.

MAKÜ’de \"İstikbal” “İstiklal”ini Konuştu

14.03.2017

Üniversitemiz Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen Arnavutluk Alsar Vakfı Başkanı Mehdi GURRA ve Üniversitemiz topluluklarının konuşmacı olarak katıldığı "İstikbal İstiklal'ini Konuşuyor" konulu etkinlik, Üniversitemiz Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan programda,  Üniversitemiz tarafından hazırlanan ve yaklaşık 18 farklı coğrafyada İstiklal Marşı’mızın okunduğu video izlendi. Aralarında Suriye (El-Bab), Moldova (Gagauzya), Doğu Türkistan, Kazakistan, Kosova (Prizren), Arnavutluk, Kırım,  Irak (Kerkük), KKTC, Bosna-Hersek, Pakistan gibi ülkelerin de yer aldığı video, duygusal ama gururlu anlar yaşattı.

Program, Arnavutluk Alsar Vakfı Başkanı Mehdi GURRA’nun sunumuyla devam etti. Sözlerine İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. yılını kutlayarak başlayan Mehdi GURRA, Mehmet Akif Ersoy’un sözlerinden alıntı yaparak “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un Kosovalı olduğunu ve bunu hiçbir zaman inkâr etmediğini vurgulayan Mehdi GURRA, sözlerine “ Akif’i Arnavutluk’ta az tanıyan da var hiç tanımayan da.. Osmanlı Devleti’nden son ayrılan ülke olarak Arnavutluk’ta 1967 yılına kadar Türkiye-Arnavutluk ilişkileri çok zayıfladı. İki kardeş ülke arasında böyle zayıf ilişki olunca Milli Eğitim müfredatında Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal gibi değerli şahsiyetlerin eserleri yer almadı. Bunun başka bir  sebebi olarak Akif’in ‘Ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım..’ dizelerini söyleyebiliriz. Arnavutluk’ta dünyadaki en sert komünizm yaşandı ve ne yazık ki İslam Edebiyatının içeriğinin tam ortasında bulunan Akif gibi yazarlardan haberdar olamadık.  Ülkemdeki insanların Akif’le tanışmaları onu anlamaya başlamaları 1992 yılından sonra oldu.” şeklinde devam etti.

Türk denilince akla İslam’ın geldiğini vurgulayan Mehdi GURRA, “Balkanlarda ‘sen nesin’ diye sorulduğunda ‘Türk’üm Elhamdülillah’ deni. Yani Türk kelimesi İslam’a dalalet eder. Türk demek Müslüman demektir. Bosna’dan Makedonya’ya kadar Türk demek, İslam demektir. Türkiye’nin bayrağı o toprakların da bayrağıdır. Bizler Arnavutluk olarak İslam’ı yaşayan, hak yemeyen, haksızın karşısında duran, kendi değerlerine sahip çıkan bir Türk Gençliği bekliyoruz. Bizler Balkanlarla bir köprü olması niyetiyle öğrenci değişim programlarıyla Arnavutluk’tan da öğrencilerin Türkiye’ye gelmelerini, burada okumalarını istiyoruz. Sizleri de Arnavutluk’a bekleriz. Orada Akif’in ruhunun nasıl yaşandığını görün isteriz. Akif’in daha iyi anlaşılması için eseri olan Safahat’ı Arnavutçaya çevirdik. Bizler için Akif’in her söylediği öğrenilip yaşatılması gereken bir misyondur.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Mehdi GURRA’ya günün anısına İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut BAYRAM tarafından Prestij Safahat,  Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet KARACA tarafından teşekkür belgesi, Rektör Danışmanımız Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ tarafından ise çiçek takdim edildi.

Daha sonra "İstikbal İstiklal'ini Konuşuyor" konulu panele geçildi. Panelin oturum başkanlığını yürüten Yrd. Doç. Dr. Himmet BÜKE, sözlerine Yusuf Kaplan’ın konuğumuz Mehdi GURRA ile ilgili yazdıklarını okuyarak başladı.  Programın başında izlenen ve duygusal anların yaşanmasına neden olan İstiklal Marşı’nın sınırları aşan videosuna da değinen Yrd. Doç. Dr. Himmet BÜKE, gerçekleştirilen video çalışmasının 1 aylık çalışmanın ürünü olduğunu, video ile vatan coğrafyasının sınırlarının da tekrar görülmüş olduğunu vurgulayarak “Suni sınırları aklınıza çizmeyin, çizilmesine izin vermeyin” dedi.

Üniversitemiz öğrenci topluluklarının sunumlarıyla devam eden panelde Anadolu Gençlik Topluluğu adına İbrahim GÜN, Akut Öğrenci Topluluğu adına Yağmur AYDIN, Asrın Hilal Topluluğu adına Durmuş Ali ERTAŞ, Çitlik Hayvanları Hekimleri Topluluğu adına Muhammed ETYEMEZ, Genç Sporcular ve Rekreasyon Topluluğu adına Buğra Cem İŞLEK, İnsan Hak ve Hürriyetleri Topluluğu adına Hakan GÖKTÜRK, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu adına Emre UYSAL, Su Sporları Topluluğu adına Mücahit CİRİT, Tarih, Bilim ve Ekonomi Topluluğu adına Samet ADIYAMAN, Türk Kızılayı Topluluğu adına Mehmet Serdar GÜR, Yeşilay topluluğu adına Nebi MANAP, Türk İslam Medeniyetleri Topluluğu adına Ahmet Nuri SAKA, Öğrenci Konseyi Başkanı Osman UZUNCA sunum yaptı.

Türklerdeki iman gücüne vurgu yapılan sunumlarda Kur’an ve İstiklal Marşı’nın sözlerine dikkat çekildi ve sözleri incelendiğinde hem Kur’an’ın hem de İstiklal Marşı’nın özünde aynı olduğu, milletimizi, kültürümüzü, geleceğimizi korumanın Akif’i iyi anlayarak, ‘Asım’ın Nesli’ olarak çok çalışmamız gerektiğini, Türkiye ile diğer Türk devletleri arasında geçmişten kurulan gönül medeniyetimizi korumamız, diğer milletlerin bilim ve teknolojilerinden yararlanarak öz değerlerimize dönmemiz, milli bilinç ruhuyla hareket etmemiz gerektiği vurgusu yapıldı.

Sunumlarından dolayı öğrencilere teşekkür eden Yrd. Doç. Dr. Himmet BÜKE, “Gençlere imkân verilse içlerindeki cevherlerin çıkacağına inanıyorum. Bugün bu gençler bir cevher niteliğindedir. Genç nüfusumuz Avrupa’nın pek çok ülkesinin nüfusundan daha fazla. Bu gençlerin bilinçle işlenmesi gerekiyor. Gençlerin her platformda konuşabileceği böyle etkinliklerin devamını diliyorum.” diyerek paneli sonlandırdı.

Program sonunda Mehdi GURRA, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet KARACA’ya anmalık, Milli Eğitim Müdürü Mahmut BAYRAM’a Arnavutça basılmış Safahat, Rektör Danışmanımız Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ’a ise Alsar Vakfı olarak yayınların kitaplaştırıldığı eseri taktim etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet KARACA ise Yrd. Doç. Dr. Himmet BÜKE’ye Üniversitemiz anmalığı taktim ettiler.

Panel çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.


Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Dalgar’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı | 22.04.2024
  • Mazeret Ara Sınavlarına Başvurular Hakkında Duyuru | 22.04.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024