Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Alper KEREM: Rüzgar Ölçüm İstasyonundan Müjdeli Haberler Gelmekte

13.01.2015

Üniversitemizin elektrik ihtiyacının bir bölümünün ''Sonsuz Enerji'' olarak nitelendirilen rüzgârdan karşılanması amacıyla başlatılan ölçüm istasyonundan olumlu sonuçlar elde edildi.

Üniversitemiz Mühendislik Mimarlık Fakültesince 2013 yılında, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile üniversitemizin Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından desteklenen "Kampüsümüze Rüzgar Tohumları Ekiliyor" isimli proje çalışması başlatıldı.

Proje koordinatörlüğünü Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar SALMAN, teknik danışmanlığını Mühendislik Mimarlık Fakültesi  Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü akademik personeli Öğr. Gör. Alper KEREM'in yaptığı çalışma kapsamında üniversitemiz İstiklal Yerleşkesi'ndeki verimli bir koordinata rüzgâr ölçüm istasyonu kuruldu.

Öğr. Gör. Alper KEREM, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgâr ölçüm istasyonundaki sensörlerle rüzgâr hızını, rüzgar yönünü, sıcaklık, nem ve basınç değerlerini anlık ölçtüklerini söyledi.

"Veriler Yatırıma Eşdeğer Düzeyde Gidiyor"

Bu ölçümlerle bölgedeki rüzgâr enerjisinin potansiyelini belirlemek istediklerini anlatan Öğr. Gör. Alper KEREM, "Yaklaşık 12 aydır ölçümler yapıyor ve ortaya çıkan değerleri analiz ediyoruz. Şu anki veriler bizim için gayet olumlu olup yatırıma eşdeğer düzeyde gitmekte" dedi. Öğr. Gör. KEREM, 2013 ve 2014 yıllarında Türkiye 'de küresel ısınma kaynaklı olduğu tahmin edilen, rüzgâr hızlarında düşüşlerin yaşandığını bildirdi. Normalde rüzgâr hızı ölçümünde 12 aylık süre yeterken, kendilerinin bu süreyi 24 aya çıkarmayı düşündüklerini anlatan Öğr. Gör. KEREM, 2015 yılı verilerini de görmek istediklerini kaydetti.

Ölçümler tamamlandıktan sonra yatırım boyutlarını inceleme aşamasına geçeceklerine dikkati çeken Öğr. Gör. KEREM, şöyle konuştu: "Üniversitemizin İstiklal Yerleşkesi'nin elektrik enerjisinin bir kısmını rüzgar enerjisi santrallerinden karşılamayı düşünüyoruz. Ekonomik getirisin şimdiden öngörmek zor. Verileri analiz etmeden net rakamlar veremeyiz ama şu ana kadar elde ettiğimiz veriler yatırıma eşdeğer düzeyde gidiyor. Biz de artık yavaş yavaş sponsor arayışına giriyoruz. İlgili firmalardan sponsorluk desteği talep ediyoruz."

"Sonsuz Enerji"

Rüzgar enerjisinin kaynağının güneş olduğunu dile getiren Öğr. Gör. KEREM, güneşin yeryüzündeki noktaları eşit derecede ısıtamamasından kaynaklanan ısı farkı oluştuğunu ve bunun da rüzgarı doğurduğunu ifade etti. Öğr. Gör. KEREM "Dolayısıyla rüzgar için 'sonsuz enerji' kavramını kullanıyoruz. Rüzgar enerjisi temiz bir enerjidir. Doğaya herhangi bir zararlı gaz salınımında bulunmaz. Termik santrallerin aksine çevreye karbondioksit  ve benzeri gazları göndermemektedir. Bu tür gazlar belirli zamanlarda asit yağmurlarına neden olmakta ve çevreyi olumsuz şekilde etkilemektedir. Ayrıca atıl durumda olan rüzgar enerji potansiyelimizi değerlendirme bilinci ve isteği ile rüzgar enerjisine yönelmeyi tercih ettik" diye konuştu.

"57 bin ağacın yaptığı karbondioksit temizleme işini yapıyor"

Öğr. Gör. KEREM, rüzgar türbinlerinin kuşların ölümüne neden olduğu ve çıkardığı sesin insanları rahatsız ettiği yönünde iddialar olduğunu hatırlattı. Günümüzde son teknoloji ile üretilen rüzgar türbinleri kuşların uçuş güzergahlarında olsalar bile kuşlara zararının neredeyse yok denilecek kadar az olduğunu vurguladı.  Kerem, "250 metre uzaklıktaki bir rüzgar türbininden çıkan ses ortalama 45 desibeldir (dB). Oysa ki bir ofiste çıkan gürültü 70 dB, otomobil içerisindeki ses 80-90 dB değerlerindedir. Ayrıca ortalama 500 kilovat gücündeki rüzgar türbini, 57 bin ağacın yaptığı karbondioksit temizleme işlemine denk bir işi üstlenmektedir" diye konuştu.