MAKÜ’de Dev Tatbikat
Rektörlük 08.03.2017

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi, Burdur Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Burdur İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri ve Burdur Acil Afet Arama Kurtarma Derneği’nin (BAKUT) ortak çalışması ile İstiklal Yerleşkesi’nde gerçeği aratmayan kapsamlı bir tatbikat düzenlendi.

İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’in 13. Maddesi gereği planlanan tatbikatın,  1-7 Mart Deprem Haftası takviminde düzenlenmesi, depremlere karşı zarar azaltma kültürüne de katkıda bulundu.

Afet ve Acil Yardım Planının test edilmesi, eğitimlerin pekiştirilmesi amacıyla tatbikattan günler önce Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde personel ve öğrenciler ile farkındalık-yönlendirme semineri düzenlenerek tatbikat planlarına başlandı. Ayrıca personel ve öğrencilere yaptırılan tatbikat alıştırmaları hem Fakülte personeli hem de öğrenciler tatbikata psikolojik olarak hazırlandılar.

İlgili Yönetmelik gereği daha önceden ilk yardım, yangınla mücadele ve arama-kurtarma-tahliye eğitimi almış fakülte personeline görev dağılımı yapıldı.

Senaryo gereği;

Burdur-Fethiye Fay Zonu’ndaki kırılmaya bağlı olarak, 07 Mart 2017 Salı günü, saat 14:30’da merkez üssü Yazıköy olan 6,8 büyüklüğünde 26 saniye süren sarsıntı, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde yapısal olmayan hasarların meydana gelmesine yol açtı. BAKUT Başkanı Özcan NALBANT  tarafından gerçekçilik hissi yaratması amacıyla sis bombaları ve ses bombaları patlatıldı. Verilen eğitimler gereği, sarsıntı süresince ÇÖK-KAPAN TUTUN hareketlerini yapan personel ve öğrenciler, depremin sona ermesi ile kurallara uygun olarak Acil Durum Koordinatörünün yönlendirmesi ile tahliye edildi. Güvenli şekilde tahliye olan personel ve öğrenciler, Acil Durum Toplanma Noktasında, Toplanma Noktası Koordinatörüne isimlerini vererek yoklama aldırdı. Kendi imkanları ile toplanma noktasına ulaşmış olan yaralılar, ivedilikle triyaj alanında alınarak ilk müdahaleleri gerçekleştirildi. Burdurlu öğrencilerin ailelerinin, komuta masası ve triyaj alanının güvenliğini tehdit etmesi üzerine Üniversitemiz koruma ve güvenlik şube müdürlüğünden destek kuvvet talep edildi. Bina içerisindeki yapısal olmayan hasarlardan ötürü yaralı halde mahsur kalan 4 öğrenci ile 1 ağır yaralı memur, AFAD ekipleri ile UMKE ekiplerinin binaya müdahalesi ile talimatlara uygun şekilde binadan çıkarıldı ve sağlık görevlilerine teslim edildi. Sarsıntı esnasında Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin kazan dairesinde meydana gelen ana yangın Burdur Belediyesi İtfaiye Görevlileri tarafından köpük sıkılarak söndürülürken, küçük çaptaki yangınlara Fakülte personeli kuru kimyevi toz ihtiva eden tüplerle müdahale etti. Yangının kontrol altına alınmasının ardından binada son kez tarama yapan AFAD ekipleri, Fakülte Acil Durum Yöneticisi Prof.Dr. Aynur BAŞALP’e acil durumun tamamen kontrol altına alındığı bilgisini verdi. Sorunsuz bir tahliye, triyaj ve söndürme işlemlerinin ardından basın toplantısı düzenleyen Fakülte Acil Durum Yöneticisi, ilimiz kurumlarına iş birliği ve müdahale kapasitelerinden dolayı teşekkürlerini iletti ve depremle yaşamak zorunda olan ilimizde, planlama ve zarar azaltma faaliyetlerinin önemine vurgu yaparak yaralıların sağlık durumları hakkında kendisine ulaşan detayları paylaştı. Eğitim öğretim faaliyetlerine en kısa sürede başlanacağının altını çizen BAŞALP, ilimize ve üniversitemize geçmiş olsun dilekleri ile basın toplantısını sona erdirdi.

Tatbikat senaryosunun başarılı şekilde uygulanmasının ardından,  Fakülte Acil Durum Yöneticisi  ve Fakülte Dekanı Prof.Dr. Aynur BAŞALP başkanlığında, paydaş kurum temsilcileri ile ivedilikle değerlendirme toplantısı düzenlenerek ayrıntılı rapor hazırlanması işlemine geçildi. İlimiz kurumlarının temsilci ve yöneticilerine, tatbikatta görev alan tüm personel ve öğrencilere ayrı ayrı teşekkür eden BAŞALP,  il bazında düzenlenen büyük çapta bir tatbikata ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TATBİKATTA  GÖREV ALAN SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ PERSONEL ve ÖĞRENCİ LİSTESİ ile GÖREVLERİ

Prof.Dr. AynurBAŞALP (Acil Durum Yöneticisi)

Yrd.Doç.Dr. Hilal ŞENER (Acil Durum Yönetici V.)

Yrd.Doç.Dr. Murat KUŞ (Acil Durum Koordinatörü)

Fakülte Sekreteri Erhan DEMİRCİ (Acil Toplanma Noktası Koordinatörü)

İş. Sağ ve Güv. Uzm Yasin ÜSTÜNDAĞ (Acil Durum Koordinatörü)

Yrd.Doç.Dr. Mümin POLAT (Yangınla Mücadele)