Üretmenin Mutluluğunu Yaşıyoruz…

02.04.2015

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa SAATCI, Üniversitemiz tarafından yürütülen proje kapsamında yetiştirilen yeni doğumların başladığı Honamlı sürüsünde incelemelerde bulundu. Rektörümüz; Üniversitemiz bünyesinde yetiştirilen Honamlı keçileri sürüsünde oğlak doğumlarının başladığını, bu sayede artış gösteren sürünün yürütülen projenin hedeflerine ulaşmasına büyük bir katkı sağladığını belirtirken; Üniversite olarak üretimin ve üretmenin verdiği mutluluğu hep birlikte yaşadıklarını belirtti.

Üniversitemizin önemli markası Honamlı keçisi, TÜBİTAK projesinden elde edilen bilimsel bilgiler doğrultusunda ırk tesciline bir adım daha yaklaşıyor.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa SAATCI’nın danışmanlığını yaptığı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretimüyesi Doç. Dr. Özkan ELMAZ’ın yürütücüsü olduğu ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Üniversitenin en büyük TÜBİTAK bütçeli projesi 112R031 nolu “Honamlı keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi ve bu ırkın anatomik özelliklerinin osteolojik yönden Kıl keçisiyle karşılaştırılması” isimli proje ikinci yılını tamamlamak üzere. Proje 2013 yılında başlamış olup 3 yıl sürecektir. Projenin ikinci doğum sezonunda çiftleşen 65 dişinin hepsi doğum yapmış ve çoklu doğum oranı (ikiz ve üçüz doğurma oranı) % 65 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu çoklu doğum oranı birinci doğum sezonunda da elde edilmiştir. Bu bilimsel veriler Honamlı keçi ırkının döl verimi yüksek bir ırk olduğu bilgisini bize vermektedir. Yine bu proje kapsamında 2014 yılında doğan oğlakların büyüme özellikleri takip edilmekte olup 120. günde 29,1 kg canlı ağırlığa ulaştıkları tespit edilmiştir. Bu bilimsel veriler, Honamlı keçi ırkının dünyanın en iyi döl verimi ve büyüme hızı yüksek ırklar arasında değerlendirilecektir. Honamlı keçilerinin 2014 yılında incelenen laktasyon süt verimi ve laktasyon uzunluğu 107 kg ve 190 gün olarak bulunmuştur. Sütte yapılan analizler sonucunda Somatik hücre sayısı diğer keçi ırklarında bulunan değerlerden çok daha düşük düzeyde bulunmuştur. Somatik hücre sayısının azlığı sütün kalitesini ve süt fiyatını etkileyen önemli bir parametredir.

Proje kapsamında; Honamlı keçisi ile Kıl keçisi arasındaki farklı anatomik özelliklerin ortaya konması, Honamlı keçisinin üreme özellikleri ve karkas özellikleri gibi Honamlı keçisinin daha önce çalışılmayan verim özellikleri ortaya konacaktır.