 - 266/12)

(2) Türkçe yeterlilik düzeyleri aşağıda belirtilmektedir: İleri Düzey

(C1 (60 ve üzeri) ): Türkçesi yeterlidir. Eğitim-öğretimine başlayabilir. Orta Düzey (B1-B2 (50-59) ): Eğitim-Öğretimine başlayabilir ancak Türkçe dil seviyesini 3. dönemin başına kadar C1 seviyesine çıkardığını belgelemek zorundadır. Türkçe dil seviyesi 3.

Dönemin başında C1 düzeyinde olmaması durumunda bu öğrenciye Türkçe dil seviyesi C1 oluncaya kadar eğitim öğretim yapmasına izin verilmez, Temel Düzey (A1-A2 (0-49) ): Bu öğrenciler Türkçe Dil seviyelerini C1 düzeyine getirmeleri için 1 yıl süre verilir. 1 yılın bitiminde yapılacak olan Türkçe Yeterlik Sınavında (3. Dönem başı) C1 düzeyine ulaşmaları durumunda eğitim öğretimlerine izin verilir. Aksi takdirde Türkçe Dil Seviyesi C1 oluncaya kadar bu öğrencinin eğitim öğretim yapmasına izin verilmez.

(4) Türkçe yeterlik düzeyleri B2, B1, A2 ve A1 düzeyinde olan adaylar için Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkçe Yeterlik Sınavı düzenlenir. Yeterlik sınavından 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alan öğrenci başarılı sayılır. Bu sınavdan başarısız olan öğrenciler ile Türkçe Seviyesini yükseltmekle yükümlü olan öğrenciler Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Türkçe kurslarına katılabilirler. Türkçe Kursuna ilişkin eğitim programı eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin internet sayfasında ilan edilir. Bu kursu tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olanlara Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkçe dil düzeyini belirten sertifika verilir.

(5) Türkçe yeterlik düzeyi A2 ve A1 olanlar ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan Türkçe Yeterlik Sınavında başarısız olan öğrenciler, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenecek olan Türkçe kurslarına katılabilecekleri gibi, diğer yükseköğretim kurumlarınca düzenlenen Türkçe Kurslarına katılmak üzere bir yıl izinli sayılmaları ile ilgili istekleri ilgili Yönetim Kurullarınca karara bağlanır. Bir yılın sonunda C1, B2 ve B1 düzeyi Türkçe yeterlik belgesini alanlar bu belgelerini (TÖMER veya Türkçe Yeterlikleri ile ilgili belgeler) eğitim -öğretim yılı başlamadan önce ilgili fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürlüğüne ibraz ederler. Bu öğrencilerden bir yıl sonunda C1, B2 veya B1 düzeyi Türkçe yeterlik belgesini sunamayan veya Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Türkçe Yeterlik Sınavında başarılı olamayanlar ilgili programın 1. Sınıfına kayıt olamazlar .