MAKÜ’de “Küresel Para Savaşları ve Türkiye” Konulu Konferans Düzenlendi

30.03.2015

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Ekonomi ve Yönetim Topluluğu’nun desteği ile düzenlenen Doç. Dr. Ramazan KURTOĞLU’nun konuşmacı olarak katıldığı “Küresel Para Savaşları ve Türkiye” konulu konferans, Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa SAATCI’nın da katıldığı konferansta konuşan Doç. Dr. Ramazan KURTOĞLU, paradan söz etmenin hem riskli hem de tehlikeli olduğunu vurgulayarak dünyada yer alan para politikaları hakkında bilgiler verdi.

Parayı anlamadan dünyanın anlaşılamayacağını belirten KURTOĞLU, “Para tek başına bir fonksiyon gibi görünse de aslında bir sonuçtur” dedi.

Dünyadaki finansal durum hakkında bilgiler veren KURTOĞLU, “Amerika’daki bir danışmanlık şirketinin verdiği rakamlara göre 2014 yılında dünyanın milli geliri 80 trilyon dolar, Dünyadaki servet ise 136 trilyon dolardır. Dünyada 37 milyon şirket var ve bu şirketlerin 43 bini ulusüstü veya çok uluslu şirketlerdir. Yapılan araştırmalara göre bugün dünya ekonomisinin % 42’si sadece 147 banka ve finans kuruluşunun elindedir. Dünyada tasarruf kâğıtları yani dönen sanal paraların miktarı ise 830 trilyon dolardır.”şeklinde konuştu.

Öğrencilerden gelen soruların yanıtlandığı konferansın sonunda KURTOĞLU’NA Üniversitemiz anmalığı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim TAŞAL ve çiçek ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet KARAGÜL, tarafından verildi.