Üniversitemiz Ulusal Düzeyde Ses Getirmeye Devam Ediyor

15.01.2016

Bölgelere Göre İnsani Geçim Ücreti Açıklandı

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) ve Türkiye’de bölgelere göre insanca yaşamanın maliyetini, "İnsani Ücretin Hesaplanması: Türkiye İçin Bir Model" adlı araştırma raporuyla kapsamlı olarak ele aldı.

Bu kapsamda araştırmanın mimarı Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ ile Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf APAYDIN düzenlenen basın toplantısında araştırma sonuçlarını ve 2016 yılı İnsani Geçim Ücreti düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Rektörümüz Prof. Dr. KORKMAZ’ın açıklamaları ulusal medyada da genişçe yer aldı.

"Bu anlayış bir meydan okumadır"

Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ, toplantıda yaptığı konuşmada, İGÜ anlayışının önemine vurgulayarak, “Vicdani ve insani sorumluluk çerçevesinde ortaya konulan bu anlayış, Türkiye’deki klasik yaklaşıma meydan okuma niteliği taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Derneğin Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ, İGÜ’nün tarifini yaparak, asıl amacı sıraladı. Rektörümüz KORKMAZ konuşmasında “İGÜ, farklı bölgelerde ortalama büyüklükteki ailelerin insanca geçimini sağlayacağı taban ücret seviyesidir. Bu uygulamanın temeli, alt gelir grubundaki işgörenlerin insanca yaşam standardına erişmesine yardımcı olmaktır. İGÜ, aynı zamanda, işverenin, yanında çalıştırdığı işgörenleri yoksulluğa mahkûm etmemesi, üretilen artı değerin adil bir şekilde paylaşılması ve bu sayede iş ortamındaki motivasyonun arttırılması gereğini ortaya koymayı amaçlayan bir uygulamadır.”

Rektörümüz Prof. Dr. KORKMAZ, İGİAD’ın, işveren ve işgören gibi ana unsurlarının kazanca katkıları oranında ve oluşan kârı hakkaniyet çerçevesinde paylaşılmasını, adil ve hak merkezli bir iş hayatının gerçekleşmesi için asgarî şart olarak gördüğünü belirterek, “Bu prensip hem inanç hem sosyal dayanışma hem de işletme veriminin artırılması açısından önemlidir. Bu sayede hakkaniyete dayalı ve adil bir paylaşım gerçekleşmiş olacak, toplumsal barışın ve düzeyli bir kalkınmanın önü açılacaktır” dedi.

"Hakkaniyet, Yardımlaşma Ve Ücretin Yeterliliği Esas Alındı"

Rektörümüz Prof. Dr. KORKMAZ, İGÜ uygulamasında piyasa şartları değil hakkaniyet, yardımlaşma ve ücretin yeterliliğinin esas alındığını vurguladı ve "Özellikle emek arzının yoğun olduğu ülkemizde piyasa mekanizmasının çalışanların aleyhine bir durum oluşturduğu açıktır ve bu çok yoğun bir şekilde istismar edilmektedir. Burada istismar, tek taraflı olmamakla birlikte işveren tarafı uygulayıcı taraf olarak daha fazla önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Ortalama büyüklükte bir hanenin aylık insani geçim maliyetinin hesaplanmasından hareketle yapılan araştırma hakkında bilgi veren Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf APAYDIN, “İGÜ, bir ailenin, gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve sair harcamalarını içeriyor.

İGÜ hesaplamasının temelini üç veri kaynağı oluşturuyor. Sağlık Bakanlığının Hacettepe Üniversitesi ile birlikte yaptığı "Türkiye’ye özgü beslenme rehberi", "TÜİK tüketici fiyatları” ve "Hane halkı bütçe anketi". Türkiye’ye özgü beslenme rehberinde yer alan bireylerin sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenebilmesi için günlük alınması gereken besin çeşitleri ve miktarları baz alınarak önce bir yetişkinin daha sonra ailenin aylık gıda harcaması belirleniyor" dedi.

TÜİK tarafından üretilen veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, işverenlerin İstanbul’daki bir iş görene ailesini geçindirebilmesi için asgari olarak aylık toplam 1,950 Türk lirası ödemesi gerektiğini tespit eden APAYDIN, “Bu rakamın, SGK, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini içermediği belirtti.

APAYDIN “İGİAD, bu rakamı, iş görene verilmesi gereken insani geçim ücreti tutarı olarak işverenlere tavsiye ediyor. Her bölge için farklı ücretlerin belirlendiği çalışmada, Türkiye ortalaması fiyatlarla hesaplanan İGÜ 1542 Türk lirası olarak belirlendi” dedi.

İGÜ hesaplaması, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstatistiki Bölge Sınıflamasında yer alan 12 farklı bölge için yapılmaya başlanmıştı. Türkiye ortalaması 1.542 olan İnsani Geçim Ücreti Akdeniz Bölgesi için2015 yılında 1.362, 2016 yılı için ise 1.481 olarak belirlendi.

• Erasmus + Personel Hareketliliği Başvuruları 29.03.2024 tarihine kadar uzatılmıştır | 28.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024