Üniversitemiz Personeline Acil Durum Eğitimi Verildi
Rektörlük 09.02.2017

Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü öncülüğünde, Burdur Gelişim Merkezi’nin işbirliği ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümünün katkılarıyla akademik ve idari personele acil durum ve afet bilinci eğitimi ve yangın söndürme eğitimleri verildi. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi Birimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat KUŞ tarafından verilen eğitime akademik ve idari personel katıldı.

Eğitimin ilk gününde teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı olarak da verilen eğitimlerde, acil durum ve afetlerde nasıl bilinçli yardım edilir, yaralı taşıma, araçtan yaralı kurtarma, ip ile güvenliğin önemi, şüpheli paket ve zarflar, şüpheli araç ve tiriaj hakkında bilgilendirme yapıldı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi Birimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat KUŞ ; “Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü öncülüğünde Burdur Gelişim Merkezi’nin işbirliği ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümünün de öğretim bazında katkılarıyla üniversitemiz akademik ve idari personeline bir takım eğitimler veriliyor. Bu eğitimler iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olan eğitimler. İşyerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik gereği Üniversitemiz az riskli iş gurubuna girdiği için Üniversitemiz personelinden her 50 kişiden bir kişinin bu eğitimleri alması gerekiyor. Bu eğitimler, ilk yardım eğitimleri, yangınla mücadele eğitimleri ve arama kurtarma tahliye eğitimleridir. Bugün biz burada arama kurtarma tahliye eğitimi verdik. Bu eğitimler 8 saat üzerinden tüm gün olarak veriliyor. Burada katılımcılara ilk önce acil durumlarla ilgili bazı terimler öğretiyoruz. Acil durumlar öncesi, sırası ve sonrasında yapması gereken bazı davranışlar verilerek, hem kendi çevresini, hem de ailesi ile ilgili alması gereken tedbirler, toplantılarla ilgili bilgiler veriliyor. Ardından bir takım uygulama faaliyetleri ve soru cevap kısmıyla da kursumuzu tamamlıyoruz. Biz bugün arama kurtarma tahliye eğitimi ve yangınla mücadele eğitimi verdik. Yaşanılacak doğal afetler gibi,  kazalar gibi durumlarda nasıl davranmamız gerekiyor, kurtarma işlemlerini nasıl yapmamız gerekiyor o konulara değindik” dedi.

Eğitimin ikinci gününde ise Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü öncülüğünde, Burdur Gelişim Merkezi’nin işbirliği ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü ve Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün katkıları ile kursiyerlere yangında müdahale eğitimi verildi. Burdur Belediyesi İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı Burak AKYOL tarafından hem teorik, hem de uygulamalı olarak verilen eğitimle yangın tatbikatı yapıldı.

Yangın tüpleri ve kullanımı hakkında bilgi veren AKYOL; “Her evde, arabada, işyerinde muhakkak bir yangın tüpü olmalı. Yangın tüplerinizi 6 ayda bir bakım yaptırmalı ve her sene tüplerinizin dolumunu yeniletmelisiniz” dedi. Verilen teorik bilgilerin ardından uygulamaya geçildi. Tatbikat esnasında kontrollü olarak çıkarılan yangının ardından uygulamalı olarak kursiyerler tarafından söndürme işlemi gerçekleştirildi.