.

Azerbaycan Milletvekili Ganire PASHAYEVA “Hocalı Soykırımı”nı Anlattı

17.02.2017

Üniversitemiz toplulukları tarafından düzenlenen Azerbaycan Milletvekili Ganire PASHAYEVA'nın konuşmacı olarak katıldığı Tarihin Kara Lekesi: 'Hocalı Soykırımı' adlı konferans, Üniversitemiz Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Konferans, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması, ardından Azerbaycan Milli Marşı’nın okunması ile devam etti.

Öğr. Görevlisi Raşit ACAR’ın sunumunu yaptığı programda, açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Esme ÖZDAŞLI, “ Devletler arasındaki ilişkilerin bütünüyle çıkar üzerine kurulduğu uluslararası sistemde, Türkiye-Azerbaycan ilişkileri karşılıklı yaraya dayalı; samimiyet ve kardeşliğin hakim olduğu bir yapı üzerine inşa edilmiştir. Dünyada eşine az rastlanır bir ilişki biçimi olan söz konusu mevcut durum tarihi, etnik ve dini ortaklığın birleştirici gücü ile reel politiğin muhteşem uyumu olarak varlığını korumaktadır.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise birlik ve beraberliğe vurgu yaparak “ Türk milleti hep birlik ve beraberlikle bugünlere gelmişti. Farklı görüş ve değerler elbette oldu, olacak ama hepsini hoşgörü, birlik ve kardeşlikle aşılarak yine tarihteki varlığını güçlü bir şekilde sürdürmeye devam edecektir.  Eskiden sadece coğrafya kitaplarında yer alarak anlatılan Azerbaycan’ı 1980’lerden sonra ‘Can Azerbaycan’ olarak kavradık. Ama şükür ki aradaki bu açığı çok çabuk kapattık. İki devlet tek milletiz, acılarımız bir, kardeşliğimiz birdir. Bugün aramızda bulunan konuklar aslında ev sahipleridir. Kendi vatanlarına gelmişlerdir. Günümüzde başka bir ülkeyi kendi vatanı gibi seven, benimseyen, o düşünceyle gelen milletler çok azdır. Bizler de Azerbaycan’da konuk değil ev sahibi olarak karşılanıyoruz her zaman. Bugün burada konuşulacak olan Hocalı Soykırımı bizden sonraki kuşakların olayları anlaması açısından bir yol gösterici olacaktır.” Vurgusun yaptı.

Ardından Azerbaycan Cumhuriyeti Büyük Elçiliği’nden Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe NESİBOVA konuşmasına  “26 Şubat 1992’de Ermeniler tarafından yapılan katliamın ve şehitlerimizin 25. Yılında bu acıyı bizlerle paylaşan sizlere tek tek teşekkür ediyorum” diyerek başladı. NESİBOVA; Türkiye ve Azerbaycan iki kardeş ülkenin bulunduğu coğrafya, acılarla dolu bir coğrafya. Bu acıların en büyüğü ise Hocalı Soykırımı. Sözün bittiği yer varsa orası da Hocalı’dır. Bu katliamda 613 cesedine ulaşılmış şehit, 487 kişi sakat kaldı ve 1275 kişi de esir düştü. 150’den fazla kişinin de akıbeti bilinmiyor. Kadın, çocuk, yaşlı demeden kaçabilenlerin de soğuktan ya öldüğü ya da sakat kaldığı, ağır silahlarla taranan Hocalı” dedi.

O dönemin gazetelerinde yer alan haberlerden de örnekler veren NESİBOVA; “O zamanlar Hocalı Katliamının dış basında yansımaları yeterince dikkat çekiciydi. Vahşi katliamı bütün dünyanın gördüğünü kanıtlıyordu. Ama o zamanda da olsun halen de olsun Uluslararası kamuoyunda değer verilmedi. Ama biz inancımızı yitirmedik. Er ya da geç önemli Uluslararası kuruluşlar Azerbaycan’ın gerçeklerini destekleyecektir. Hocalı Katliamının duyurulmasında faaliyet gösteren Vakıflar var. Ülkemizde faaliyet gösteren Haydar Aliyev Vakfı düzenli çalışmakta. Vakfın bu konuda çok sayıda programları ve filmleri var. Ülkemizin dış ülkelerdeki temsilcileri de geniş çapta çalışmalar yapmaktadır. Hocalı faciası Azerbaycan halkı bu büyük ağrı ve acıyı 25 yıldır yaşamaktadır. Ben bir eğitimci olarak sevgili gençlere seslenmek istiyorum. Biz vahşilerden vahşice intikam alma çabasında değiliz. Biz intikamımızı sizlerin eğitimleriyle, başarınızla, bilginizle alacağız” dedi.

Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe NESİBOVA’nın konuşmalarından sonra Karabağ Savaşı Gazisi Devlet Müşaviri Dr. Hatem CABBARLI ‘Tarihin kara Lekesi Hocalı Katliamının ilk sunumunu yaptı. CABBARLI “Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorununun 3.dönemi 1988’de başlamış, 1990 yılları sonlarından itibaren silahlı çatışmaya dönüşmüştür. Rusya’nın siyasi, ekonomik ve askeri desteğini alan Ermenistan, Azerbaycan topraklarının 20’sini işgal etmiş, yaklaşık bir milyon kişi mülteci durumuna düşmüştür. Bunun sonucunda 26 Şubat 1992 yılında Ermenistan ordusunun Handendi’nde konuşlanan 366. Rus Motorize Zırhlı Alayının subay ve askerleriyle birlikte Hocalı’da düzenledikleri soykırımdır. Hocalı soykırımında 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere 613 sivil katledilmiş, 76 çocuk olmak üzere 487 kişi sakat kalmış, 1275 sivil rehin alınmış 25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ebeveylerinden birini kaybetmiş, 8 ailenin fertleri tamamen yok edilmiş, 68’si kadın 26’sı çocuk olmak üzere 150 sivilin ise kaderi hale belirsizdir. Hocalı soykırımının uluslararası alanda tanıtılması için Azerbaycan çeşitli girişimlerde bulunmaktadır. Aynı zamanda sivil toplum örgütleri, yurtdışında yaşayan Azerbaycan Türkleri Hocalı soykırımının tanınması için geniş yelpazede faaliyet göstermektedir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Azerbaycan Türkleri her yıl bulundukları ülkelerde 26 Şubat tarihinde miting ve gösteriler düzenleyerek suçluların adalete teslim edilmesini ve Birleşmiş Milletlerin (BM) kararlarını uygulanmasını talep etmektedir.” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kaderi kaderimizdir’ sözü ile konuşmasına başlayan Azerbaycan Milletvekili Ganire PASHAYEVA, “ İstiklal Marşı’mızı her yerde söylemekten gurur duydum. Bu devlet bu vatan bizimdir. Azerbaycan vatanı da hepimizindir. Gençleri Azerbaycan ve İstiklal Marşı’nı ezberlemeye çağırıyorum. Hocalı Karabağ bir gül idi gitti, ehli idi gitti, geldim Burdur’un, o İstanbul’un kilidi gitti. Artvin’in Karabağ Köyü’ne giderseniz sorun, neden buraya geldiniz diye, onlar size anlatır yaşadıkları zulmü. O zaman anlarsınız Hocalı’nın İstanbul’un da kilidi olduğunu.. Önemli olan tarihi iyi bilmektir. Gençler, hem Azerbaycan hem Türk milletinin tarihini okursanız bir yerde tıkanıp kalırsınız. Tarihin geniş olarak okumalısınız. Rus-Türk savaşlarını iyi biliyorsunuz. Ruslar sıcak denizlere inmek istiyorlardı. Sıcak denizlerde sizler, bizler oturuyoruz. Nereden inecekler Ruslar Ermenilerin yaptığı cinayetleri görmezden geliyorlardı. Ne demişler köpek kurdu basamaz ama arkalı köpek basabilir. Ruslar da Ermenilerin arkasındaydılar. Azerbaycan silahsız karşı koymaya çalıştı. Hristiyan dünyası Ermenistan’ın yanındayken Müslüman dünyası Azerbaycan’ın yanında değildi. Sadece yanımızda Türkiye vardı. Necip Fazıl’ın Sakarya şiirini okuyunuz. Türk gençlerinin artık ayağa kalkma zamanı. Hocalı’yı her gün biraz da olsa düşünerek, her gün neler yapabiliriz için çalışmalıyız. Azerbaycan eski Azerbaycan değil, kalkınan bir ülke. Karabağ’ı ya alacağız, ya alacağız başka yolu yok. Biz o kadar şehit verdik, sizler şehit verdiniz. Günün birinde öldüğümüzde o şehitlere hesap verebilmek için ülkemiz için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerekiyor. Oynanan büyük oyunlar var özellikle Müslümanlar üzerinde, Türkler üzerinde. Artık fırsat vermemeliyiz. Hatalardan ders ibret almalı, atalarımızdan güç almalıyız. Artık Türkiye Türkü, Azerbaycan Türkü, Çerkez Türkü diye değil, Türk kavramı olarak bir bütün içinde bir olmalıyız, Türk coğrafyasına vatanımız demeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Bakü Kültür Üniversitesi öğretim üyesi ve Azerbaycan devlet sanatçısı Nuriye HÜSEYİNOVA tarafından Hocalı için yazılan şarkılar seslendirildi.

Konferansın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ katılımcılara çiçek ve üniversitemiz anmalığı takdim etti. Azerbaycan Milletvekili Ganire PASHAYEVA ve Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe NESİBOVA ve Azerbaycan Milletvekili Ganire PASHAYEVA'nın tarafından da Rektörümüze Azerbaycan Bayrağı ve Türkiye ve Azerbaycan Bayraklı kahve fincanı hediye edildi.

Konferans sonunda Azerbaycan Milletvekili Ganire PASHAYEVA tarafından Hocalı katliamı ile ilgili hazırlanan sergi açışı gerçekleştirildi.

Görseller

DUYURULAR

  • Erasmus + Personel Hareketliliği Başvuruları 29.03.2024 tarihine kadar uzatılmıştır | 28.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 12 Mart Mesajı | 12.03.2024
  • İftar Yemeği Hakkında Duyuru | 04.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Programı KA 131 Staj Hareketliliği İlanı | 28.02.2024
  • Sektör Kampüste Programı Duyurusu | 23.02.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Yeni Yıl Mesajı | 31.12.2023
  • Çölyak Hastaları İçin Yemek Hizmeti Duyurusu | 27.11.2023