Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

27.04.2017

Burdur’da Teke Yöresi 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin de standının bulunduğu ve üreticinin yeni teknolojilerle buluştuğu fuarı ilk gün 10 bin kişi ziyaret etti. Fuarın açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet DANİŞ, Burdur Valisi Şerif YILMAZ, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram ÖZÇELİK, CHP Burdur Milletvekili Mehmet GÖKER, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ, tarım ve hayvancılık sektörü birlik ve oda başkanları, daire müdürleri ile üreticiler katıldı. Açılışta konuşan Bakan Yardımcısı DANİŞ, Burdur’un Teke yöresinin başkenti olduğuna dikkat çekerek, sütte düşük fiyat baskısı yapan sanayicileri uyararak, sütte fiyatın Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlendiğini hatırlattı. DANİŞ, “Bu sene her ne hikmetse bazı sanayiciler, belirlenen fiyatın altında süt almak için her türlü oyunu yapmaya çalışıyor. Biz bunun takipçisiyiz, oyunu bozarız” dedi. Yem konusunda da benzer bir baskının olduğuna dikkat çeken DANİŞ, “Hayvancılıkta özellikle sanayicinin yem dayatması da üretici açısından bizim en büyük problemimiz. Süt fiyatında baskı olduğu bir dönemde böyle devam etmeleri, özellikle de yemin kalitesini düşürmeleri halinde her türlü yaptırımı yapacağımızı yüksek sesle ifade etmek istiyorum” dedi. AK Parti Burdur Milletvekili ÖZÇELİK ise ilçenin yeni bir fuar alanına sahip olmasının üreticinin pazarlama ve rekabet gücünü yükselteceğini söyledi. Burdur üreticisinin yeni teknolojiyi uyulama konusunda rol modele sahip olduğunu ifade eden ÖZÇELİK, “Burdur’un yeniliklere açık bu potansiyelinin desteklenmesi için yeni bir fuar alanı şart” dedi. CHP Burdur Milletvekili GÖKER ise Burdur’un damızlık düve desteklemeleri kapsamına alınmasını istedi. Burdur Belediye Başkanı ERCENGİZ de yeni bir fuar alanına ihtiyaç duyulduğunu, aynı zamanda hedeflerinin “Burdur” markasıyla Antalya’nın lojistik merkezi haline gelmek olduğunu belirtti. Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz BAŞAR, fuarların geleneksel uygulamaların yerini teknolojik uygulamaların alması konusunda önemli bir görev üstlendiğini söyledi. BAŞAR, “Burdur bu konuda Türkiye’de hayvancılıkta kaliteli üretimiyle söz sahibi. Biz bunu bir ileri noktaya taşımak istiyoruz. Bu açıdan yeni bir fuar alanına da ihtiyacımız var” dedi. Burdur Valisi YILMAZ da, kentin bin 200 ton süt üretimine sahip olduğunu, 200 bin büyük, 400 bin küçükbaş hayvan potansiyeliyle sektörde söz sahibi olduğunu belirtti. YILMAZ, “Fuarlar yalnızca yeni ekipmanları tanıtıldığı alanlar değildir. Aynı zamanda sektörün içinde bulunduğu zorlukları tartışabileceği alanlardır. Hayvancılık ihtisas üniversitesi konumundaki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü, bu alanda çiftçimizin istek ve taleplerini de yine bu fuarda değerlendirme fırsatı bulacak. Tüm sektör temsilcilerinin buna katılmasını diliyorum” dedi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise Mehmet Akif Ersoy’un temsil ettiği misyon ve kendisinin de şahsen sektörden bir kişi olması hasebiyle üniversite olarak kendi odaklarını tarım ve hayvancılık üzerine, özellikle hayvancılık üzerine odakladıklarını söyledi. 2015 yılında YÖK ve Kalkınma Bakanlığı ile birlikte planladığı bölgesel kalkınma temalı ve odaklı üniversitelerin bulundukları bölgelere nasıl daha fazla katkı verebileceği konusu üzerine yapılan çalışmanın 18 Ekim 2016 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıklandığını, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin, Türkiye’de hayvancılık alanında devlet politikalarının yürütüldüğü ve üniversite-sanayi işbirliği ve üniversite-sektör işbirliğinin yürütüleceği bir üniversite olarak seçildiğini ifade etti. Rektör KORKMAZ; “MAKÜ’nün projesini Tarım Bakanlığımızla organik ilişkiyi de kurarak yürütmekte fayda var. Çünkü bizim burada kafa yorduğumuz birçok problem aslında aynı zamanda Türkiye’deki bütün tarım teşkilatının da kafa yorduğu

problemlerdir. Esasında kaynaklarımızın ve enerjimizin bir araya getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından stantları gezen protokol üyeleri Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi standında yapılan çalışmalar hakkında üniversite öğretim üyelerinden bilgiler aldılar.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, fuarın konseptine uygun olarak Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ile üreticileri bir araya getirerek üreticilerin soru ve sorunlarına çözüm arayışlarında katkılar sağladı. Öğretim üyeleri uzman oldukları alanlarda üreticilere tavsiyelerde bulunup, yapılması gerekenler konusunda da bilgiler verdiler. Fuar 30 Nisan tarihine kadar devam edecek.

• 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 12 Mart Mesajı | 12.03.2024
  • İftar Yemeği Hakkında Duyuru | 04.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Programı KA 131 Staj Hareketliliği İlanı | 28.02.2024