Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi Açıldı

01.12.2016

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yenilikçi Teknolojiler Mali Destek Programı desteğiyle kurulan "Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi”nin açılış töreni 30 Kasım 2016 tarihinde Üniversitemiz Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapıldı.

BAKA Yönetim Kurulunun Burdur'da düzenlenecek Kasım ayı olağan toplantısı öncesi gerçekleşen açılışa, BAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Antalya Valisi Münir KARALOĞLU, Burdur Valisi Şerif YILMAZ, Isparta Valisi Şehmus GÜNAYDIN, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ, İl Emniyet Müdürü Saim AKPINAR, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer BAĞCI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet OLPAK, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Proje Yöneticisi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Aynur BAŞALP, Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi açılışı öncesi bir konuşma yaptı.

BAKA tarafından 913 bin TL'lik destek verilen Merkezin amacının  hayvan hastalıkları ve hayvanlarda oluşan kanser için tanı kiti geliştirmek olduğunu belirten Prof. Dr. BAŞALP, açılışı yapılan  Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezinin  Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 2015 yılı destek programından destek alınarak kurulduğunu ve laboratuvar kurulumunun 2016 yılı Temmuz ayında tamamlandığını belirtmiştir. Tanı Teknolojileri Merkezinde özellikle bölgemizde ve ülkemizde önemli olan hayvan hastalıklarının tanısı için, hem sahada kullanmaya yönelik ELISA ve hızlı tanı kitleri, hem de laboratuvar koşullarında yapılacak moleküler tanı kitleri geliştirilmesi hedeflenmektedir. Prof. BAŞALP,  Merkezde tanı kitlerinde kullanılacak monoklonal antikorların üretileceğini ve bu antikorların kullanılarak tanı kiti prototiplerinin oluşturulacağını ve böylece kendi yerli tanı kitlerimizi geliştirerek bu alanda yurtdışına olan bağımlılığımızın azaltılmasına katkı sağlanacağını da ifade etmiştir. Bu çalışmalar boyunca Veteriner Fakültesinde hastalıkların sahadaki önemi ve yaygınlığı konusunda alanında deneyimli akademisyenlerle işbirliği ve ortak çalışmalarla tanı kitlerinin geliştirileceğini  belirtmiştir.

Prof. Dr. BAŞALP'ın konuşmasının ardından Antalya Valisi Münir KARALOĞLU, Burdur Valisi Şerif YILMAZ, Isparta Valisi Şehmus GÜNAYDIN, Rektör KORKMAZ ve protokol üyeleri tarafından merkezin açılışı gerçekleşti. Protokol üyeleri laboratuvarı incelemede bulunarak Proje Yöneticisi  Prof Dr. BAŞALP’ten bilgi aldı.