Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ'ın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı
Rektörlük 18.05.2017

“Kahramanlık Destanımız Gençlere Emanettir”

Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir’ diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Ulusal Egemenlik fikrinin ortaya çıktığı Amasya Genelgesi’nde alınan ‘Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’ kararı da Türk insanının özgürlük aşkını perçinlemiştir.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başlayan Kurtuluş Savaşı, büyük bir zaferle sonuçlandıktan sonra 29 Ekim 1923′te Cumhuriyet ilan edilmiş ve Atatürk, Cumhuriyeti Türk gençliğine armağan etmiştir. Ülkemizde her yıl Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadelenin başlangıcı olan 19 Mayıs günü “ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI” olarak kutlanır. Milletimiz için kahramanlık destanıdır.

Bu tarih ile birlikte Türk Milleti, kendi makûs talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır.
Bu aziz millet, vatanı düşmanlardan kurtarmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmıştır. Atalarımızın kanıyla, onur ve gururla var olan bu ülke, hepimize emanettir. Lakin en çok da gençlere emanet!

“Gençler, sizler Atatürk’ün eserlerinin temel taşısınız”
Ulu Önderin öncülük ettiği, tarihe kahramanlık destanı olarak yazılan Kurtuluş Mücadelesinin sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni size emanet ederken şöyle söylemiştir: “Gençler… Cesaretimizi pekiştiren, sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz eğitim ve kültür ile insanlık ve uygarlığın, vatan sevgisinin en değerli sembolü olacaksınız. Gençler vatan size emanet edilmiştir. Onu en iyi şekilde yüceltecek ve koruyacak sizlersiniz. Her şey unutulur. Fakat biz her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki, hiçbir şeyi unutmayacaktır; geleceğin ümidi, ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.”

Benim de sizlerin bu ülkeyi geleceğe en iyi şekilde taşıyacağınıza olan güvencim tamdır. İnanıyorum ki birlik, beraberlik içinde birbirine sevgi ile yaklaşan, iyi eğitim almış, teknolojik yeteneklerle donatılmış Türk Genci, ülkemizi en iyi şekilde geleceğe taşıyacaktır.

Şu unutulmamalıdır: Ay yıldızlı bayrağımızın altında hepimiz bir ve bütün olarak yaşamak zorundayız. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını bilmemiz gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiç kimsenin, her hangi bir amaçla ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz.

Gururla kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz gençlerimizin bayramını tebrik ediyorum.

Prof. Dr. Adem KORKMAZ