Üniversitemiz “İlk Yardım Eğitim Merkezi” Kurslarına Devam Ediyor
Rektörlük 31.01.2017

Üniversitemiz İlk Yardım Eğitim Merkezi; akademik ve idari personelimize İlk Yardım eğitimi vermeye devam ediyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Canan DEMİR BARUTCU şu bilgileri verdi;

İlk Yardım Eğitim Merkezimiz; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Burdur Gelişim Merkezi bünyesinde 2014 yılında kurulmuştur. İlk yardım Eğitim Merkezi’mizin temel amacı yetişkinlere, özellikle tehli iş yerlerinde çalışan personele temel ilk yardım eğitiminin ve yeterliliğinin verilmesidir. İlk yardım Eğitim Merkezi yılda ortalama 10 dönem kurs vermektedir. Eğitim merkezimiz şimdiye kadar toplam 220 kişiye eğitim vererek sertifikalandırmıştır.  Eğitim merkezimizde eğitimler; ilk yardım ve eğitim alanında deneyimli tamamı akademisyen 5 uzman eğitmenimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.

İlimizde oldukça yaygın olan iş kollarına yönelik olarak; organize sanayi çalışanları, taş ve mermer ocaklarında çalışan işçilere, tehli iş yerlerinde çalışanlara, güvenlik görevlilerine, emniyet görevlilerine, itfaiye çalışanlarına gibi yetişkinlere ilk yardım konusunda yeterlilik kazandırmayı hedef edinmiştir. Merkezimizin gerek toplumsal gerekse bölgesel bazda İlk yardım eğitimi ve sertifikasyonu için önemli bir misyonu bulunmaktadır. Bölgede çok sayıda teh arz eden iş kolu bulunması ve giderek artan iş kazalarına yerinde ve zamanında doğru müdahaleler yaparak hayat kurtarma noktasında eğitim merkezimize de önemli görevler düşmektedir.

İlkyardımcı bulundurma yükümlülüğü 2012 yılının sonuna kadar 4857 sayılı Kanun ve İlkyardım Yönetmeliği kapsamında ele alınırken 20/06/2012 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuyla daha fazla önem kazanmıştır. İlkyardımcı bulundurma şartı (istihdam edilen az tehli işyerlerinde, her 20 çalışan için bir ilkyardımcı, tehli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar bir ilkyardımcı, çok tehli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar bir ilkyardımcı, olmak üzere) İlkyardım Yönetmeliği'nin maddelerine göre uygulanır.

Tehli ve çok tehli işyerlerinde toplam çalışan sayısının 10' u, az tehli işyerlerinde 5' i nispetinde çalışanın eğitilmesini ve belgelendirilmesini şart koşmuştur. Aksi halde idari para cezası türünden, cezai müeyyide uygulanır. 6331 sayılı Kanun gereği, teh sınıfı ne olursa olsun, çalışan sayısı kaç olursa olsun, İLK YARDIMCI bulundurmak, 01.01.2013 tarihi itibariyle zorunlu hale getirilmiştir.

Bu bağlamda Üniversitemiz idari ve akademik personeline yönelik 2017 yılı İlk Yardım eğitim programımız 1. Grup 25-26 Ocak 2017, 2.Grup 30-31 Ocak 2017 ve 3. Grup 01-02 Şubat 2017 olarak belirlenmiş olup, 2. Grup İlk Yardım eğitimlerimiz devam etmektedir.