MAKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanlarından Otomotiv Sektörünün Öncü Kuruluşu FORD OTOSAN’a Teknik Gezi

17.04.2017

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler MYO ve Ford Otosan Mesleki Eğitim Akademisi işbirliği ara vermeden devam ediyor... Birkaç hafta önce üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşen konferansın ardından Teknik Bilimler MYO öğretim elemanlarından oluşan bir heyet Kocaeli Ford Otosan İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksekokulu, Ford Otosan Mesleki Eğitim Akademisi (FOMEA) ve Ford Otosan Yeniköy Fabrikasını ziyaret etti.

Ford Otosan Mesleki Eğitim Akademisi yöneticisi Sabahattin GÜCİN, mesleki ve teknik eğitim uzmanı Hüseyin AKSUNGUR, Hasan AKSUNGUR ve Ford Otosan çalışanlarının samimi ve güler yüzlü karşılaması ile başlayan teknik gezide öncelikle Ford Otosan İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksekokulu ziyaret edildi. Ford Otosan Mesleki Eğitim Akademisi  (FOMEA)  yöneticisi Sabahattin GÜCİN Ford Otosan İhsaniye Otomotiv MYO’nda Otomotiv Teknolojileri, Oto Boya Karoseri, Makine Resim Konstrüksiyon, Endüstriyel kalıp tasarım programlarının olduğunu, öğrencilerin Ford Otosan tarafından kurulan fabrika ortamının bir benzeri atölyede eğitim aldıklarını,  otomotiv üretim ve satış sonrası hizmet alanlarında çalışacak ara kalifiye elemanları yetiştirdiklerini ifade etti. Bununla birlikte Ford Otosan İhsaniye Otomotiv MYO’nda verilen dersler, öğretim planları hakkında öğretim elemanlarına bilgiler verdi.  Mezun olan başarılı öğrencilerin Ford Otosan’da staj ve mesleki eğitim şansı yakalayabildiklerini sözlerine ekledi. Mesleki eğitim uzmanı Hüseyin AKSUNGUR ve Hasan AKSUNGUR gerçekleştirdikleri projeler ve  öğrencilerle yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler sundu. Ardından öğretim elemanları ile birlikte Ford Otosan İhsaniye Otomotiv MYO bünyesindeki atölye ve laboratuvar ortamı gezildi ve incelendi. Bir otomobil fabrikasında bulunan benzer ekipmanlarla birebir aynı olan atölye ortamında CNC ve torna tezgâhları, motor toplama ve oto boya atölyeleri incelendi. İhsaniye Otomotiv MYO’ndan sonra Ford Otosan motor test merkezi ve Ar-Ge laboratuvarları incelendi. Farklı özelliklerde Ford Otosan bünyesinde kullanılan motorların performans ve emisyon araştırma-geliştirme faaliyetleri birebir yerinde incelendi. Türkiye’nin en kapsamlı motor Ar-Ge merkezlerinden biri olan test merkezinde Ford Otosan’ın değerli çalışanları yaptıkları çalışmaları Teknik Bilimler MYO öğretim elemanlarıyla paylaştılar. Tamamen Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri ile Ford bünyesindeki taşıtlarda kullanılacak farklı özellikte ve güçlerdeki motorların performans ve emisyon testleri, optimizasyon çalışmalarının hummalı bir çalışma ile gerçekleştirildiği görüldü.

Test merkezinin ardından Yeniköy fabrikası Yeniköy Gövde Üretim Alan Müdürlüğü gezildi. 2013 yılından beri üretim yapan, 28.000 m2 alana sahip, %100 yerli parça kullanılarak Ford Courier marka araç üretilen ve engelli dostu olan fabrikada yaklaşık iki dakikada bir taşıt üretilmektedir. Üretim otomasyon seviyesi % 62, istasyon sayısı 116 olan gövde üretim alan müdürlüğünde 218 mavi yaka ve 14 beyaz yaka olmak üzere 232 kişinin çalıştığı ifade edilmiştir. Ayrıca Yeniköy fabrikasında Ford tarihinde ilk kez bir aracın tasarımı, prototipleri, fabrika inşaatı ve projeye alma işleri Ford OTOSAN çatısı altında Türk mühendisler tarafından yapıldığı ifade edilmiştir. Bunun yanında taşıt yol testleri, süspansiyon testleri, şasi ve aktarma organları ve alt düzen sistemleri ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan laboratuvarlarda, taşıtlarda kullanılan parçaların gürültü, dayanıklılık ve ergonomi gibi birçok testin yapıldığı görüldü. Ayrıca Ford Courier marka araçların boya proseslerini incelemek için boyahane atölyesi incelendi. Ford Otosan’ın değerli mühendisleri taşıt boya aşamasında uygulanan yağdan arındırma, temizleme, kaplama, baz kat ve vernik gibi süreçleri anlattılar. Öğretim elemanlarımızın oldukça yoğun ilgi ve gözlemleri ile devam eden gezide Ford Otosan’ın değerli mühendisleri ile motor teknolojisi ve taşıt teknolojisi hakkında bilgi ve fikir alışverişinde bulunuldu.

Ford Otosan Mesleki Eğitim Akademisi yöneticisi Sabahattin GÜCİN ve Ford Otosan Mesleki ve Teknik eğitim uzmanı Hüseyin AKSUNGUR bu ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade ederek MAKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na eğitim ve atölye ekipmanları anlamında destek vermekten mutluluk duyacaklarını belirttiler. Teknik Bilimler MYO Müdürü Öğr. Gör. Serkan ÖKTEM ve Otomotiv Teknolojisi Programı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet UYUMAZ Ford Otosan’ın bu desteğine çok teşekkür ederek Ford Otosan ile her anlamda işbirliği kurmak ve bu ilişkilerin sürekli olmasını istediklerini ifade ettiler.

Gerçekleştirilen gezinin sonunda Teknik Bilimler MYO Müdürü Öğr. Gör. Serkan ÖKTEM oldukça yararlı ve verimli bir gezinin olduğunu ifade etti. Üniversite-Sanayi işbirliğinin en canlı örneklerine şahit olduklarını belirten ÖKTEM, “Motorundan şasesine, döşemesinden camına kadar %100 Türk üretimi olan bir aracın tüm üretim aşamalarını inceleme imkânı bulduk. Türk mühendis ve işçisinin neler yapabileceğine gözlerimizle şahit olduk. Hem gurur duyduk hem de özgüven kazandık.  Bu teknik gezinin gerçekleştirilmesinde emeği ve çabası olan tüm Ford Otosan ailesine teşekkür ediyorum” dedi. ÖKTEM, FOMEA yöneticisi Sabahattin GÜCİN’e, Hüseyin AKSUNGUR’a ve Ford Otosan’ın değerli çalışanlarına üniversitemizin anmalığını ve hediyelerini takdim etti.

• 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 12 Mart Mesajı | 12.03.2024
  • İftar Yemeği Hakkında Duyuru | 04.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Programı KA 131 Staj Hareketliliği İlanı | 28.02.2024