‘Sabotaj’ Konulu Konferans Yoğun İlgiyle Gerçekleştirildi
Rektörlük 25.04.2017

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Doğal Afet Arama Kurtarma ve İlk Yardım Kulübü (DAKİK) tarafından insan kaynaklı bir afet türü olan sabotaj hakkında konferans düzenlendi. Konuşmacı olarak alanında marka bir isim olan Anti-Terör ve Güvenlik Uz. PhD. Andreea STOIAN’ın davet edildiği konferansa öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan DAKİK Akademik Başkanı ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat KUŞ; afet denilince ilk akla deprem, sel, heyelan gibi doğa olayları gelse de günümüzde teknolojik ve insan kaynaklı afetlerin de üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini söyledi. Bir kamu kurumunun, kurum yöneticisinin, hükümetin çalışmasını engellemeye yönelik tüm anarşist faaliyetlerin aslında bir afet olduğu ve bu afet türü ile de mücadele edilmesi gerektiği vurgusunu yaptı.

Konferans için Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine konuk olan Anti-Terör ve Güvenlik Uzmanı PhD Andreea STOIAN, geçmişten günümüze devletlerin güvenlik sorunları ve çözüm önerileri ile konuşmasına başladı. Konvansiyonel terör eylemlerinin artık değiştiğini, terör propagandasının günümüzde en tehli afet aracı olabileceğini hatırlattı. Türkiye’de gerçekleşen üzücü terör eylemlerinden sonra alınan yayın yasağı kararının çok yerinde ve doğru bir karar olduğunun altını çizen STOIAN, bu metodu alanında uzman bir akademisyen olarak Türkiye dışındaki konferanslarında da önerdiğini söyledi.  Konferansta Ülkemizde ve dünyada son yıllardaki gelişmeler üzerinde de duruldu.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencilerine, okudukları bir haberi birkaç farklı kaynaktan teyit etmeyi tavsiye eden STOIAN, kötü niyetli medya kaynaklarının haberin içine gizleyecekleri birkaç provokatif kelime ile kitleleri bilerek yanlış yönlendirebileceğini örneklerle hatırlattı. Bir haberi daha fazla kaynaktan teyit edebilmek için kendisinin yedi farklı dil öğrendiğini, bu sayede yerel haber kaynaklarını kontrol ederek işini yaptığını söyledi.

Konuşmasının sonunda STOIAN, Türkiye’nin 15 Temmuzda atlattığı sabotaj içerikli darbe girişimine karşı halkın sokaklara dökülerek engel olmasının, ayakta alkışlanması gereken cesurca bir hareket olduğunu söyledi. Kamu kurumları yetkililerine, sürekli değişen sabotaj metotlarına karşı yüz okuma, beden dili ile yalan tespiti, arabuluculuk, güvenlik stratejileri gibi yeni eğitimler almaları tavsiyesinde bulunarak katılımcıların sorularını yanıtlama bölümüne geçti.

Konferansın sonunda Üniversitemiz anmalığı, Yrd.Doç.Dr. Murat KUŞ tarafından misafir konuşmacıya taktim edildi.