Üniversitemizde Yakın Tarih Konuşuldu

31.03.2016

Üniversitemiz Kültür ve Sosyal Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen "7 Bölge 4 İklim Yakın Tarih Bilinci" projesi kapsamındaki panel, Üniversitemiz Avşar Han Sinema Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan ve Türk siyasi tarihine damgasını vuran, 1960 Darbesi, 1971 Muhtırası, 1980 Darbesi ile 28 Şubat 1997 Postmodern Darbesi’nin konuşulduğu "7 Bölge 4 İklim Yakın Tarih Bilinci" panelinde açılış konuşmasını İstanbul Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi (İSDAM) Başkanı Ayhan KOÇ yaptı. KOÇ, İSDAM hakkında bilgiler aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin oturum başkanlığını Türk Dil Okutmanı Dr. Himmet BÜKE yaptı. Yakın dönem içerisinde Türkiye'nin özellikle Cumhuriyet döneminde pek çok darbe atlattığını belirten BÜKE, “Türklerin siyasi tarihinde gerek İslam öncesi gerekse İslam sonrası sürece baktığımızda darbe girişimlerinin olduğunu biliyoruz. Selçuklular veya Osmanlılar döneminde bazı komutanların isyan ettiğini, bazı padişahların devrilmeye çalışıldığını görüyoruz. Konuyla ilgili hocalarımızdan bu darbeleri ve darbe girişimlerini dinleyeceğiz” şeklinde konuştu.

1960 Darbesi’ni anlatan Avk. Dr. Görgün ÖZCAN, 1960 darbesinin sadece askerler değil, üniversitelerde eğitim veren öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasal muhalefet tarafından da destek verilerek gerçekleştirildiğini belirterek “Alt rütbeli subaylar, darbeyi meşrulaştırma gibi bir endişeye düştüler ve bu noktada bazı kavramları öne attılar. Birlik-beraberlik, kardeş kavgalarına son, direnme hakkı, diktatörlük gibi kavramları kullanarak darbeyi meşrulaştırmaya çalıştılar. Darbeye gerekçe bulma arayışına girdiler ve buldukları gerekçeler olgusal gerçekler değil kurgusal şeylerdi.” ifadelerini kullandı.

1971 Muhtırası ve 1980 Darbesi anlatan İSDAM Başkanı Ayhan KOÇ ise darbe ve muhtıra kavramlarının farklı olduğunu belirterek, muhtıranın darbeden bir önceki aşama olduğuna dikkat çekti. 1980 Darbesi ile yeni bir şuur yaratılmak istendiğine dikkat çeken KOÇ,  “80 Darbesi her kesime yapılan bir darbe oldu. Darbe sebepleri arasında ise siyasal nedenler, ekonomik nedenler, dış etkenler ve güvenlik ile ilgili sorunlar olduğunu görüyoruz. Bugün Türkiye’nin mücadele içinde olduğu PKK o dönemde Apocular olarak ortaya çıktı. Yeni bir Kürt hareketi oluşturulmaya çalışıldı. Darbeden sonra her kesimden görüşü farketmeksizin idamlar gerçekleştirildi. Vakıflar ve siyasi partiler kapatıldı. Türkiye 13 sıkıyönetim bölgesine ayrıldı. Binlerce insan işkence gördü, onbinlercesi öldürüldü. Şu anda Türkiye kendi kültürel değerlerini oluşturabilecek güçtedir. Gezi olaylarında ve Güneydoğuda yaşananlar da aslında darbe yapma girişimdir.” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer ÇAHA da 28 Şubat 1997 Postmodern Darbesini anlattı. Darbe sebepleri üzerinde duran ÇAHA “Darbe girişimlerine neden olarak gösterilebilecek birkaç sebep vardır. Bunlar arasında Türkiye’deki hükümetin başında yer alan lider Necmettin ERBAKAN, hac ziyaretinin kara yolu ile de yapılabilmesi adına atılabilecek adımlar, Libya liderinin ERBAKAN’a karşı yaptığı küstahlığın Türkiye’nin hatası olarak mal edilmesi  gibi sebepler gösterilmiştir. Darbe sonrasında ERBAKAN istifa etti. 28 Şubat süreci bir turnusol kağıdı gibi insanların ilkeli olup olmadığını gözler önüne sermiştir. İslama karşı bir düşmanlık oluştu ve bazıları çıkarları için bu düşmanlığa destek verdi. Örneğin, Fethullah GÜLEN o dönemde başörtüsünün bir teferruat olduğunu söylemişti. Kütüphanelerde İslam kelimesi geçen her eser yok edildi. Allah bir daha o zamanları yaşatmasın.” ifadelerini kullandı.

Panel soru cevap şeklinde son buldu.

• Rektör Dalgar’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı | 22.04.2024
  • Mazeret Ara Sınavlarına Başvurular Hakkında Duyuru | 22.04.2024