.

15 Temmuz’u Gaziler Anlattı, Gözyaşlarıyla Dinlendi

03.11.2016

Burdur Gelişim Merkezi ve Üniversitemiz Kültür ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu tarafından Bir Milletin Direnişi 15 Temmuz konulu etkinlik çerçevesinde, Üniversitemiz İstiklal Yerleşkesinde 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesinde şehit olan 241 vatandaş için Hatıra Ormanı oluşturuldu.

15 Temmuz gecesi tankın önüne ilk çıkan gazi Safiyet BAYAT’ın vegazi M. Emin ERTAŞ’ında katıldığı fidan dikme törenine Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ, akademisyenler ve topluluk üyeleri katıldı. 

Yaklaşık 4 dönümlük arazi üzerinde oluşturulan 15 Temmuz Şehitleri hatıra ormanına ilk fidanı 15 Temmuz gazilerinden Safiye Bayat ve Rektörümüz  Prof. Dr. Adem Korkmaz  tarafından Şehit Astsubay Başçavuş Ömer HALİSDEMİR adına dikildi.  Gazi M. Emin ERTAŞ da, darbe girişiminin yaşandığı geceşehitedilen Prof. Dr.İlhan VARANK adına fidan dikti.

Fidan dikme töreninde konuşan gazi Safiye BAYAT konuşmasına “Ayda bir sulamaya, dokunmaya gelin” diyerek başladı. BAYAT konuşmasının devamında “ Öncelikle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi  Kültür ve Sosyal Araştırmalar Topluluğunun düzenlediği bu organizasyon için önce Üniversite yetkililerine ve topluluğa çok teşekkür ediyorum. Bu topluluk Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin en büyük topluluklarından biri olduğunu öğrendim. Bu gençleri bir araya getirmek kolay değil, öncelikle topluluk başkanı Emre bey’e teşekkür ederim. Çam dikmek hayata dokunmaktır. Bunu burada hep birlikte yapacağız. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ da bir konuşma yaparak; “15 Temmuz'un üzerinden çok uzun zaman geçmiş gibi hissediyoruz. Tartışmalar oluyor sanki 15 Temmuz olmamış gibi. Büyük bir gerçeklik içerisinde en şiddetli şekilde gerçekleşti. Bunu unutmamamız ve unutturmamız gerekiyor. Gençlerimizin özellikle o gün yaşanan hadiseleri, ülkenin geleceğiyle irtibatlandırıp değerlendirmesi gerekiyor. Safiye hanım ve diğer gazilerimiz gün içerisinde bizimle birlikte olacaklar. O günü kendi dillerinden, kendi yaşadıkları üzerinden anlatacaklar. Hiç kimse kusura bakmasın o gün yaşananlar sıradan ve basit hadiseler değildi ve olmadığı ortaya çıktı. O gün İstanbul, Ankara ve ülkenin değişik yerlerinde akşam ve gecenin ilerleyen saatlerinde meydana çıkmış, silah, mermilerin ve tankların altında kendilerini hiçe  sayarak  canlarını feda etmiş 241 şehidimiz ve binlerce gazimiz bu gecenin en büyük tanığıdır.   Üniversitemiz olarak biz bir dizi etkinlik yapıyoruz gazilerimizle. Bir hatıra ormanı oluşturduk. Burada her şehidimiz için bir fidan dikeceğiz” dedi. 

Daha sonra öğrenciler tarafından da dikilen 241 ağaca şehitlerin isimlerinin yazılı olan plaketler asıldı. 

Fidan dikiminden sonra rektörlük makamını ziyaret eden 15 Temmuz gazileri burada Rektörümüz KORKMAZ’a teşekkür ettiler.

Daha sonra Üniversitemiz Sergi ve Konferans Salonunda Burdur Gelişim Merkezi tarafından hazırlanan 15 Temmuz darbesi ve Demokrasi nöbetlerinden oluşan fotoğraf sergisi gazilerimiz ve protokol üyeleri tarafından açıldı.

