Sırbistan Yenipazar Devlet Üniversitesi İle İkili İlişkilerimiz Gelişiyor

03.02.2015

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa SAATCI, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan BABACAN ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zafer GÖLEN’den oluşan üniversitemiz heyeti, Yenipazar Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Miladin KOSTİC ve bir önceki Rektör Prof. Dr. Cemal DOLİCANİN’in 26 Kasım 2014’de üniversitemize yapmış oldukları ziyarete 25-26 Ocak 2015 tarihinde bir iade-i ziyarette bulundular.

Hatırlanacağı gibi üniversitemize yapılan ziyarette iki üniversite arasında işbirliği ve dostluk antlaşması imzalanmıştı. Üniversitemiz heyetinin yapmış olduğu ziyaretle, daha önce imzalanan ikili işbirliği antlaşmasına işlerlik kazandırılmaya çalışılmıştır. Yenipazar Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Miladin KOSTİÇ ve Prof. Dr. Cemal DOLİCANİN tarafından Belgrad Havalimanı’nda karşılanan üniversitemiz heyeti kısa bir şehir turunun ardından, Belgrad’ın 280 km. güneyinde yer alan Yenipazar’a hareket etmiştir. Yenipazar Osmanlı İdaresi döneminde oluşturulan Yenipazar Sancağı’nın idare merkezi konumunda 150.000 nüfuslu bir şehirdir. Günümüzde Sancak olarak da adlandırılan şehir nüfusunun % 85’ini Müslüman Boşnaklar oluşturmakta olup, tipik bir Anadolu şehri görünümündedir. Yenipazar Devlet Üniversitesi ise 4.500 öğrencili genç bir üniversitedir.

Yapılan görüşmelerde her iki rektör ikili işbirliğinden dolayı memnuniyetlerini dile getirmiş, bundan sonra “biz” anlayışı ile hareket edeceklerini vurgulamışlardır. Üniversitemiz heyetinin ziyareti Yenipazar yerel medya ve televizyonunda geniş yankı bulmuş, ziyaret basın mensupları tarafından yakından takip edilmiştir.

Üniversitemiz heyeti Yenipazar üniversitesindeki incelemelerinden sonra, iki üniversite arasında ileride gerçekleştirilecek çalışmaları belirlemişlerdir. Buna göre öncelikli hedefler,

1-Yenipazar Üniversitesi ile Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Güzel Sanatlar Resim Eğitimi, Matematik, Biyoteknoloji, Ekonomi, Biyoloji, Psikoloji ve Beden Eğitimi alanlarında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin karşılıklı olarak 2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren başlatılması,

2-Her iki tarafın bilimsel dergilerinde karşılıklı makaleler yayınlanması,

3-Ortak bilimsel ve kültürel etkinlikler yapmak, olarak belirlenmiştir.

İki üniversite rektörü en kısa sürede birlikte gerçekleştirilecek projeler için ortak çalışma grupları kurulmasına karar vererek, ortak geleceğe dair inançlarını kuvvetli biçimde vurgulamışlardır.

Yenipazar Devlet Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Üniversitemiz heyetinin yaptığı ziyaretle ilgili olarak Yenipazar Devlet Üniversitesi ve yerel medya tarafından yapılan örnek haber metinleri için bakınız:

Ekler