VI. Ulusal Anorganik Kimya Kongresi MAKÜ Ev Sahipliğinde Başladı
Rektörlük 18.05.2017

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü tarafından düzenlenen Uluslararası katılımlı VI. Ulusal Anorganik Kimya Kongresi yapılan açılış ile başladı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu’nda başlayan kongre, MAKÜ Müzik Bölümü öğrencilerinin müzik dinletisi ve halk oyunu gösterisi ile başladı.

Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin BARDAKÇI, akademisyenler ve öğrencilerin  katıldığı kongrede  açılış konuşmasını  Kongre Başkanı Prof. Dr. Erdal KENDÜZLER yaptı. KENDÜZLER, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde yapılan saygın kongrelerden biri olan Uluslararası Katılımlı 6. Ulusal Anorganik Kimya Kongresi’ni teke yöresinin başkenti olan Burdur ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde yapmaktan onur duyduklarını söyleyerek, kongrede 217 bildiri sunulacağını belirtti.

Daha sonra Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ de bir konuşma yaptı. Kendisinin de bir Eczacı olduğunu, eczacılık mesleğinin bir kısmının da kimyaya dayandığını söyledi. İnorganik ve anorganik kimya içerisinde insan hayatının ne kadar çok önemli olduğunu, biraz araştırınca bu işe gönül vermiş birisi olarak bunu bildiklerini belirtti.  Eczacı olarak kimya ile ilgili birçok şeyi öğrenme fırsatı bulduğunu da dile getiren başkan ERCENGİZ; “Bilim kendini yenileyen değişen ve değişime açık olan bir dal. Şimdi Belediye Başkanlığı yapıyorum kimyanın yine içerisindeyiz. Hem atıksu,  hem de arıtma olarak yine kimyanın içerisindeyiz. Bu konularda sizin gibi akademisyenlerden destek almaktan geri kalmıyoruz. Üniversitemizin hızla büyüdüğünü, dikkat çektiğini görüyor ve gurur duyuyorum. Burada  akademik gücün bilime katkı koyduğunu, kent ve üniversite birlikteliğinin en güçlü şekilde sürdürebilmesi  açısından bağlılıkların anorganik veya inorganik değil kuvvetli bağlarla yürümesini ve kongrenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Başkan ERCENGİZ konuşmasının sonunda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Daha sonra MAKÜ Anorganik KimyaAnabilim Dalı Başkanı ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fatih EMEN açılış konuşmasını yaparak, VI. Ulusal Anorganik Kimya Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduklarını ve kongrelerin diyaloglar oluşturmak, bilgiler paylaşmak ve genç akademisyenlere deneyim kazandırmak adına çok önemli olduğunu belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra Rektör  Prof. Dr. Adem KORKMAZ da bir konuşma yaptı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından düzenlenen VI. Uluslararası katılımlı Ulusal Anorganik Kimya Kongresini düzenliyor olmanın büyük mutluluk ve kıvanç verici olduğunu belirtti. “Bilim günümüzde, çağımızda bilimin anlamını, önemini burada ifade etmeye gerek yok. Ancak her türlü açıdan Türkiye'nin uluslararası her alanda rekabette yer alabilmesi için öncelikle bizim bilgiyi öğrenmemizden geçiyor.  Temel bilimler alanındaki çabalarımızın artarak devam etmesi gerekiyor. Bu alanda yeterince gelişme kaydettiğimizde ya da temel bilimler alanında özellikleri fizik, kimya ve biyoloji diye tamamen öğrencinin bu bölümleri tercih edip etmemesi üzerinden yürüyen süreci üzülerek izliyoruz. Bilim Sanayi Bakanlığımız ciddi çalışmalar içerisinde. İlk olarak bu alanda öğrenci sayımızı artırmalıyız. Bunu yapamazsak maalesef sürekli bir gerileme içerisinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. Kongreler genel anlamda üniversitelerin ve bilim dünyasının en önemli buluşma noktaları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü olarak, yönetim olarak üniversitemizde herhangi birimimiz hangi düzeyde olursa olsun bir kongre, ister bölgesel ister ulusal, ister Uluslararası bir kongre düzenleme çabası içerisine girdiğinde bunu tartışmasız bir şekilde hiçbir bahse konu etmeksizin destekleme süresi içerisindeyiz.  Hatta bu konu ile ilgili önümüzdeki günlerde inşallah çok daha standarda ve kalitesi yüksek fiziksel mekanlar için de çalışmalarımızı yapıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde kültür sanat ve kongre merkezi ve fuar alanları aynı alanda eş oturumların yapılabileceği mekanların ve standardı çok yüksek salonların yapılacağı bir çalışma içerisindeyiz. Bir akademisyen olarak “Üniversitelerin temel misyonu, temel vizyonu ne olur? sorusuna cevap verecek olursam bir defa temel misyonu, bilginin üretilmesi ve üretilen bilginin ürüne dönüştürülerek insanlığın faydasına sunulmasıdır.  Üniversitemiz bu anlamda, bilginin üretilmesi anlamında özellikle Fen Edebiyat Fakültesi , Veteriner Fakültesi, Mühendislik Fakültesinin de desteği  ile 2006 yılından sonra kurulan üniversiteler içerisinde ilk sıralarda yer almaktadır. Üniversiteler arasındaki akademik teşvikte de Fen Edebiyat Fakültemizin açık ara farkla birinci olması büyük bir gururdur” dedi.

“Burdur'da bir üniversite varsa ve devletimiz kıt kaynaklar içerisinde böyle bir destek veriyorsa, içinde bulunmuş olduğu ekosistemin temel problemlerine de çözüm üreten bir noktaya gelmesi gerekiyor” diyen Rektör KORKMAZ, “Geçtiğimiz ay Burdur valiliğimiz ile birlikte hayata geçirmeye başladığımız Burdur İl gelişim planını hayata geçirmeye başladık. Temel misyonun çalışmalarını ortaya çıkaracağı projelerin çok anlamlı olacağını düşünüyorum üniversitemizde sizleri ağırlamış olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. 18 Mayıs Perşembe günü başlayan ve 21 Mayıs Pazar günü sona erecek kongrede yaklaşık 217 bildirinin sunumu yapılacak.