Üniversite-Sanayi İşbirliği Sahaya İndi

06.11.2014

`Dünyada İlk Akıllı Süt Tankı` İsimli Proje Hayata Geçirildi

2013 yılında MAKÜ, TÜBİTAK, TÜRK PATENT ve genç bir girişimci ortaklığı ile süt sektöründe devrim niteliği taşıyan, süt tanklarında ultraviyole uygulamasıyla yüzey alan sterilizasyonu gerçekleştirilen “Dünyada İlk Akıllı Süt Tankı” isimli proje hayata geçirildi. Süt üreticisi çiftçilerin büyük problemleri arasında olan süt soğutma tankı temizliğinde büyük başarı sağlayan proje ile süt tanklarında bireysel temizlik farklılıklarından kaynaklanan ve yeterince durulama yapılmaması nedeniyle oluşabilecek dezenfektan kalıntılarının süte karışmasının önüne geçilmesi sağlanacak ve böylece sterilizasyonu sağlanan süt ile tüketiciler daha sağlıklı ve steril süte ulaşabileceklerdir.

Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen YURDAKUL ile Burdurlu genç bir girişimcinin ortak çalışmalarıyla gerçekleştirilen süt tankının üretimine başlanması Üniversite- sanayi işbirliğinin de bir göstergesi olması açısından büyük önem taşıyor.

Üretilen cihazların, fonksiyon testlerinin de MAKÜ tarafından yapılacak olması, Üniversitemizin sektörle ilgisini sürekli güçlendirecektir.

Akıllı Süt Tankı Projesi, doğal süt tanımına uygun sütün fabrikalara ulaşması, süt ve süt ürünleri üzerindeki olumsuz kamuoyu oluşumunun önüne geçilmesi,  tank temizliği ve dezenfeksiyonunda belirli bir standart oluşturulması, süt üretimi yapan çiftçilerde iş gücü, zaman ve aşırı su kullanımın azaltılması ve kolaylıkla üreticiler tarafından kullanılabilmesi gibi pek çok yarar sağlamaktadır.