Üniversitemiz Sergi ve Konferans Salonunda “Bir Milletin Direnişi 15 Temmuz Kahramanlarımız Konuşuyor” konulu panele geçildi. 15 Temmuz Gazileri Safiye BAYAT, Kazım ÇAKIR, Emin ERTAŞ, Ahmet ARIK ve Abdullah SEZGİN’in konuşmacı olarak katıldığı panele; Burdur Valisi Şerif YILMAZ, Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yoğun katılımın olduğu panelde ilk konuşmayı Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ yaptı. KORKMAZ konuşmasında; “Bugün son dönemde yaşanan olayları hadiseleri yan yana koyup biraz geriye çekilip, bir değerlendirme yapıp bir resim koymaya çalıştığımızda 15 Temmuz gecesinin ne anlama geldiğini daha rahat görüyoruz. Hemen Suriye’de meydana gelen olaylar, Irak’taki olaylar 15 Temmuz hadisesinin hemen sonrasına denk gelmesi sadece basit bir Türkiye içerisinde, ülke içerisinde yaptıkları bir davranış olmadıkları, çok ciddi anlamda uluslararası örgüt olduğunu bugün geldiğimiz noktada çok daha iyi anlıyoruz. Hani demişlerdi ya, bu bir film, bu bir tiyatrobunun bir tiyatro olmadığını gazilerimizden dinleyeceğiz. Bu bir nebze doğru aslında evet birileri senaryo yazmıştı fakat oynamalarını Allah nasip etmedi. Senaryonun gerçekleşmesi ve sonuçlanması onların arzu ettikleri gibi sahne almalarına Allah izin vermedi ama bunun da bu senaryonun bozulmasında bugün burada ağırladıklarımız başta kahraman gazilerimiz var. Bugün Üniversitemizde adlarına bir orman kurduğumuz 241 şehidimiz var. O gün o gece dik durmuş başta Genel Kurmay Başkanımız olmak üzere birçok komutanımız ve askerimiz, komutanlarımız, askerlerimiz emniyet güçlerimiz ve çok  daha önemlisi de Türk Milleti’nin ortaya koymuş olduğu, olaylar ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra İstanbul ve Ankara’da daha sonra yetkililerimizin de sokaklara  inin talimatından sonra sokaklara inen, canlarını hiçe sayan Türk Milleti’nin bu eşsiz mücadele örneği ile bu senaryo bunu hazırlayanların ellerinde patladı ve bundan sonra da böyle bir şeye asla cesaret edemeyeceklerini görmüş oldular. Bir şey daha gördüler; Türk Milleti’nin tarihteki milletler gibi zaman zaman sıkıntıya düştüğü dönemler olmuştur, olacaktır. Osmanlı’nın çöküşünde de benzer bir dönem yaşanmıştır. Ancak Türk Milleti tarihin hiçbir döneminde tüm problemlerine rağmen ayakta kalmasını bilmiştir. Liderinin etrafında toplanmasını bilmiş ve yok olmaktan, başkalarının boyunduruğu altında, mandası ve himayesi altında yaşamaktansa ölmeyi göze alarak ölümüne direnmesini bilmiştir. Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal’in önderliğindeki kurtuluş hareketiyle aynı cesareti göstermiş, 15 Temmuz’da da yine aynı şekilde liderinin işaretiyle sokaklara inmiş ve varlığını üç-beş çapulcunun, uluslararası senaryo yazanların senaryolarına teslim edilmeyeceğini ortaya koymuştur. Ben bu vesile ile bu güzel ve heyecanlı günü bizlere yaşatmış bulunan gazilerimizin ve tüm ülkemizin, o gün sokaklara inen, inemeyip evlerinde dua eden bu milletimize ve bugün aramızda göremediğimiz şehitlerimize başta Ömer HALİSDEMİR şehidimize en derin saygılarımızı, hürmetlerimizi sunuyor, hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

“Bu toplantının milli birliğimize ve beraberliğimize ve kardeşliğimize katkı sağlamasını diliyorum” diyerek sözlerine başlayan Vali Şerif YILMAZ; “Bugün eğer bu topraklar üzerinde yaşıyor isek, eğer bugün bu salonda toplandı isek, eğer bugün bu coğrafya üzerinde bayrağımız dalgalanıyor ise, eğer bugün bu topraklar üzerinde ezanlar okunabiliyor ise bilin ki, 15 Temmuz’daki şehirlerimizin, 241 şehidimizin, bilin ki, 2194 yaralımız var, bunlar yaralı gazilerimiz bu sağ çıkan binlerce gazimizin sayesindedir. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi. Burdur’da o gece neler olduğuna da değinen Vali YILMAZ O gece hemen toplantı yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı’nın sokaklara çıkın çağrısıyla sokaklarda tek yürek olduklarını sözlerine ekledi.

Vali YILMAZ’ın konuşmalarından sonra ModeratörlüğünüBurdur Gelişim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Murat ALPARSLAN’ın yaptığı panelde 15 Temmuz Gazileri Safiye BAYAT, Kazım ÇAKIR, M. Emin Ertaş, Ahmet ARIK ve Abdullah SEZGİN birer konuşma yaptılar. 

15 Temmuz Darbe girişimi gecesinde tankların yanına tek başına gidip, oradaki sözde komutanlara direnen Gazi Safiye BAYAT, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarının inanılmaz olduğunu ve Türk Milletinin birlik ve bütünlüğünü hiçbir şeyin bozamayacağını vurgu yaptı.

Panele konuşmacı olarak karılan diğer Gaziler Kazım ÇAKIR, M. Emin ERTAŞ, Ahmet ARIK ve Abdullah SEZGİN de 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını, o anki duygularını can siperhane şekilde bir bütün olduklarını, yanlarında önlerinde, arkalarında şehit olan arkadaşlarını gördüklerini kendilerinin vurulduklarında yaralı halde bile arkadaşlarını taşıdıklarını, Türk Milleti’nin ne kadar güçlü, ne kadar vatansever olduklarını o gece gördüklerini dile getirdiler.

Panel, programın başında ve sonunda salonu dolduran öğrenciler ellerinde Türk bayraklarıyla ayakta uzun süre alkışladıkları gazilerimize Vali Şerif YILMAZ ve Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ tarafından üniversitemizin anmalığının verilmesinin ardından son buldu.

BU MİLLET SİZLERLE GURUR DUYUYOR

Görseller

DUYURULAR

  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • 2023 Proje Yılı(2023-2024) Personel Hareketliliği Başvuruları Başladı | 14.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 12 Mart Mesajı | 12.03.2024
  • İftar Yemeği Hakkında Duyuru | 04.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Programı KA 131 Staj Hareketliliği İlanı | 28.02.2024
  • Sektör Kampüste Programı Duyurusu | 23.02.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Yeni Yıl Mesajı | 31.12.2023
  • Çölyak Hastaları İçin Yemek Hizmeti Duyurusu | 27.11.2023