MAKÜ’de Uluslararası Burdur Deprem ve Çevre Sempozyumu Gerçekleştirildi

08.05.2015

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı-Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü işbirliğince 7-8-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Burdur Deprem ve Çevre Sempozyumu’nun açılışı Üniversitemiz Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyum, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim dalı öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi ile devam etti. sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Latif Gürkan KAYA, sempozyumun amacının deprem ve çevreyle ilişkili tüm bilim alanlarını; jeofizik, jeoloji, inşaat, endüstri, elektoronik, çevre mühendisliği, mimarlık, psikoloji, sosyoloji ve diğer toplum bilimlerini kapsayan ortam oluşturmak ve konu ile ilgili bilim insanlarını bir araya getirerek bilgi alış verişini sağlamak olduğunu belirtti. Doç. Dr. Latif Gürkan KAYA ayrıca, sempozyuma 294 bildiri özeti gönderildiğini, bunların 3 tanesinin davetli bildiriye ek olarak 14 farklı başlık altında 49 sözlü, 22 poster bildiri sempozyum programında yer aldığını söyledi.

Burdur AFAD İl Müdürü Mehmet ORAL ise yakın dönemde yaşanan depremleri hatırlatarak bilinen ilk depremin 1510 yılında gerçekleştiğini belirterek Burdur’da meydana gelen depremler hakkında da bilgiler aktardı. ORAL, “Deprem olgusun tek başına bir ele alınabilecek bir kavram değildir. Depremin şehircilik ve çevre ile olan ilişkisinin doğru kurulması da depremin etkisinin ve zararlarının en aza indirgenmesinde başlıca rol oynamaktadır.” şeklinde konuştu.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Ulubey ÇEKEN, ise “Deprem ve afet gerçeği hepimizin tereddütsüz olarak önemsediği ve bu konuda ortak eylem dâhilinde çalışmalar yapmamız gereken en önemli konulardan biri olduğu açıktır. Günümüzde afet kriz yönetiminin çok katılımlı mekanizmalarla başarıya ulaştığını göstermektedir. Ülkenin her kesimiyle afetin hazır olmasında hepimize büyük görevler düşmektedir.” diyerek afet riskini azaltmak konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

Daha sonra konuşan Sempozyum Onursal Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa SAATCI, “Üniversite olarak üzerimize almış olduğumuz misyonu en iyi şekilde yapmak durumunda olduğumuzu biliyoruz. İlimizle ilgili yapabileceğimiz her konuda bizde varız dedik. Üniversitemizde Türkiye’de üçüncü olarak Sağlık Yüksekokulu’muzda Acil Yardım Afet Yönetimi bölümünü açtık ve AFAD ile imzaladığımız protokolle öğrencilerimiz stajlarını AFAD’da tamamlayacaklar.” dedi.

Konuşmalarının ardından Vali Yardımcısı Bahir ALTUNKAYA tarafından sempozyuma katkılarından dolayı Rektörümüze plaket verildi.

Konuşmaların ardından oturum başkanlığını Rektörümüzün yaptığı panele geçildi. Panelistlerden Prof. Dr. İhsan SEYHAN “Geçmiş deprem kayıtlarına dayalı Türkiye’nin deprem gerçeği ve Burdur’un depremselliği” konulu sunumun gerçekleştirdi. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Ulubey ÇEKEN “Ülkemizin Deprem Gerçeği” konulu sunumunu, Sayıştay Uzman Denetçileri Arife COŞKUN ve Burak KÖROĞLU ise “Afet Risklerinin Azaltılmasında Sayıştayların Rolü” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panel, Rektörümüz tarafından panelistlere teşekkür belgeleri ve çiçekleri verilmesi ile son buldu.