.

Hayvancılığa Dayalı Sektör Buluşması MAKÜ’de Gerçekleşti

07.11.2016

Üniversitemiz Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açıklamalarıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından 2006 yılında kurulan 40 üniversite arasında desteklenecek 5 üniversite arasında ilk sırayı alarak birinci pilot üniversite seçilmesi dolayısıyla Üniversite ve sektör buluşması gerçekleştirildi.

Üniversite ve sektör aktörlerini bir araya getirmek amacıyla ve bölgesel kalkınmada alınan destek hakkında bilgilendirme yapmak ve projenin muhatabı olan STK’lara ve özel sektöre sunumlu anlatım yapılması amacıyla düzenlenen Yüksek Öğretim Kurulu Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Kalkınma odaklı misyon farklılaşması toplantısı Üniversitemiz Burdur Gelişim Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Vali Şerif YILMAZ, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet KARACA, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan ÖNER, Rektör Danışmanlarımız Doç. Dr. Hüseyin DALĞAR, Doç. Dr. Ömer TEKŞEN, Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer BAĞCI, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ş. Fırat ERKAL, TKDK İl Koordinatörü Mesut YILDIRAN, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sedat ÖZ, Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz BAŞAR, Köy Koop Genel Başkanı Yakup YILDIZ, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil ÖZCAN, Ziraat Odası Başkanı İbrahim DEMİR, Burdur Güçbirliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan AKSÖZ, Bur-Süt Yönetim Kurulu Başkanı Kenan ŞAHAN, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kazım ÜSTÜNER, Kırmızı Et Birliği Başkanı Turan ÇAYIR, Yılmaz Et Yönetim Kurulu Başkanı Memduh EVREN, Doyum Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Kadir GÖNÜLAÇAR, Bur-Yem Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan ÇAKIR, Berberoğlu Un Yönetim Kurulu Başkanı Ali BERBEROĞLU, Bucak Duranlar Süt Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman DURAN, Bucak Çangır Tarım ve Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet ÇANGIR, Ömer GÜNDÜZALP ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ; “2015 yılının içinde ve 2016 yılının Haziran ayına kadar sektörle değişik vesilelerle bir araya geldik. Bu bir araya gelme amacımız esasında üniversitenin sektörle birlikte yapabileceği çalışmalar ve üniversitenin kendi vizyonunu odaklayacağı noktalar üzerine çalışmalar yapmıştık. Daha sonra Kalkınma Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumumuzun 2006 yılında kurulan 40 üniversitenin Bölgesel Kalkınma odaklı misyon farklılaştırılması adı altında yürütmüş olduğu bir çalışmaya dahil olduk. Bu çalışma içerisinde Ekim ayı içinde uzun bir süreç, 1 yıllık bir süreçte Ekim ayı sonunda sonuçlandı. Üniversitemiz bu anlamda hayvancılığa dayalı bir misyon farklılaştırılması çalışması Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 5 üniversiteden birisi olarak kabul edildi. Bu 5 üniversitenin farkl9ı farklı değişik alanlarda üniversiteler. Bundan sonra uzmanlaşacak. Projenin özü 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerin her alanda 20 fakültenin 20’sini açıp, buralarda onlarca yeni bölümler programlar, malt yapılar, yapılar, binalar yapmak yerine belli alanlarda onlarda büyüsünler ama, esas büyümesini, gelişmesini ve özellikle bulundukları bölgeye katkı verecek şekilde uzmanlaşması ve odaklanması olarak isimlendirildi. Bizim Üniversitemiz de bu anlamda hayvancılık konusunda zaten sektör, bu konuda Burdur’un sosyo ekonomik anlamdaki derinliği olan gerek büyükbaşta, gerek küçükbaşta en önemli sektör sosyal bakımdan da anlam ifade eden, istihdam alanı oluşturan sektörel anlamdaki en önemli nokta hayvancılıktır. Diğer sektörlerle de çalışmalar yaptık, ama hayvancılığın biz Burdur için, Burdur’daki sosyo ekonomisi dönüşümü için daha önemli olduğuna, yine proje ekiplerimiz çerçevesinde bir karar verdik ve oldukça iyi bir, nitelikli çalışma sonucunda iyi bir puanla bizim projemiz kabul edildi. Bugün de burada projemizi

hazırladığımız dönemde sivil toplum ve iş dünyasından desteklerini açıklayan, bize imza olarak da bu çalışmanın içerisinde yer almak istediklerini ifade eden sivil toplum ve özel sektörümüze bir bilgi vermek. Bundan sonra çok sayıda seri toplantılar yapacağız. Bir taslak Bakanlığa sunduk. Bu taslak üzerinden ya da buna yeni alt başlıklar da ekleyerek, ana başlıklar da ekleyerek yakın zamanda ortaya çıkacak. Şuanda projemiz ana eksen olarak hayvancılığa dayalı ve bunun alt bileşenleri olarak masada. Ama bu ne bir nihai durumdur,

