İstiklal Yerleşkemize 1920 Adet Lavanta Dikildi

04.05.2015

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi tarafından,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde, Eğitim Fakültesinin yeni yapılan binalarının karşısındaki alanda bahçe bitkilerinden olan lavanta dikimi yapıldı.

Lavanta dikiminde Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa SAATCI, Genel Sekreterimiz Yusuf ALTINDAL, Eğitim Fakültesi Dekanımız ve BİKAM Müdürü Prof. Dr. M. Zeki YILDIRIM, Öğretim üyelerimiz ve çok sayıda öğrencimiz katılarak lavanta dikti.

Yaklaşık 4000 metre karelik alana haftanın anlamına uygun olarak 1920 adet lavanta fidanı dikildi. Konu ile ilgili olarak  Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Zeki YILDIRIM şunları ifade etti: “İstiklal yerleşkemiz lavanta ve yakın aromatik bitkiler için çok uygun alanlara sahip. İstiyoruz ki yerleşkemiz bir büyük lavanta bahçesi gibi olsun.  Bu nedenle her yıl artan miktarlarda lavanta ekimi yapmayı planlıyoruz. Ayrıca lavanta yağı elde etmek için imbik cihazı da satın alındı, gelecek haftalarda yağ vb ürünler etmek üzere denemeler yapacağız. Üniversitemiz için güzel bir adım olan lavanta dikiminde başta Rektörümüz olmak üzere, etkinliğe katılan tün hocalarımıza, sevgili öğrencilerimize ve çalışanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Lavanta ile ilgili kısa bilgi

Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir. Lavanta, dağlarda, 1000-1800 m arasında yüksekliklerde yetişir.

Lavandula ismi Latince lavare'den gelmekte ve yıkama anlamını taşımaktadır. Zira çok aromalı olan bu bitki yıkama veya banyo suyunda kullanılmaktadır.
Lavandula özellikle Batı Akdeniz Bölgesi'ne yayılmıştır. Bugün yabani olarak Güney Fransa'da, Orta İtalya'da, Yugoslavya'da, İspanya'da ve Yunanistan'da yaygın durumdadır. Ancak yabanilerin bulunduğu bölgeler dışında kültürü Bulgaristan, İngiltere, A.B. Devletleri , Kuzey Afrika ülkelerinde  ve  Ülkemizde 'de (Isparta Keçibolu İlçesinde) yapılmaktadır.

Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Ancak kuru, hafif, kireçce zengin yerleri sever. Özellikle yeterince toprağın derinliğinde rutubetin bulunması gerekmektedir.

• Spor Argem'de Yaza Hazırlık için Ücretsiz Pilates Kursu | 26.04.2024
  • Rektör Dalgar'ın Kurumsal Akreditasyon ile ilgili Açıklaması | 25.04.2024
  • Rektör Dalgar’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı | 22.04.2024
  • Mazeret Ara Sınavlarına Başvurular Hakkında Duyuru | 22.04.2024