“Dünyada ve Türkiye’de Nükleer Enerji” MAKÜ’de Konuşuldu

24.04.2017

MAKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Nükleer Eneriji" Konulu konferans, Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Akkuyu Nükleer A.Ş Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyyüp Lütfi SARICA ve Uzman Burcu DÜZTAŞ’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Serkan ÖKTEM, “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin en köklü birimlerinden olan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak öğrencilerin mesleki gelişimlerine önem veriyoruz. Bu kapsamda önemli sanayi kuruluşlarına teknik geziler düzenleyerek konferanslara da ev sahipliği yapıyoruz. Dünyada 31 ülkede 444 nükleer reaktör bulunuyor. 2023 yılına kadar 164 yeni nükleer santral yapılması planlanıyor. Meslek Yüksekokulu olarak öğrencilerin güncel konularla ilgili bilgilendirmek istedik ve bugün bu konferansı gerçekleştirmeyi amaçladık.” dedi.

Daha sonra Akkuyu Nükleer A.Ş Bilgilendirme Merkezi tanıtım videosu izlendi.

‘Akkuyu NGS Projesi’ ile ilgili bilgiler aktaran Eyyüp Lütfi SARICA, projenin yap-sahip ol- işlet modeli ile yapıldığını belirterek “Akkuyu NGS kurulmasında temel prensip, öncelikle nükleer ve radyasyon güvenliğinin sağlanması ve çevrenin korunmasıdır.”  diyerek güvenlik önlemlerinin üst düzeyde sağlanacak olmasına dikkat çekti.

Şu anda kullanılan enerjinin 70’inin ithal edildiğini söyleyen SARICA, Türkiye’yi elektrik enerjisi yükünü büyük ölçüde rahatlatacak olan Akkuyu NGS Projesi ile 15 milyon nüfuslu İstanbul’un elektrik enerjisinin sağlanabileceğine dikkat çekti.

SARICA ayrıca, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak olan Akkuyu NGS Projesi’nin ömrünün 60 yıl olduğunu, proje tamamlandığında ise 35 milyar kilovatsaat elektrik üretileceğinin altını çizdi.

Öğrencilerden gelen soruların da yanıtlandığı konferansta konuşan Uzman Burcu DÜZTAŞ ise nükleer enerji bilimine sahip çıkılması gerektiğini belirtti ve radyasyon ile ilgili sorulara “İnsanoğlunun hayatının her alanında radyasyon mevcut. Bu öyle bir şey ki yediğiniz besinlerde, güneş ışınlarında hatta içilen sigarada bile mevcut. Radyasyondan kaçış yok, buna her zaman maruz kalıyoruz. Önemli olan en az düzeyde etkilenebilecek bir sistemin kurulması. Akkuyu NGS Projesinin maliyeti 20 milyar dolar ve bunun 40’ı güvenlik önlemlerine harcanacak” şeklinde cevap verdi.

Konferans Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Serkan ÖKTEM’in konuklara anmalık ve teşekkür belgesi vermesi ile son buldu.

• 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 12 Mart Mesajı | 12.03.2024
  • İftar Yemeği Hakkında Duyuru | 04.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Programı KA 131 Staj Hareketliliği İlanı | 28.02.2024