ne de kesinleşmiş, karara bağlanmış bir nokta değildir. Bundan sonra bizim taslaklarımızın üzerinde alt başlıklar ve alt projeler şeklinde akademi ve iş dünyamız yoğun çalışarak, nereden başlamamız gerekiyor, bu yıl 2017 yılında da belli bütçelerimiz serbest bırakılacak. Detaylar belli değil daha. Kalkınma Bakanlığıyla yakın zamanda bir toplantı yapılacak. Bugünkü toplantımız hem proje işle ilgili gelinen son durumu bilgilendirerek, önümüzdeki günlerde daha geniş katılımlı, belki alt sektör guruplarıyla şehrimizin, ilçelerimizin, köylerimizin, siyasi aktörlerimizin, belediye başkanlarından milletvekillerimize kadar daha geniş bir sunum yapacağız” dedi.

Daha sonra Vali Şerif YILMAZ da bir konuşma yaparak; “Özellikle geçim kaynağı yönünden baktığımızda Burdur’da tarım ve hayvancılık öne çıkıyor. Tarım ve Hayvancılıkta da özellikle süt üretimi ile ilgili ülke çapında belli bir mesafeyi yakalamışız. Tabi bunun hem üretimi hem de pazarlaması ile ilgili sıkıntımız var. 81 ilde üniversite kuruldu, Üniversiteler şehrin lokomotifi olması lazım. Biz idarecilere, yöneticilere yol göstermesi gerekiyor. Bu manada da Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz gerçekten bölgenin öncü sektörüne öncülük yapma adına güzel bir proje hazırlamış. Tebrik ediyorum. Tüm emek veren hocalarımızdan özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarımıza hepsine teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte de bunu hep beraber hayata geçirmemiz gerekiyor. Belki zor olan yer bundan sonra başlıyor. Bundan sonra yük omuzlarımızda, hepimizin omuzlarında var. Sadece üniversite ya da valilik değil, bu yükün paylaşılması gerekiyor. Herkes üzerine düşen sorumluluğun gereğini yapması gerekiyor. Çok zaman geçmedi daha geçenlerde Tarım Bakanlığımızı ziyaret ettik. Bu bize içerisinde bulunduğumuz bu konu açısından şehrin lokomotif sektörü hayvancılıkla ilgili de çok iyi sonuçlar elde edeceğimiz bir proje olacak. Geçenlerde havza bazlı tarım destekleri açıklandı. Tarım Bakanlığı’nın çok uzun dönemdir, yaklaşık 10 yılı geçmiş bir dönemdir havza bazlı desteklemeler ile ilgili ilk desteklere çıktığında, ondan sonra bunun havza bazlıya dönüştürülmesi yönünde çalışmalar yapıldığını ifade etmişlerdi, geçende sayın Başbakanımız da açıkladı. Yine üniversitelerimiz özellikle belli konularda odaklanması, üniversitelerimizin de kalitesini artıracak. Nasıl marka-şehir ise, marka-üniversite olması gerekiyor. Dünyadaki dereceye giren üniversitelere baktığınızda belli konularda odaklanmış, dünyada aranılan, istenilen, referans olan bir kurum haline gelmiş. İnşallah bu proje ile de biz Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak hayvancılıkla ilgili bir referans üniversitesi olma konumuna geliriz. Bunun maddi boyutuyla beraber büyük bir destek olacak. İlimizdeki hayvancılığın gelişmesi yönünde de ilimize katkı koyacak. Şehirle Üniversitenin birleşmesi bu proje de bir ayak olacak. Bu proje hem ofis hem de arazide birlikte çalışma imkanı olacak. Herkesin birbirine daha yakından bilgi aktarma fırsatı bulacak. Bu nedenle hem ilimize, hem de üniversitemize hayırlı olsun” dedi.

Toplantının sunum bölümü ise basına kapalı olarak devam ett.

Görseller

DUYURULAR

  • Erasmus + Personel Hareketliliği Başvuruları 29.03.2024 tarihine kadar uzatılmıştır | 28.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 12 Mart Mesajı | 12.03.2024
  • İftar Yemeği Hakkında Duyuru | 04.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Programı KA 131 Staj Hareketliliği İlanı | 28.02.2024
  • Sektör Kampüste Programı Duyurusu | 23.02.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Yeni Yıl Mesajı | 31.12.2023
  • Çölyak Hastaları İçin Yemek Hizmeti Duyurusu | 27.11.2023