‘Evimde Sağlıklı ve Güvendeyim’ Projesi’ne MAKÜ’den Destek…
Rektörlük 05.05.2017

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2006 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde gerçekleştirilen ‘Evimde Sağlıklı ve Güvendeyim Projesi’ kapsamında 65 yaş ve üstü yaşlılar Gençlik Parkı’nda bir araya gelerek spor yaptı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin de destek verdiği proje kapsamında Burdur Valisi Şerif YILMAZ, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç SÜTLÜ, MAKÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah ATAY, MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Hilal ŞENER, MAKÜ Besyo ve Sağlık Bilimleri Öğrencileri ile basın Mensupları Gençlik Parkı’nda bir araya geldi.

Üniversite öğrencilerinin de yaşlılara yardımda bulunduğu spor aktiviteleri vücut geliştirme ve fitness antrenörü İbrahim Kubilay TÜRKAY eşliğinde herkesin katılımıyla yapıldı.

Daha sonra üniversite öğrencilerinin rehberliğinde zihinsel aktivitelere geçildi.

Vücut geliştirme ve fitness antrenörü aynı zamanda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Doktora Öğrencisi İbrahim Kubilay TÜRKAY, proje detayları hakkında bilgiler verdi. Yaklaşık 100 yaşlı birey ile 10 gündür spor yaktıklarını belirten TÜRKAY “Projenin içeriği 65 yaş üstü yaşlı bireylere hem fiziksel hem de zihinsel aktiviteleri kapsıyor. 30 günlük bir çalışmanın bugün 10.günündeyiz. Fiziksel aktiviteler 25-30 dakikalık her bireyin kendi vücut ağrıları ve eklemlerine uygun olarak gerçekleştirilen aktivitelerdir. 60-65 yaş üstü bireylerde doku kaybı, kıkırdak kaybı ve kemik erimesi mevcut olduğu için bu aktivitelerle onların günlük hayatlarında daha sağlıklı ve rahat hareket etmeleri ve kendilerine olan güvenlerini kazanmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Yaşlı olarak bir şeyler yapabildiklerini gördükçe onlar da mutlu oluyorlar, sosyalleşiyorlar. Bu anlamda fiziksel ve zihinsel aktivitelerin yanında psikolojik destek de sağlanmış oluyor. Zihinsel aktivitelerde özellikle Alzheimer, demans ve zihinsel kayıpların artmaması ve önlem alınması amaçlanıyor.Toplumsal projelerin insanların önlerine sunulursa hastasından yaşlı ve gencine kadar herkesin severek katıldığını gördüğümüz bir proje olduğunun en güzel örneğini görüyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaliteli yaşlanmanın amaçlandığı proje kapsamında spor aktivitelerine katılmak isteyenler, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile hekimleri veya muhtarlıklara başvurabilirler.